Tarihi Podesta Sarayı 7 milyon dolara satılık

Palazzo Comunale of Galata (Podesta Sarayı, Galata)
Palazzo Comunale of Galata (Podesta Sarayı, Galata). Podesta Sarayı -Palazzo Comunale- 1315 yılına aittir. Sarayın kalan kısmı bugün, 19yy'ın sonlarında yapılan Bereket Hanın bir parçasıdır. Palazzo San Giorgio fotoğrafı Wikipedia'dandır.

Last Updated on 18 Temmuz 2022 by Yaşar Çelik

Cenevizliler tarafından 1316 yılında Galata’da yaptırılan Podesta Sarayı, 7 milyon dolardan satışa çıkarıldı.

Galata’daki Cenevizlilerin idarecisi olan Montani de Marinis’in sarayı olarak 1314 yılında inşa edilen Podesta Sarayı, 1315 yılında yanınca, 1316 yılında yeniden inşa edildi. Eski binayı kısmen kullanarak yeniden inşa edilen bu binanın ön cephesi 19’uncu yüzyılda imar faaliyetleri nedeniyle 5 metre kadar kesildi.

Tarihi Podesta Sarayı 7 milyon dolara satılık

Eski ve görkemli cephesini kaybeden sarayı, 15 yıl önce Beyoğlu Güzelleştirme ve Koruma Derneği Başkanı Nizam Hışım satın aldı. 14 ve 19’uncu yüzyılın mimarisini bir arada bulunduran, İstanbul’un önemli yapılarından olan bu sarayın parçaları da zamanla hırsızların hedefi haline geldi. Nizam Hışım, Ceneviz arması da çalınan sarayı 7 milyon dolara satma kararı aldı. 220 metrekare taban oturumu olan 4 katlı saray, yeni alıcısını bekliyor.

Tarihi Podesta Sarayı satılık

15 yıl önce binayı satın alan Beyoğlu Güzelleştirme ve Koruma Derneği Başkanı Nizam Hışım, Podesta Sarayı’nın sadece İstanbul’un değil, dünyanın ender olan iki binasından biri olduğunu vurguladı. Hışım, “Maalesef bizdeki korumacılık anlayışı yüzünden satıyorum. 10 senedir biz mahkemeliktik ve bu nedenle bıktım. Onun için satıyorum. Fiyatı 7 milyon dolar. Satmayı pek istemiyorum. Beyoğlu’nda bu tür binaların alınıp, kültür sanat merkezi yapılması, müze yapılması, atölye yapılması, Beyoğlu’nun gelişimine çok büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

Sarayın cephesi 5 metre kadar kesildi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Hayri Fehmi Yılmaz Osmanlı Devleti 19’uncu yüzyılda imar faaliyetleri hızla gelişince, sarayın cephesinin 5 metre kadar kesildiğini belirtti. Yılmaz, “Bu eski görkemli cephesini maalesef kaybetti ama yine de kentimiz için çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Yılmaz, bugünkü yapının arkadaki kısmının 14’üncü yüzyıla ait olduğunu, ön cephesinin ise 1870’lerde inşa edildiğini belirtti.