Tokat, Dedeman ile 1 milyon turist hedefine ulaşacak

Dedeman Otel Tokat Genel Müdürü Serdar Küçükyıldız ve Dedeman Turizm Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü Emrullah Akçakaya.

Last Updated on 8 Ekim 2018 by Turizm Günlüğü

Dedeman Turizm Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü Emrullah Akçakaya, Tokat’ın turizm potansiyeline çok inandıkları için 20 milyon dolar yatırımla Dedeman Otel Tokat’ı Mayıs ayında hizmete açtıklarını ancak 1 milyon turist hedefine ulaşmak için Tokat Havalimanı’nın süratle hizmete açılması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin ilk uluslararası oteller zinciri olarak yarım asırdır, ülkemizde ve dünyanın birçok noktasında her gün aynı kalitede ve heyecanla hizmet veren Dedeman Grubu, geçtiğimiz Mayıs ayında hizmete açtığı şehrin ilk ve tek 5 yıldızlı oteli olan Dedeman Otel Tokat’ta bugüne kadar 52 bin misafiri konuk etti. 114 superior oda, 18 deluxe oda, 6 corner süit, 4 deluxe süit ve 1 kral dairesiyle ziyaretçilerini ağırlıyarak Tokat’ın 1 milyon turist hedefine ulaşabilmesi için üzerine düşen görevi fazlasıyla yapmaya çalışan Dedeman Otel Tokat, 05-07 Ekim 2018 tarihleri arasında Tokat Basın Gezisi düzenledi. Üç günlük gezi programı kapsamında İstanbul’dan gelen ulusal basından gazetecilere şehrin önemli tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri rehberler eşliğinde gezdirilerek tanıtıldı.

Tokat Basın Gezisi, 05 Ekim Cuma günü akşamı Sabiha Gökçen Havalimanı’nda buluşularak 20:55 uçağıyla Sivas Nuri Demirağ Havalimanı’na hareket edilmesiyle başladı. 1 saat 10 dakikalık uçuşun ardından Sivas Nuri Demirağ Havalimanı’na inildi. Transfer aracıyla Tokat’a doğru yola koyulduktan sonra gece 24:00 sularında Dedeman Otel Tokat’a ulaşıldı. Dedeman Otel Tokat Genel Müdürü Serdar Küçükyıldız, Satış ve Pazarlama Bölüm Müdürü Tuna Özgür, Kurumsal Satış Yetkilisi Mesut Baygüneş ve otel personelince sıcak bir şekilde karşılanan ve odalara yerleşen misafirlerden yorgun olanlar istirahat etmeyi tercih ederken diğer misafirler ise Kurumsal Satış Yetkilisi Mesut Baygüneş eşliğinde bir çorbacıda çorba içti. Otele dönüldükten sonra misafirler odalarına istirahate çekildi.

Dedeman Turizm Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü Emrullah Akçakaya, Dedeman Otel Tokat Genel Müdürü Serdar Küçükyıldız ve Dedeman Otel Tokat personeli.

“VALİLİK VE BELEDİYE İLE ÇOK GÜZEL BİR SİNERJİ YAKALADIK”

06 Ekim Cumartesi sabahı saat 08:30’da Dedeman Turizm Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü Emrullah Akçakaya, Dedeman Otel Tokat Genel Müdürü Serdar Küçükyıldız ve Dedeman İstanbul Bölge Pazarlama Yetkilisi Gizem Saygıner’in de katılımıyla otelde kahvaltı yapıldı. Kahvaltı sonrasında yapılan sohbet toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Dedeman Turizm Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü Emrullah Akçakaya, Tokat’ı turizmde hak ettiği yere getirmek noktasında yerel otoritelerden müthiş bir destek aldıklarını, özellikle Tokat Belediyesi ve Tokat Valiliği ile çok güzel bir sinerji yakaladıklarını söyledi. Tokat Valiliği ile birlikte geçen yıl Ortadoğu’daki fuarlara katıldıklarını hatırlatan Akçakaya, “Ülkemizde belediyelerin işadamları için sıkıntılı kapılar olduğu söylenir ama burada tam tersi… Tokat Belediyesi’nin, turizm konusunda son derece yapıcı ve kararlı bir duruşu var. Dedeman Otel Tokat, yaklaşık 20 milyon dolarlık çok ciddi bir yatırımdır. Tabii ki ticarette nihâi amaç mâkul bir kazanç elde etmektir ve ucunda kâr olmayan süreçler ticaret değildir. Dolayısıyla ticaretin sürdürülebilir olabilmesi için mâkul bir kazanç elde edebiliyor olmamız lâzım. Tokat tabii çok bâkir bir yer. Çok kıymetli değerleri var ve bunların tanınması, tanıtılması lâzım. Bu konuda siz değerli basın mensuplarından da destek bekliyoruz” dedi.

Dedeman Otel Tokat Basın Gezisi’ne ulusal basından çok sayıda gazeteci katıldı.

“İLK SMART by DEDEMAN’I 2019’UN İLK ÇEYREĞİNDE AÇACAĞIZ”

Dedemen Grubu ve yatırımları hakkında bilgiler vererek konuşmasını sürdüren Akçakaya, şunları söyledi:

“Otelcilik çok vitrin bir iş olduğu için kamuoyunda daha çok otelcilik yönüyle tanınan Dedeman Grubu’nun asıl ana işi madenciliktir. Dedeman, ülkemizin ilk kurumsal madencilik şirketlerinden birisidir. Atatürk 10. Yıl Nutku’nu okurken bir platforma çıkmış… O platformun inşaatını Dedeman yapmış. Bu enteresan anektodu her yerde paylaşıyorum. Şirketin kurucusu Mehmet Kemal Dedeman, yıllar içersinde madencilikten kazandıklarıyla otelcilik sektörüne girmeye karar veriyor ve 1966 yılında ilk otelimizi Ankara’da açıyoruz. Akabinde İstanbul, Kapadoya, Antalya derken ülkemizin muhtelif yerlerinde otellerimiz var. Halihazırda 17 tane otelimiz var. Bunlardan iki tanesi yurt dışında. Biri Kazakistan’da, diğeri ise Kuzey Irak Erbil’de. Suriye savaşından önce bu ülkede üç tane otelimiz vardı, savaş nedeniyle ilişkilerimiz bozulunca oradan çıkmak durumunda kaldık. 2015 yılı Nisan ayında Moskova’da bir otel açtık… Uçak krizinden sonra oradan da çıkmak zorunda kaldık. Böyle bedelleri maalesef ülke olarak da ödedik, bizim de payımıza böyle bir bedel düştü. Üç tane otel markamız var. Full servis, 5 yıldızlı otel dediğimiz DEDEMAN’lar… Daha limitli hizmet verilen 4 yıldızlı PARK DEDEMAN’lar… Ve ilk şubesini 2019 yılının ilk çeyreğinde açacağımız SMART by DEDEMAN’lar… SMART by DEDEMAN’ı geleceğin otelciliği, geleceğin otel ziyaretçileri olan şimdinin Y kuşağının beklentilerine hitap eden bir otel konsepti olarak görüyoruz. İnşallah inşatta gecikme olmazsa yılın ilk çeyreğinde açtığımızda sizleri de davet ederiz, o otelimizi de görmüş olursunuz.

Dedeman Otel Tokat gezisine katılan gazetecilere Tokat’ın tarihi ve turistik yerleri rehberler eşliğinde gezdirilerek tanıtıldı.

“İSTANBUL’DA VE KIYI BÖLGELERDE 5 YILDIZLI OTEL FAZLALIĞI VAR”

Türkiye’de otelcilik yavaş yavaş kabuk değiştiriyor, krizin de etkisiyle bu değişim biraz daha hızlandı. Ben ülkemizde çok ciddi bir 5 yıldızlı otel arz fazlalığı olduğunu düşünüyorum. Şu anda Tokat’ta bir tane 5 yıldızlı otel var ama ikincisi gelirse, çok gereksiz. Bundan sonraki aşamada Tokat’ta nitelikli 3 ve 4 yıldızlı otellere ihtiyaç var. İkinci bir 5 yıldızlı otele günün koşullarından ihtiyaç yok. Türkiye’de turizm endüstrisi dediğim zaman İstanbul bunun yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor. Sahil bölgesi yanı her şey dahil otellerin olduğu plaj bölgesi de yaklaşık 40’ını oluşturuyor. Diğer yüzde 20 de ülkenin geri kalanını oluşturuyor. Dolayısıyla İstanbul’da ve Antalya başta olmak üzere sahil bölgesinde gerçekten çok ciddi bir 5 yıldızlı nitelikli otel fazlalığı var. Bundan sonraki dönemde yatak arzı, oda arzı üretmeye devam etmesi lazım ama bunun daha çok nitelikli 3 ve 4 yıldızlı otellere kayması gerektiğini düşünüyorum.

Anadolu’da Tokat kadar sivil mimari eserin olduğu başka bir il yok.

“ANADOLU’DA AÇTIĞIMIZ OTELLERLE SEKTÖRE ÖNCÜLÜK EDİYORUZ”

Dedeman Grubu olarak ülkemizin ilk uluslararası otel markasıyız. En çok bilinen yerli otel markasıyız. Tokat’ta olduğu gibi Anadolu’nun birçok bölgesinde sektöre önderlik yapmış bir grubuz. Bugün Erzurum’daki Palandöken Dağı bir kayak destinasyonu biliniyorsa, burada bizim gerçekten çok emeğimiz var. 90’lı yıllarda, daha Erzurum’da sivil havaalanı yok iken biz Palandöken’e kayak oteli yapmaya karar vermişiz. Oteli yapmışız ama kayak pistleri yok… O dağdaki pistleri ve teleferikleri Dedeman Grubu yaptırmış. O dönemde Gürcistan’dan kiralanan Rus helikopterleriyle dağın zirvesine o ekipmanlar ve malzemeler çıkartılmış. Bu anlamda Erzurum bugün kayak turizminden bir katma değer yaratıyorsa burada Dedeman Grubu’nun çok ciddi bir emeği ve katkısı vardır. Aynı şekilde Rize’de de bir otelimiz vardı ki İl Özel İdaresi’na ait bir tesis olduğu ve kira süremiz dolduğu için oradan çıktık. Yıllar önce bütün Karadeniz’in tek marka oteliydi. Rize’de yol yok, ciddi anlamda bir ticaret yok, havaalanı yok vs… O zor şartlarda o gün o bölgeye böyle bir tesisin yapılması talep edilmiş ve şirketimiz de o bölgeye gidip otelini yapmış. 90’lı yıllarda Diyarbakır’da asayişin çok sıkıntılı olduğu bir dönemde, biraz da devletin yönlendirmesiyle Batı sermayesi Doğu’ya yatırım yapsın diye yola çıkılmış ve Doğu Holding kurulmaya başlanmış… Yönetim Kurulu Başkanımız Murat Dedeman’ın söylediği, ‘Bir baktım arkamda kimse yok!’… Ama o rüzgarla Diyarbakır’ın ilk marka otelini o dönemde yine biz açtık. Orada da bir binayı kiralamışız ve kira süremiz dolduktan sonra oradan da çıktık. Dolayısıyla Konya’da, Şanlıurfa’da, Denizli’de ve şimdi Tokat’ta o coğrafyaların ilk marka otelleri olduk. Bu anlamda ülke turizmine bir yol açma çabası içerisindeyiz.

Tarih ve kültür şehri Tokat, her sokağı tarihi eserlerle dolu bir açık hava müzesi.

“YAŞANAN TÜM SIKINTILARA RAĞMEN SON 4 YILDA 6 YENİ OTEL AÇTIK”

Malum, ülkemiz son dört yıldır çok büyük badireler atlattı. Bu sıkıntıları hep birlikte yaşadık. Ve emin olun ki turizm, bu sıkıntılardan en çok etkilenen endüstridir. Buna rağmen biz son dört yılda yatırımlarımıza hız kesmeden devam ettik. Geçen ay Park Dedeman Eskişehir’i hizmete açtık. Dedeman Otel Tokat’ı geçen sene açtık. 2016 yılında Park Dedeman Trabzon’u hizmete açtık. Yine 2016 yılında Park Dedeman Elazığ’ı açtık. İstanbul’da da iki yeni otel açtık. Yani son dört yılda toplam 6 yeni otel açtık. Ülkemizin özellikle turizm endüstrisinde gerçekten olağanüstü bir potansiyeli var ve biz Dedeman Grubu olarak bu potansiyele inanıyoruz, güveniyoruz. Özellikle Anadolu’da Tokat gibi bâkir şehirlerin de şahsına münhasır potansiyelleri olduğunu düşünüyoruz. Onun için Tokat’a yatırım yaptık. Ancak bu otelin buraya yapılmasına vesile olan bir yerel yöneticidir aslında. Tokat eski Valisi Cevdet Can… Kendisini hürmetle anıyorum. Şu anda Dedeman Otel Tokat’ın bulunduğu yerde yıllar önce rahmetli Recep Yazıcıoğlu Büyük Tokat Otel’i yaptırmış. Buranın arsası İl Özel İdaresi’ne ait, biz üst kullanım hakkını kullanarak burada yatırım yaptık. Dolaysıyla o süreçte Tokat eski Valisi Cevdet Can bey ve akabinde de o dönemki Tokat Belediye Başkanı’nın teşvik edici katkıları oldu. O dönemde biz Tokat’ı çalışırken burada gerçekten olağanüstü bir turizm potansiyeli olduğunu gördük. Dedeman Otel Tokat’ın orta ölçekli toplantı ve seminer altyapısı var. Dolayısıyla üniversite ve kamu organizasyonları kaynaklı toplantı ve seminerler otelimizde rahatlıkla yapılabiliyor. Karadeniz Bölgesi Yerel Yönetimler Toplantısı, 16-18 Şubat 2018 tarihleri arasında Dedeman Otel Tokat’ta yapıldı. Toplantı sonrası Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu bey, ‘Dedeman Otel olmasaydı bu toplantıyı Tokat’ta gerçekleştiremezdik’ diyerek bizleri onure ettti. Son yıllarda kamu kurumları çok ciddi eğitimler, toplantılar, seminerler yapıyorlar. Bu tür aktiviteleri de daha çok Anadolu’nun muhtelif yerlerine yönlendiriyorlar. Bu anlamda o sektörden de ciddi bir beklentimiz var.

Tokat’ta bakır işleme sanatı Osmanlı Dönemi’nde bir hayli gelişmiş olup, bu konuda adından söz ettiren önemli merkezlerden biri.

“TOKAT HAVALİMANI EN KISA SÜREDE HİZMETE AÇILMALI”

Karadeniz, özellikle Ortadoğu kaynaklı ciddi bir turizm patlaması yaşıyor. Özellikle Park Dedeman Trabzon otelimiz de bundan çok ciddi anlamda payını alıyor. Zamanla Karadeniz’deki bu turizm patlaması buraya kayacak çünkü buraların da çok ciddi bir yayla potansiyeli var. Dolayısıyla bunun bir ticari karşılığını gördüğümüz için Tokat’a yatırım yaptık. Dediğim gibi 20 milyon dolara yakın bir para harcandı. Biz zarar etmek için Tokat’a gelmedik, para kazanacağız. Bu anlamda Tokat’ın turizm potansiyeline inanıyor ve güveniyoruz. Çok şahsına münhasır bir gurme kültürü olan Tokat’ın tanınmaya ve tanıtılmaya ihtiyacı var. Ben Tokat’ın iç turizme yönelik de çok ciddi bir talep göreceğine inanıyorum. Bizim Gaziantep ve Şanlıurfa’da otellerimiz var… İnanın hafta sonları İstanbul’dan 3’erli 5’erli aileler, arkadaş grupları geliyor. Sabah gelip orada yemek yiyip akşam dönen insanlar var. Emekliler, ev hanımları ve farklı beyaz yakalılar gibi gelip 2-3 gün kalanlar da çok karşılaşıyoruz. Burada da bu olacak ama Tokat Havalimanı’nın mümkün olan en kısa sürede hizmeti açılması şart. Tokat Havalimanı’nın aksamaması ve hızla hizmete açılması konusunda da sizlerden desteğinizi istirham ediyorum”.

Tokat Kültür Evi’nde geziye katılan gazetecilerden bazıları…

“TURİZM ALANINDAKİ TÜM ATILIMLARDA ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ”

Dedeman Otel Tokat Genel Müdürü Serdar Küçükyıldız ise Osmanlı’dan miras geniş Anadolu mutfağının en seçkin lezzetlerini barındıran, tarih kokan sokaklarıyla ziyaretçilerine geçmişle bugünü bir arada tutan Tokat’ın yükselen turizm değerleriyle ön plana çıktığını söyledi. Yeşilırmak’ın bereketli toprakları üzerine kurulu bu güzel Anadolu kentindeki yatırımları olan Dedeman Otel Tokat’ın şehrin turizmde yeni bir cazibe merkezi haline geldiğine dikkat çeken Küçükyıldız, 7 bin 500 yıllık geçmişinde; Hititlerden Frigyalılara, Roma’dan Osmanlı’ya pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Tokat’a yatırım yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Anadolu’nun bu güzide kentine gerek turistik gerekse iş için gelen ziyaretçilere geleneksel Dedeman misafirperverliğini yaşatmak için çalıştıklarını belirten Küçükyıldız, “143 odamız, birbirinden farklı birçok toplantı ihtiyacına cevap verebilecek kalibrede ve büyüklükte hazırlanmış 7 adet toplantı salonumuz ve 200 kişilik modern restoranımızla misafirlerimizi eksiksiz ağırlıyoruz” dedi.

Tokat ilinin öncelikli hedefleri arasında yer alan 1 milyon turist sayısına ulaşmada Dedeman Otel olarak üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini belirten Serdar Küçükyıldız, “Tokat, kültürel dokusu ve gastronomi kültürü ile ülkemizde ayrı bir yere ve öneme sahip. 1 milyon turist hedefine kademeli olarak ulaşılacaktır. Bu kapsamda başta belediyemiz olmak üzere tüm yerel yönetimlerimizin sundukları katkı geleceğe dair umudumuzu artıyor” dedi. Dedeman Tokat Otel olarak sadece açıldığımız Mayıs ayından itibaren 52 bin misafiri konuk ettiklerini belirten Küçükyıldız, Tokat’ın turizm alanında yapacağı tüm atılımlarda üzerlerine düşen vazifeyi yerine getireceklerini vurguladı.

Tokat, dokumacılıkta da çok önemli bir merkez konumunda.

TOKAT’IN RUHUNA UNUTULMAZ BİR YOLCULUK

Dedemen Otel Tokat Basın Gezisi’ne katılan gazetecilere daha sonra Latifoğlu Konağı, Tokat Mevlihanesi, Saat Kulesi, Atatürk Evi, Bey Sokağı aksı, şehrin tarihi merkezi Sulusokak, -900 adımda 900 Yıllık mimari eserler- Tokat Müzesi, Ulu Cami, Yağbasan Medresesi, Deveciler Hanı, Takyeciler Cami, Kültür Evi ve Kent Müzesi’ni gezdikten sonra Sulusokak’ta açık havada çay ve cevizli çörek ikram edildi. Restorasyon çalışması devam ettiği için ziyarete kapalı olan Tokat Kalesi’nin uzaktan fotoğrafı çekildikten sonra öğlen yemeği için Liva Restoran’da gidildi. Yemek sonrası sırasıyla Mahperi Hatun Kervansarayı, Ballıca Mağarası ve Kaz Gölü gezisinin ardından otele geri dönüldü. Akşam yemeği için gidilen Saklıbahçe Restoran’da Tokat Kebabı da dahil olmak üzere yöresel mutfağın eşsiz lezzetleri tadıldı. Gezinin son günü olan 07 Ekim Pazar sabahı otelde yapılan sabah kahvaltısından sonra Hıdırlık Köprüsü ve Kanal Tokat gezildi. Taşhan, Yazma Atölyesi ziyareti ve workshop, alışveriş için serbest zamandan sonra öğle yemeği için tekrar otele geri dönüldü. Yemek sonrası otelden ayrılık için hazırlık süreci, check out ve lobiden buluşulmasının ardından Sivas Nuri Demirağ Havalimanı’na transfer için hareket edildi.

Sözcü Gazetesi’nden Habip Atam.

“TOKAT, TARİHİ DOKUSU VE ANADOLU’NUN EN NİTELİKLİ ESERLERİNİN SERGİLENDİĞİ MÜZESİYLE MUHTEŞEM BİR YER”

(Habip Atam – Sözcü Gazetesi)

“Tokat, ortaya çıkarılmış ve çıkarılmamış değerleriyle özellikle kültür ve doğa turizmi için yüksek potansiyel barındıran bir şehir izlenimin yarattı. İlk kez gezme fırsatı bulduğum Tokat’ın tarihi dokusu, Anadolu’nun en nitelikli eserleri barındıran müzelerden birine sahip olması ve Ballıca Mağarası dahi bu şehri gezmek için yeterli bana kalırsa. Tabi bunların dışında, Atatürk Evi’nden, Taş Han’a; Kazova Gölü’nden tarihi ahşap konaklara mutlaka görülmesi gereken bir çok güzelliğe sahip Tokat. Şehrin temiz olması ve yemek kültürü de güzel, her ne kadar Tokat Kebabı meşhur olsa da bir çok farklı damak tadını da size sunan bir şehir”.

Ekonomi gazetecisi, TUYED Denetleme Kurulu üyesi Mehmet Alidoğan.

“TOKAT’IN TURİZM POTANSİYELİ, ÇOK YAKINDA DAHA GÜÇLÜ FARK EDİLECEK” 

(Mehmet Ali Doğan-Ekonomi gazetecisi, TUYED Denetleme Kurulu üyesi)

“Hangi ilimiz güzel değil ki. Her il turizm potansiyelini canlandırmak için tatlı bir yarış içinde, çünkü her birinin birbirinden güzel özellikleri var. Tokat’ın doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri ise başlıbaşına turistik potansiyel. Adeta bir doğal turizm kümelenmesi. Ancak turistik potansiyel tek başına bir şey ifade etmiyor. Turizmin gelişmesi için bazı altyapıların da geliştirilmesi ve bazı yatırımların yapılması gerekir. Tokat ne yazık ki bu konuda yarışın gerisinde gözüküyor. Havaalanı için erken davranmış olunmasına rağmen bugün ihtiyaca cevap vermiyor, yenilenmesinin zorunluluğu var. Özellikle yabancı turisti çekecek ulusal otel zincirleri son döneme kadar Tokat’a yatırım yapmayı düşünmediler bile. Neyse ki Dedeman Tokat oteli artık bu boşluğu doldurmaya başladı. Bu sayede İngiltere’sinden arkeoloji heyetleri de Tokat’a güven içinde gelir oldu, Yunanistan’dan sanayiciler de Artova’daki çimento fabrikasına iş bağlantısı kurmak için geliyor. Değişik zamanlarda Tokat’ı gözlemleme fırsatım oldu, bu kez de ‘keşke olmasa’ dediğim şeyler var, söz gelimi Ballıca Mağarası’nda sarkıtlar kararıyor, önlem alınması gerekir. Sulusokak gibi bir hazine, inşaatlaşmanın tehdidi altında. Bunlara acil önlem umarım ki olacak. Gene de her şeye rağmen hareketlenmeye başlayan Tokat’ın turizm potansiyeli, çok yakında çok daha güçlü fark edilecektir. Son yıllarda Tokat mutfağı, Selçuklu ve Osmanlı eserleri çok konuşuldu, onlarla bu kadar. Ancak yeni yerlerin tanıtımına da odaklanmanın zamanı gelmiş gözüküyor, Sulusaray’daki Sebattapolis’e de, Topçam Yaylası’na da, Niksar Kalesi’ne de, hatta Almus Barajı tesisleri ve Turhal Şeker Fabrikası’na da bu gözle bakabilmek gerekiyor. Tokat, alternatif turizmin en cezbedici yerlerinden biri olarak orada duruyor, üç beş yılda çok daha emin adımlarla yol alınacağının işaretleri umut veriyor. Yeni söz söylemek gerek, Tokat’a gitmek gerek demek yetmez, gidin. Kesinlikle seyahat planınızda Tokat yerini alsın.”