“Türkiye sınır kapısını açar açmaz İranlı turist gelir!”

VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir
VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir

Last Updated on 21 Ekim 2020 by Sahra Gülal

Koronavirüs tedbirleri kapsamında sınır kapılarını kapatan Türkiye, yeni yeni normalleşme sürecine girmeye başladı. Peki, sınırlar ne zaman açılacak? Turizm pazarı ağırlıkla İranlı turist olan Van ‘yeni normal’ düzene hazır mı? Hepsini ve daha fazlasını VAHATUDER ve Ayanis Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir ile masaya yatırdık.

Koronavirüs salgını ile mücadele sonrası ileri ki günlerde normalleşme takviminin net olarak açıklanacak olması ve havaların da ısınmasıyla birlikte turizm sektörü hareketlenmeye başladı. Tedbirler kapsamında yeni sezon için büyük umut besleyen turizmciler, dört gözle Haziran ayını ve yeni kararları bekliyor. Türkiye’nin doğusunda yer alan turizm şehirleri ise kara, demir ve hava yolu sınırlandırmalarının kaldırılmasına bel bağlamış durumda.

Geçtiğimiz sene 2020 için 6 milyon İranlı turist beklentisi ne yazık ki salgınla beraber hayal oldu. Ama Türkiye, İranlıların tatil için tercih ettiği ülkeler arasında hala ilk sırada yer alıyor. Durum böyle olunca konuyla ilgili sıcak gelişmeleri sizin için Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) ve Ayanis Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir’den öğrendik.

İşte Abdullah Tunçdemir’in görüşleriyle pandeminin Van’daki boyutu, gelecek tahminleri ve İran pazarı:

İRAN’DA SON DURUM

Halkın yüzde 20’si virüse karşı alınan tedbirlere uyarken yüzde 80’in uymama nedeni çalışma gerekliliğinden kaynaklanıyor. Bu nedenle yetkililer de insanları fazla sıkmıyor. Medyada yansıtıldığı kadar tehlikeli bir durum yok aslında. Normalleşme süreci ile birlikte günlük hayat da yavaş yavaş eskisi gibi olacak. Vakalara ilişkin rakamların ne kadar doğru yansıtıldığını bilemiyoruz. Bazı iş yerleri ve oteller faaliyetlerine devam ediyor.

SINIR KAPILARI NE ZAMAN AÇILACAK?

İran sınır kapıları açık halde ancak diğer komşu ülkelerin sınır kapıları kapalı durumda. İran, komşu ülkeler sınırlarını açarlarsa biz açığız diyorlar. Benim tahminim Eylül ayında ya da yıl sonunda sınırlar açılabilir.

İRANLI TURİST TÜRKİYE’YE VEYA VAN’A GELİR Mİ?

İranlılar artık seyahate çıkmak istiyorlar. Maddi durumu iyi olanlar çıkabilecektir. Fakat yine de alınacak yeni kararları bekliyorlar. Birçoğu da doğal olarak tereddüt içerisinde. O da;

Türkiye’ye gelirsek sigorta durumu nasıl olacak? Hastalanırsak hastane parası ne kadar? Ne kadar masraf olur? Kaç gün karantinada kalırız? gibi sorunları düşünmelerinden kaynaklanıyor.

Ama Van ve İstanbul’a gelecek iseler de alışveriş, eğlenme ve çalışma nedenleri için geleceklerdir. Antalya için bu şekilde düşünmüyorlar. Çünkü oralarda fiyatlar yüksek. Gidiş-dönüş pahalı. Tatillerini rahat ve daha ekonomik şekilde yapmak istedikleri için çok az sayıda gidebilirler. Ayrıca havuzlar, barlar, aqua parklar ve eğlence yerleri kapalı olduğu için tercih etmeyeceklerdir.

İRAN’DA SEYAHAT YASAĞI SOMUT OLARAK NE ZAMAN KALKAR?

Önümüzde ülkemizin alacağı normalleşme süreci için yeni kararlar var. Bu da Haziran ayını işaret ediyor. Her şey Haziran’dan sonra belli olur. Şimdilik somut bir tarih yok.

SINIRLAR AÇILIRSA İRANLI TURİSTLER TÜRKİYE’DEKİ CORONA KURALLARINA UYAR MI?

Stressiz ve biraz da umursamaz bir yapıya sahip oldukları için gittikleri ülkelerin kurallarına harfiyen uymaya çalışacaklarını düşünmüyorum. Kuralcı değiller ne yazık ki…

İRAN’DA YURT İÇİ VE YURT DIŞI UÇUŞLAR

İç hat ve dış hat uçuşları hiç kapanmadı. Sistem üzerinde devam ediyorlar. Fakat dünya ülkeleri uçuşlarını askıya aldıkları ve uçmadıkları için onlarda mecburen kapattılar.

Abdullah Bey İran ile ilgili bilgileri gazetemize bu şekilde aktarırken Türkiye’de tatil yapan İranlı turistlerin, başta Van olmak üzere birçok ilde otellerdeki doluluğu yüzde 100’e çıkardığı ve yaptıkları alışverişle esnafa “can suyu” oldukları biliniyor. Artık gözler devletlerin alacağı yeni kararlarda….


BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR