İnsanlığın ilk anıtsal tapınağı Göbeklitepe Netflix’in fantastik dizisinde

Şanlıurfa’nın Göbeklitepe Arkeolojik Alanı Türkiye’nin 18’inci varlığı olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedildi.

Last Updated on 14 Mart 2022 by Yaşar Çelik

2019 yılının ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan edilmesinin ardından bölge turizmine katkı sağlaması beklenen bir atılım da Amerikan dijital içerik platformu Netflix’den geldi. netflix atiye

Netflix, Türkiye’de hayata geçirdiği “Hakan: Muhafız” dizisinin ardından Göbeklitepe ile ilgili ikinci dizisi için kolları sıvadı. Şengül Boybaş imzalı ‘Dünyanın Uyanışı’ adlı romandan uyarlanacak olan dizinin baş rolünde ise Atiye karakteriyle Beren Saat yer alacak.

TROİA İÇİNDE DİZİ YAPILMIŞTI

Bir film ya da dizide Türkiye ile ilgili gördüğümüz güzel şeyler tarif edilemez bir duygu hissetmenin yanı sıra bu vesileyle ülke ve bölge turizmine katkı sağlanması içimizde paha biçilemez bir mutluluğa neden oluyor. Devletin son dönemlerde de sinema ve dizi sektörünün turizm anlamındaki gücünün farkına varmasıyla hazırlanan çalışmalar, dünyanın pek çok yerinden yapımcıları Türkiye’ye çekecek gibi duruyor.  Hatta bu konuya ‘2018 Troia Yılı’ çerçevesinde hayata geçirilen “Troy, Fall Of a City” dizisi örnek olarak verilebilir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çanakkale Valiliği tarafından 2018’de gerçekleştirilen hummalı tanıtım çalışmaları Troia’ya olan ilgiyi arttırması BBC ve Netflix’in “Troy, Fall Of a City” adı verilen tarihi dizisi için bir araya gelmesine neden olmuş ve Anadolu’nun kadim değeri olan Troia tarihi tüm yönleriyle ele alınmıştı. netflix atiye

Netflix Atiye çekimleri Mart sonunda başlayacak

Şimdi de insanlık tarihi açısından oldukça önemli bir arkeolojik alan olarak adından sıkça söz ettiren Göbeklitepe, Netflix’in yeni bir fantastik dizisinin konusu olacak. Senaryosunun Nuran Evren Şit tarafından yazılacağı dizinin çekimleri ise ‘Hakan: Muhafız’ dizisinin çekimlerini gerçekleştiren ekip tarafından gerçekleştirilecek. Özel güçlere sahip bir kadın Atiye karakterini canlandıracak olan Beren Saat’in baş rolünde olduğu fantastik dizinin çekimleri Mart ayının sonunda Göbeklitepe’de başlayacak. Göbeklitepe’ye büyük bir katkı sağlaması beklenen söz konusu dizinin prömiyer tarihi henüz belli değil. netflix atiye

Şanlıurfa’nın Göbeklitepe Arkeolojik Alanı Türkiye’nin 18’inci varlığı olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedildi.

KAZI ÇALIŞMALARI GÖBEKLİTEPE HAKKINDA NELER SÖYLÜYOR?

Şanlıurfa’nın Kuzeydoğusunda 12 bin yıl önce inşa edildiği ortaya çıkarılan ve uygarlığın kökeni hakkındaki tüm bilinenleri değiştiren Göbeklitepe’nin 2019 yılı içinde turist akınına uğraması bekleniyor.

– Dünyanın bilinen en eski anıtsal yapısı.
– Tarım devriminden ve çanak-çömlek yapımından önce inşa edildi.
– Avcı ve toplayıcıların dünyasına ait bir yer.
– T biçimli dikilitaşlardan oluşan yuvarlak yapılar Göbeklitepe’nin karakteristik özelliğini yansıtıyor.
– Bilinen 20 yuvarlak yapıdan sadece 6 tanesi gün yüzüne çıkarıldı. (Çapları 10-20 metre arasında. Her yuvarlak yapıda en az 10, en fazla 15 dikilitaş bulunuyor) Yapıların hiçbirinde çatı yok. Yuvarlak yapılar bir süre kullanıldıktan sonra kasıtlı olarak gömülmüşler.
– Dikilitaşların en büyüğü 16 ton ağırlığında. Boyları 3-6 metre arasında. İnsan biçimiyle tasvir edilmişlerdir. Üzerlerinde öyküsel bir anlatı ve tasvir edilen hayvan motifleri yer alıyor.
– Bugüne kadar 84 hayvan heykeli bulundu. (Mitolojik hayvan veya gerçeküstü bir canlı tasviri yok)
– Sürekli yaşama dair izlerin bulunmadığı Göbeklitepe, yaklaşık 200 km çapındaki bir alanda yaşayan insanların toplanma merkezi olduğu düşünülüyor.

Game of Thrones final sezonu 14 Nisan’da