Banvit CEO’su Tolga Gündüz: Normalleşme süreci ile HORECA sektörü yeni yol haritasını belirliyor

Banvit CEO’su Tolga Gündüz

Last Updated on 6 Ekim 2020 by Turizm Günlüğü

Banvit CEO’su Tolga Gündüz ile yaptığımız röportajda; pandemi, normalleşme süreci ve HORECA sektörü hakkında konuştuk. 

HORECA’nın “Yeni Normali” size göre neler olacak?

Pandemi döneminde evlerde kaldığımız, sokağa çıkma yasaklarının olduğu zorlu bir süreç yaşadık. Bu sürecin ekonomi tarafında, pek çok sektör gibi HORECA (Oteller, restoranlar ve hazır yemek firmaları) sektörünün de bazı etkileri göğüslemek durumunda kaldığını gördük, birlikte yaşadık.

Ancak normalleşme süreci ile hayat yeni normale adapte olarak kaldığı yerden devam ediyor. HORECA sektörü de kendini yenileyerek, yeni normal sürece adapte etmek ve izleyeceği yol haritasını belirlemek amacıyla çeşitli çalışmalar içerisinde. Bu çalışmaları bizler de tedarikçileri olarak yakından izliyoruz ve üzerimize düşenleri gerçekleştirmek için hizmet verdiğimiz müşterilerimizle sürekli temas halinde ilerliyoruz.

Gıda ve beslenme toplumlar için stratejik bir konu. Dolayısıyla gıda tedarik zincirinin daima güvence altında tutulması gerekir. Bu nedenle de başta gıda ve ona bağlı alt sektörler daima en çok hassasiyet gösterilen sektörlerin başında geliyor. Yeni normalde müşteri ve tüketicilerin artan hassasiyetleri ve beklentileri doğrultusunda HORECA sektöründe de gıdanın üretimi, hazırlığı, servisi ve lojistik süreçleri dahil zincirin tüm halkalarındaki hijyen standartları en üst düzeye çıkarıldı. Artık belirli uygulama ve denetimler iş süreçlerinin doğal bir parçası haline geldi ve bu şekilde de devam edeceğine inanıyorum. Özellikle dijital dönüşüm, eve servis hizmetleri ve inovasyonun HORECA sektöründeki güzel yansımalarını önümüzdeki dönemlerde daha yaygın ve net olarak birlikte göreceğimizi düşünüyorum.

HORECA sektöründeki rekabetçi avantajınızı ne olarak tanımlıyorsunuz?

En önemli avantajlarımızdan birisini esnek bir üretim yapısına sahip olmamız olarak görüyorum. Son tüketicilerimiz için ürettiğimiz ürünler dışında, özellikle otel, restoran ve kafelerde çözüm ortağı olduğumuz müşterilerimiz için adeta bir terzi ustalığıyla, onların ihtiyaçlarına cevap verecek ürünler üretme kabiliyetine sahibiz. Bu kulvarda odağımızda müşteri memnuniyeti ve ihtiyaçlara cevap veren değerde, doğru ürünler üretmek var. Doğru porsiyon ve gramajda, istenen kalibredeki ürünleri, sürekliliği sağlayarak ve zamanında teslimatla sunabiliyoruz.

Diğer yandan lojistik anlamda da önemli bir gücümüz var. Banvit olarak Bandırma, İzmir ve Elazığ’da faaliyet gösteren üç ana üretim kampüsümüz, yurt geneline dağılmış 18 şube ve 51 bayimiz ile müşterilerimize günlük olarak sevkiyat yapıyoruz. Burada, günlük sevkiyat konusunun altını özellikle çizmek isterim. Bu zorlu bir operasyondur ve esneklik ister.

Şube ve bayi ağımızda yer alan 600’ün üzerindeki frigorifik aracımızla tüm Türkiye’de günde 100 bin kilometre yol yapıyoruz ve ürünlerimizi yaklaşık 45 binin üzerindeki aktif müşterimize, oradan da tüketicilerimize ulaştırıyoruz.

HORECA sektörüne tedarik ettiğiniz ürün veya ürün grupları nelerdir? Bu ürünler hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Ürünlerimizi dört ana kategoride topluyoruz. Bunlar; piliç, hindi, hazır ürün ve şarküteri ürünleri. Piliç ürünlerimizde bütün ve parça pilicin yanı sıra galeta unlu kaplamalı ürünlerimiz ve soslu ürünlerimiz mevcut. Hindi üretiminde de yan ürünlerimiz, soslu ürünlerimiz, bütün ve parça ürünlerimiz yer alıyor. Hazır ürünler kategorimizde tavuk döner, köfte ve burger ürünlerimizin yanında şarküteri grubumuzda ise sucuk, salam, sosis, jambon gibi seçeneklerimiz bulunuyor.

Diğer yandan standart üretim modeli yanında, adeta bir terzi ustalığıyla müşterilerimiz için ürettiğimiz özel ürünler ve sunduğumuz hizmetlerin de Banvit’in sektöründeki uzmanlığının bir göstergesi olduğunu söylemeliyim. Örneğin müşterilerimizin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda özel olarak hazırladığımız ürünlerde; standart pişirme süresi, standart porsiyon büyüklüğü, standart lezzet ve kalite unsurları ile Banvit’in oldukça esnek ve kalibre üretim kabiliyeti, gıda üretimi alanındaki uzmanlığımızın doğal bir sonucu.

 Büyüme planlarınız arasında öncelik verilen konular nelerdir? Bunlar içerisinde HORECA’ya bakışınız nedir?

Pandemi sürecinde tüketicilerin e-ticaret platformlarına olan talebini birlikte gördük. Dijital dağıtım kanallarımızı geliştirmek bir diğer öncelikli konumuz halini aldı. Banvit olarak doğrudan satış sitemiz mevcut değil. Ancak perakende müşterilerimizin e-ticaret platformlarında yer alıyoruz.

Büyüme planlarımız arasında HORECA sektörü de önemli bir yere sahip. Bu alanda gerek mevcut müşterilerimiz gerekse yerel ve global zincirlerle olan mevcut ilişkilerimizi artırarak daha fazla büyümeyi hedefliyoruz. Yeni potansiyel müşteriler ve tekil noktalarda daha fazla yer almak da hedeflerimiz arasında yer alıyor.

 Turizm sektöründe faaliyet gösteren oteller ve restoranlar için Banvit, yeni normalde neler sunuyor?

Gıda güvenliği konusunun her geçen gün daha da önem kazandığını birlikte görüyoruz. Covid-19 süreciyle toplumumuzun bu konudaki hassasiyeti daha da arttı. Güvenilirlik ve hijyen standartlarına yönelik beklentiler öne çıktı. Bizler de bu paralelde yakın zamanda Türk Standartları Enstitüsü’nden “Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi” alarak kalite güvence zincirimize ek bir halka daha eklemiş olduk.

Tarım ve Orman bakanlığının düzenli denetimleri, uyguladığımız hijyen ve kalite kontrol prosedürleri, müşterilerimiz ve kendi talebimiz üzerine yaptırdığımız özel denetimler gibi 3. taraf denetimleri ile zaten gıda güvenliğini garanti altına alıyorduk.

Banvit’e duyulan güveni hak etmek ve korumak için TSE Helal Sertifikası, ISO 9001 Kalite Yönetim Belgesi, FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikasyonları ile üretim yapan tesislerimizde en kaliteli ve sağlıklı ürünleri üretiyoruz. Kalite yönetimi ve gıda güvenliği uygulamalarımızla ulusal ve uluslararası standartlarda hizmet veriyoruz.