AK Parti Adayı Ali Büyüközdemir: Safranbolu Turizmde Hak Ettiği Yeri Alacak!

ALİ BÜYÜKÖZDEMİR – AK PARTİ SAFRANBOLU BELEDİYE BAŞKAN ADAYI
ALİ BÜYÜKÖZDEMİR – AK PARTİ SAFRANBOLU BELEDİYE BAŞKAN ADAYI

Last Updated on 19 Mayıs 2024 by Turizm Günlüğü

AK Parti’nin Safranbolu Belediye Başkan Adayı Av. Ali Büyüközdemir, turizmde çığır açacak projeleri ve yenilikçi vizyonuyla Safranbolu’yu dünya turizm haritasında hak ettiği yere taşımaya hazır. Kültürel mirası koruyarak ve turizm çeşitliliğini artırarak Safranbolu’nun tarihi ve doğal güzelliklerini dünyaya tanıtacak stratejileriyle dikkat çeken Büyüközdemir, yerel halkın da desteğini arkasına alarak ilçenin turizm potansiyelini maksimum seviyeye çıkarmayı hedefliyor. Safranbolu’nun tarihini, kültürünü ve doğasını ön plana çıkaran projeleriyle, Büyüközdemir, ilçenin turizmdeki iddialı yükselişinin mimarı olmaya aday. AK Parti Adayı Ali Büyüközdemir

Safranbolu, tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve zengin kültürel mirasıyla Türkiye’nin en değerli turizm hazinelerinden biri olarak biliniyor. Ancak her değerli hazine gibi, bu özel ilçenin de hak ettiği tanınırlığa ve turizm gelirine ulaşması için doğru stratejilerin ve vizyoner liderliğin önemi büyük. Bu bağlamda, AK Parti’nin Safranbolu Belediye Başkan Adayı Av. Ali Büyüközdemir ile gerçekleştirdiğimiz röportaj, Safranbolu’nun turizm potansiyelini nasıl bir üst seviyeye taşıyabileceğimizi ve Büyüközdemir’in bu konudaki planlarını mercek altına alıyor. Tarihi mirası koruma bilinciyle hareket eden ve aynı zamanda modern turizm anlayışını ilçenin dokusuna entegre etmeyi hedefleyen Büyüközdemir, Safranbolu’nun turizmde hak ettiği yeri alması için neler yapılması gerektiğini bizlerle paylaşıyor. Safranbolu’nun geleceği, turizmdeki potansiyelinin farkında olan bir liderin elinde nasıl şekillenecek? Av. Ali Büyüközdemir’in vizyonu, projeleri ve Safranbolu’ya dair hayalleri, ilçenin turizmdeki yükselişi için bir umut ışığı olabilir mi? İşte bu soruların cevapları ve daha fazlası, röportajımızın satırlarında gizli.

İşte AK Parti’nin Safranbolu Belediye Başkan Adayı Av. Ali Büyüközdemir ile gerçekleştirdiğimiz röportajımız…

AK Parti'nin Safranbolu Belediye Başkan Adayı Av. Ali Büyüközdemir
AK Parti’nin Safranbolu Belediye Başkan Adayı Av. Ali Büyüközdemir

Safranbolu İlçe Belediye Başkan Adayı Av. Ali Büyüközdemir, dün Safranbolu’da 1.500 kişinin katılımı ile bölgeye değer katacak projelerini açıkladı. Siyaset, iş dünyası ve Safranbolu halkının katılığı Proje Tanıtım Toplantısında, Belediye Başkan Adayı Büyüközdemir, Safranbolu İlçesinin turizmde dünya markası olması için hedeflerini ve planlarını anlattı.

Kendisi ile gerçekleştirdiğimiz röportaj’da merak ettiklerimizi sorduk. Sıcak, samimi kişiliği ile bize zaman ayırdığı için kendisine teşekkür ederiz.

Öncelikle Safranbolu’nun turizmdeki konumunu, durumunu ve potansiyelini kısaca özetleyebilir misiniz?

Ülkemizin Karabük iline bağlı güzide ilçesi Safranbolu, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle biliniyor. Tarihi Konakları ve Türk Evleri, Çarşı ve Hanları, Safranbolu Evleri, Doğal Güzellikleri ve Yöresel Lezzetleri ile sıradan bir ilçe olmanın çok ötesinde konumlanan Safranbolu, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri. Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne ilk giren değerlerinden biri olan Safranbolu ilçemiz, Tarihi dokusu ve doğal güzellikleri ile yılın her dönemi gelen ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim yaşatma potansiyeline sahip.

Gelip geçilecek bir ilçe olmadığını her sokağında hissedebilirsiniz. Safranbolu içinde yaklaşık 1500 tarihi eser ve 120 tarihi çeşme bulunur. Geçmişi yaşatan havasıyla, güzelliklerini bugüne kadar özenle korumuştur. Konaklarda kalarak, tarihe yolculuk yaparsınız. Ülkemizin turizm değerlerinden miras kenttir. Ama ne yazık ki mevcut durumu, gerçek potansiyelini yansıtmamaktadır.

Sizce Safranbolu, turizmde hak ettiği konumda mı? Safranbolu’nun turizmdeki eksikleri sizce nelerdir?

"Safranbolu'nun Gizli Potansiyeli: Turizmde Çeşitlilik ve Tanıtımın Gücüyle Yeniden Keşif"
Safranbolu’nun Gizli Potansiyeli: Turizmde Çeşitlilik ve Tanıtımın Gücüyle Yeniden Keşif

Geçmiş dönemlere ve bugüne baktığımızda “bilinen ama tanınmayan” bir konumda kalarak, hak ettiği yere sahip olamadığını görebiliyoruz. Safranbolu’nun mevcut durumunu ele aldığımızda, turizmde çeşitliliğin sağlanmadığını, kitleleri cezbedecek faaliyetler geliştirilmediğini, doğru tanıtım ve pazarlama stratejilerinin uygulanmadığını üzülerek söyleyebilirim. Oysaki Safranbolu’nun sahip olduğu ayrıcalıkları göz önünde bulundurduğumuzda, bölge ekonomisine katma değer sağlayacak en önemli gelir kaynağının turizm olduğu aşikardır. Doğru yatırımlar ve vizyon sahibi projeler ile Türkiye’nin en çok tercih edilecek turizm destinasyonlarından biri olması aslında hayal değildir.

Tanıtım ve pazarlama araçlarının kullanılmaması, tutarsız fiyatlandırmaların uygulanması, nitelikli personel eksikliği bölgemizin en belirgin sorunlarıdır. Daha önceki dönemlerde sunulan projelerin geliştirilmemesi ve kağıt üzerinde kalmasıyla bölgemiz, sessiz ve kabuğuna çekilmiş bir hal almıştır. Ziyaret ettiğimiz esnaflarımız ve işletmelerimiz, hak ettikleri kazanca ulaşamadıklarını dile getirmişlerdir. Safranbolu sesini dünyaya duyuracak bir kent iken, turizmden aldığı pay her geçen gün küçülmektedir. Turistlerimizi cezbedecek etkinliklerimiz yok denecek kadar az, turistlerimizi harcamaya yöneltecek kaliteli ürünlerin sayısında ciddi bir azalma mevcut, tarihi konaklarımızın bazıları atıl durumda bırakılmış, mekanlarımızın sunduğu hizmet ve deneyim yetersizdir.

Turizm, hizmet sektörünün en önemli halkasıdır. Yapılacak her bir hata ve eksiklik, yeniden tercih edilme şansımızı ortadan kaldırır. Gelen turistimizin zamanını, harcamalarını en doğru şekilde kullandığımızda kalıcı ve iyi bir deneyim ile bölgeden ayrılmasını sağlayabiliriz. Evine dönen her bir ziyaretçimiz, bir sonraki gelecek ziyaretçilerimize referans bilgiler verecektir. Hayal kırıklığı yaşayan ve memnun ayrılmayan turistler bölgemizi ülkesinde ve çevresinde nasıl anlatır?

Safranbolu, turizmde başarıyı elde edecek insan kaynağına ve vizyona sahip bir ilçedir. Projelerimizi sağlam temellere dayandırarak, hedeflerimize 5 yıllık sürede ulaşabileceğimiz fizibiliteler yaptık. Bölgemizin eksiklerini gidermeye ve geliştirilmesi gereken değerlerini parlatmaya odaklandık.

Safranbolu’nun turizmde daha iyi seviyelere ulaşması için neler yapılabilir? Safranbolu’yu turizmde daha iyi seviyelere taşımak için nasıl bir yol izleyeceksiniz?

Safranbolu'nun Yeniden Keşfi: Tarih ve Turizmde Bir Dünya Markasının Doğuşu
Safranbolu’nun Yeniden Keşfi: Tarih ve Turizmde Bir Dünya Markasının Doğuşu

MÖ 3000 yıllarına kadar uzanan tarihi ile Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlıların egemenlik kurdukları bir bölgeden söz ediyoruz. UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer almış “Dünya Markası” konumunda bir ilçeden söz ediyoruz.

Bu farkındalık ile yeni stratejiler belirledik. Teşvik ve desteklerle hızla hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yalnızca dünya değil, yerli turisti de bölgemize çekmeyi hedefliyoruz. İstanbul’a yaklaşık 5, Ankara’ya ise 2.5 saat uzaklıkta yer alan bir ilçenin, yerli turizm potansiyelinden daha fazla faydalanması gerekiyor.

Bölgemizin turizmini canlandıracak ticari faaliyetler, fuar organizasyonları, kültür-sanat organizasyonları gibi etkinlikler ile ulusal ve uluslararası medya kanallarında yer alacağız. Bölgemizin turizm hareketini başlatarak, gençlerimizin aktif bir şekilde projelerimize odaklanmasını, başka illere göç etmek yerine kendi topraklarında istihdam imkanına sahip olmalarını sağlayacağız. Safranbolu’yu Marka Kent haline getirmek için eşsiz, benzersiz değerlere ve koşullara sahibiz.

İnanıyorum ki bahanelere sığınmayarak, gerçek belediyecilik anlayışı ile doğru stratejiler geliştirebilir, bölge turizmini en iyi şekilde tanıtabilir, büyük başarılara imza atabiliriz.

“Kültür Pazarlaması ile Bölgemizin Turizmini Canlandıracağız.”

Her şeyin değişime uğradığı bir çağdayız. Her sektörde olduğu gibi turizmde de beklentiler ve ihtiyaçlar değişti. Kültürler arası iletişim ve etkileşim arttı ve yeni trendler ortaya çıktı. Bölgemizin turizmden aldığı payı artırmak ve sürekliliği korumak için “marka kent” olmayı hedefliyoruz. Bu bakış açısı ile yaratıcı ve yenilikçi yaklaşımlar üretmemiz ve akıllı stratejiler geliştirmemiz gerektiğinin bilincindeyiz. Türkiye için katma değer sağlama potansiyeline sahip en önemli ilçelerden birine sahibiz.

Tespit ettiğimiz ve halkımızın dile getirdiği yetersizlikleri vizyoner bakış açışımızla gidereceğiz. Turizmde başarıyı elde edecek insan kaynağı ile bilgi, birikim ve deneyime sahibiz.

“Bugünün Vizyonuyla, Yarının Turizmine Odaklanacağız.”

Turizm, birlik ve beraberlik ruhuyla takım olmayı gerektirir. Turizmin en önemli yatırımı insan kaynağına olmalıdır. Popüler bir destinasyonu en iyi yaşayanları anlatır. Bu bilinçle bölge halkımıza yönelik eğitimler gerçekleştireceğiz. Turizmden daha çok gelir elde ederek pazar payımızı artırmak, ancak şu andakinden daha farklı düşünerek mümkün olabilir.

Halkımız Değişimin İzleyicisi Değil, Önemli Bir Parçası olacak.

Safranbolu turizmine yönelik projelerinizden bahsedebilir misiniz?

Doğal kaynakları koruyarak, ziyaretçilerimize farklı deneyimler yaşatacağız. Coğrafi avantaja ve zengin kaynaklara, kültüre, tarihe, doğa ve iklime sahip Safranbolu için turizm, konaklamadan ibaret olmamalıdır. Yalnızca tarihi konaklar ile turizmde kalpleri kazanmamız mümkün değildir. Sürdürülebilir turizm için beklentileri iyi analiz etmeli, olası beklenti ve taleplere hazırlıklı olmalıyız.

Kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler geliştirdik. Hizmet üreten işletmelerimizin iyileştirilmesi, turist sadakatinin sağlanması, Safranbolu için olmazsa olmazlardır. Hedef pazarlara yönelik yol haritalarımızı oluştururken, kaynakları doğru kullanarak, zaman, emek ve para kaybının önlenmesini amaç edindik.

SARIÇİÇEK DOĞA TURİZMİNİN YENİ ROTASI OLACAK

"Sarıçiçek Yaylası: Doğa Turizminde Yeni Bir Sayfa Açılıyor"
Sarıçiçek Yaylası: Doğa Turizminde Yeni Bir Sayfa Açılıyor

Sarıçiçek yaylamız başta teleferik projemiz olmak üzere diğer turizm yatırımlarımızla doğa turizminin yeni merkezi olacak. Dağcılık turizmi, trekking turları, bungalov turizmi ile bölgemizde turizm çeşitliliği artacak ve yıl boyu ilçemize gelen ziyaretçi sayımızın artacak. Dağcılık Turizmi, Kamp Turizmi, Bungalov Konaklama, Trekking, Doğa Turu, Doğa Fotoğrafçılığı ile ziyaret eden turistleri doğa ile buluşturacağız.

TURİZM DESTEĞİ VE TURİZM TANITIM DESTEKLERİMİZ İLE MARKA KENT OLACAĞIZ.

Safranbolu'nun Doğal Güzellikleri Öne Çıkıyor: Çeşitlenen Turizm Faaliyetleriyle Yeni Bir Dönem
Safranbolu’nun Doğal Güzellikleri Öne Çıkıyor: Çeşitlenen Turizm Faaliyetleriyle Yeni Bir Dönem

Safranbolu’da turizm çeşitliliğini artırmak için farklı turizm alanlarında destekler sunacak ve yatırımlar gerçekleştireceğiz. Kanyonlarımızın turizme kazandırılması için kanyon parkurları, doğa yürüyüşleri için yürüyüş parkurları düzenleyecek ve İncekaya bölgesinde rekreasyon çalışmaları gerçekleştireceğiz.

Safranbolu’da faaliyet gösteren turizm odaklı firmalarımızın tanınırlığının artırılması için turizm destekleri, ulusal ve uluslararası fuarlara katılım destekleri sunacağız.

TREKKING, KANYON, OFFROAD, TURLARI DESTEKLERİ

“TURİZMCİLERE TEŞVİKLER SAĞLAYACAĞIZ”

"Safranbolu'da Doğa Sporları ve Turizmi Canlanıyor: Belediyeden Tam Destek"
Safranbolu’da Doğa Sporları ve Turizmi Canlanıyor: Belediyeden Tam Destek

İlçemize bağlı kanyon, yayla ve diğer orman alanlarında trekking turizm faaliyetlerinin yürütülmesi için belediyemizce gereken destekler sağlanacak olup, bu amaçla faaliyet gösteren turizmcilerimize teşvikler sağlayacağız. İlçemiz sınırları içinde bulunan kanyonların doğa turizminde daha etkin rol oynaması için Kanyon turizmi destek ve teşvikleri sunacağız. Kampçılık, dağcılık, rafting vb. kanyon tur ve etkinlikleri için teşvik ve destek sağlayacağız.

Offroad sporu için gerekli parkur düzenlemeleri yapılarak, ilçemizin offroad sporları düzenlenen başlıca rotalardan biri olmasını sağlayacak, ilçemizi offroad turizminin
merkezlerinden biri haline dönüşmesi için gerekli teşvik ve yatırımları gerçekleştireceğiz.

Son olarak okuyucularımıza söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Tanınan ve sürekli talep alan destinasyonlara baktığımızda, doğru stratejilerle fark yarattıkları ortadadır. İyi bir stratejiye sahip olmak tek başına yeterli değildir. Geleceği öngörebilmek ve yönetebilmek gerekir. Safranbolu’nun tarihini koruyan ve halkımızın refahını gözeten projelerimizi hayata geçirmek, Safranbolu’nun kaderini değiştirecek günler için çok çalışacağımız günlere hazırız.