İstanbul turizmi 2018’de daha iyi olacak!

Mövenpick Hotel Istanbul Genel Müdürü Bozkurt Atabek

Last Updated on 23 Ekim 2017 by Turizm Günlüğü

Lokasyon olarak Ortadoğulu turistlerin ikincil tercihi olabilmeyi istediklerini ve bu şekilde bir strateji geliştirdiklerini söyleyen Mövenpick Hotel Istanbul Genel Müdürü Bozkurt Atabek, Ortadoğulu turistlerin grafiğindeki artışın kalıcı olamayacağını savundu. 2018’in daha iyi geçeceğini öngören Atabek, “Düşen oda fiyatlarında da 2018’de 10-15 Euro arasında artış olabilir” dedi.

Mövenpick Hotel Istanbul Genel Müdürü Bozkurt Atabek, Turizm Günlüğü’nün ‘İstanbul Otelleri’ dosyasının konuğu oldu. İstanbul turizminin son durumunu değerlendiren, değişen misafir profiline ilişkin yorum yapan Atabek, otellerinde yaptıklarını, 2018 öngörülerini ve yeni yatırımlarını da anlattı.

İstanbul turizminin 2017’ye Reina saldırısı nedeniyle ağır darbeyle başladığını hatırlatan Bozkurt Atabek, “Yılın ilk periyodu oldukça kötü geçti ama hemen arkasından hızlı bir toparlanma sürecine girildi” dedi. Halen pek çok ülkenin ülkemize yönelik ‘seyahat uyarısı’nın devam ettiğini vurgulayan Atabek, buna rağmen yılın ilk üç ayından sonra İstanbul’a olan rezervasyonların artmaya başladığını kaydetti. Bu olumlu gidişin sinyallerini ilk olarak Dubai Fuarı’nda aldıklarını anlatan Atabek, “Ortadoğu ülkelerinin bu yaz sezonu için İstanbul’a büyük bir talep göstereceği orada zaten ortaya çıkmıştı. Mart, Nisan ve Mayıs aylarıyla beraber bayağı bir hareketlilik hissetmeye başladık” diye konuştu.

LEVENT OTELLERİNE TALEP ARTTI

Ramazan ayından sonra Ortadoğulu misafirlerin İstanbul’a yoğun şekilde gelmeye başladığını, Temmuz, Ağustos ve Eylül’de de İstanbul’un çok büyük bir kısmının Ortadoğulularla dolduğunu ifade eden Atabek, Mövenpick Hotel Istanbul’un da bulunduğu Levent bölgesinde doluluk seviyesinin yükseldiğini anlattı. Atabek, normalde bu aylarda Levent’te ortalama yüzde 84 civarında doluluk olurken, bu yaz yüzde 94 doluluk oranının yakalandığını belirtti.

Levent otellerindeki yüksek rakamların Taksim, Sultanahmet, Pera’daki otellerde ne yazık ki görülemediğini anlatan Atabek şöyle devam etti: “Levent’te iş turizmi ağırlıklı çalışılırken, Taksim, Sultanahmet, Pera’daki otellerde tatil turizmi ön planda. Ortadoğulu misafirlerin bilhassa geçtiğimiz 3 aylık periyotta Levent bölgesini seçmiş olmalarının nedeni biraz da olsa o bölgede hala terör riskinin sürmesi olduğu söylenebilir.”

ORTADOĞULU TURİSTLERİN İKİNCİL TERCİHİ OLMAYI İSTEDİK

İstanbul otellerinin değişen misafir profiline ilişkin de yorum yapan Bozkurt Atabek, şöyle konuştu:

“Demografik olarak otelde konaklayan misafirlerin sayılarını karşılaştırdığımızda geçtiğimiz senelerde 2015 ve öncesindeki Avrupalılarla 2015 sonrasında otelimizde konaklayan Avrupalı sayısında ciddi farklılıklar görüyoruz. İstanbul’daki artan Ortadoğulu misafir oranından biz de payımızı aldık tabii. Bunun geleceğini ön gördüğümüz için kendimizi bu şekilde hazırlamıştık zaten. Binasal düzeyde herhangi bir değişiklik yapma ihtiyacı hissetmedik. Çünkü, lokasyon olarak Ortadoğulu turistlerin ikincil tercihi olabilmeyi istedik. Bunun içinde çok fazla özel bir uygulama yapmak istemedik. Bunda da başarı sağladık. Servis olarak ufak değişikliklerimiz oldu. Bunlar Çinli, Avrupalı ya da Japon olsa da yapacağımız türden şeylerdi.”

Artan Ortadoğulu turistler nedeniyle restoran menülerinde ufak tefek geçici ilaveler yaptıklarını, oda hizmetlerinde herhangi bir değişiklik yapma ihtiyacı hissetmediklerini anlatan Atabek, “Çünkü biz çok standart bir oteliz ve standartlarımızdan kesinlikle ödün vermeyi tercih etmeyiz. Bu markamızın bir stratejisi. Mövenpick standartları dünyanın her yerinde aynıdır” dedi.

ODALARIN TEMİZLENMESİ İÇİN HARCANAN ZAMAN ARTTI

Artan Ortadoğulular nedeniyle çok kalabalık gruplarla karşı karşıya kaldıklarını aktaran Atabek, şöyle devam etti: “Diğer ülkelerin misafirlerine göre Ortadoğulular bütün aileleriyle kalabalık bir şekilde seyahat ediyorlar. Bunun getirdiği zorluklar var. Biraz daha fazla zaman harcamamız gerekiyor. Odalardaki misafir sayısının artmış olmasından dolayı odaların temizlenmesine biraz daha fazla zaman ayrılması ve daha çok temizlik malzemesi gerekiyor tabii ki. Onun dışında başka bir değişiklik yapma ihtiyacı da hissetmedik.”

İSTANBUL OTELLERİ YIPRANIYOR MU?

Ortadoğuluların İstanbul otellerinin yıpranmasına hız verdiği iddialarına ilişkin de yorum yapan Atabek, “Ortadoğulu misafirlerin hor kullanımı daha açık. Bunu zaten her türlü gider malzemesindeki artışta görebiliriz. Otellerin yıpranmasına geldiğimizde, ilki otellerin inşasında kullanılan malzemeyle alakalı. Maalesef son yıllarda sadece Türkiye’de değil yurtdışındaki tecrübelerime göre de otel inşa ederken fonksiyonel olmasından daha çok ilk fotoğrafta nasıl gözükeceğine dair tasarruflar var. Otelin inşasında profesyonellere başvurulmadan yapılan bir takım harcamalar sözkonusu. İkinci faktör de misafirin nasıl kullandığı önemli. Şöyle düşünüyorum iyi bir dizaynınız varsa otelde yıpranma minimumda kalır.” diye konuştu.

Mövenpick Hotel Istanbul Genel Müdürü Bozkurt Atabek

Atabek sözlerini şöyle sürdürdü: “Herhangi bir kişi ya da topluluğa karşı ön yargılı yaklaştığınızda mecburen yargılarınız oluyor. Ama insanlara hizmet sunduğunuz bir misafir kitlesi olarak yaklaştığınız sürece işler biraz daha farklılaşıyor. Her toplumun kendine göre değişik yaklaşımları ve değerleri olduğu doğru. Farklı milliyetten misafirlerin bir arada bulunması aslında çok da büyük bir problem değil. Çünkü Avrupalı, Türk ve Ortadoğulu misafirlerimizin gün içi alışkanlıkları birbirinden farklı bu yüzden birbirleriyle çakışmayan toplumlar zaten. Çakışma durumları olduğunda otelcilik profesyonelliğimizle halledebiliyoruz.”

İSLAMOFOBİ İSTANBUL’A OLAN TALEBİ YÜKSELTTİ

Türkiye’nin bu sene yoğun Ortadoğulu trafiğine maruz kalmasının sebeplerinden bir tanesinin de Avrupa’da yükselen İslamofobi olduğunu savunan Atabek, Türkiye’yi böyle bir risk olmadığı için daha çok tercih ettiklerini söyledi. Atabek, “Havayollarında çalışan arkadaşlarımdan biliyorum oldukça geniş yere yayılıyorlar. Daha önce gitmedikleri Marmaris, Antalya, Karadeniz’de Ordu’ya kadar yerleşmiş durumdalar. Satın aldıkları mülk sayısı oldukça fazla. Uçuşlarda yaz sezonunda Karadeniz’e uçuşlar hemen hemen tamamen dolu olarak geçiyor. Fazla mülk edindiler. Hem İstanbul hem bilhassa Karadeniz’de ayrıca Marmaris ve Antalya’da edindikleri mülkler de fazla. Önümüzdeki seneden itibaren sanırım bunları daha çok duymaya başlayacağız” dedi.

BU ARTIŞ KALICI DEĞİL

Ortadoğulu turistlerin grafiğindeki artışın kalıcı olamayacağı iddasında da bulunan Bozkurt Atabek, daha ne kadar süre artışın devam edeceği konusunun önemli olduğunu savundu. Atabek, “Bu konuda net bir şey söylemem mümkün değil. Hepimiz ancak spekülatif yaklaşımda bulunabiliriz. Öngörülerimizi ancak içinde bulunduğumuz durumun şartlarıyla yapabiliriz. Şu an ki şartlar devam ettiği sürece önümüzdeki 2018-2019 demografik olarak değişim olacağını düşünüyorum. Avrupa ve Amerika’dan yavaş da olsa bir talep başlayacağını düşünüyorum.”

2018 TURİZMDE DAHA İYİ BİR YIL OLACAK

İstanbul’un 2017’yi yüzde 73-74 doluluk oranıyla kapatacağını tahmin eden Atabek, 2018 öngörülerine ilişkin de şunları ifade etti:

“2016’nın çok verimsiz geçmesinden dolayı 2017’ye çok iyimser girmemiştik. Her şeyi kendi zamanı içinde görebildiğimiz şekliyle ancak tahmin edebiliriz. Neyse ki o şartlar altında 2016’da 2017 için düşündüklerimiz gerçekleşmedi. 2018 içinse daha iyimser bir tablo var ortada. 2018’de en azından herhangi bir seçim ya da referandumun görülmemesi, şu an için Türkiye üzerinde herhangi bir terör baskısının hissedilmiyor olmasıgibi nedenler 2018 için iyi tahminler yapmamızı sağlıyor. Bu senenin ilk aylarında Avrupa’daki arkadaşlarımızla konuştuğumuzda Türkiye’deki terör riskinden bahsediyorlardı ama şu anda “terör riski her yerde var” diyorlar. Onun için bu ikisini de göz önünde bulundurduğumuzda Türkiye’nin 2018’e biraz daha iyi bir şekilde gireceğini öngörüyoruz. İlk periyot olan Ocak, Şubat, Mart aylarından sonra Ramazan’ın da girmesiyle Ortadoğulular daha çok gelecektir. 2018 için bir takım grup teklifleri ve aldığımız kontratlar var. Doluluk oranı da 2017’yi 1 ya da 2 puan geçmemiz mümkün. Düşen oda fiyatlarında da 2018’de 10 ile 15 Euro arasında artış olabilir”

YENİ MÖVENPİCK’LER AÇILACAK

Mövenpick Hotels’in Türkiye’deki yatırımlarına devam edeceğini de açıklayan Bozkurt Atabek, şu an için henüz imzalanmış bir kontratın olmadığını ancak önümüzdeki bir-iki sene içinde Türkiye’de bir ya da iki otel daha açmak istediklerini bildirdi. Yeni açılacak ilk otelin büyük ihtimalle İstanbul dışı olacağını ifade eden Atabek, İzmir’i ve Bursa’yı da düşündüklerini kaydetti. Sonrasında İstanbul’da Anadolu yakasında bir otel daha açabilecekleri sinyalini veren Atabek, “Teklifler İstanbul içinden oldukça fazla geliyor. Değerlendirdiğimiz birkaç teklif oldu ama olgunlaşmadan geri çevirdik bu konuda seçiciyiz. Markanın stratejisi olarak bu kadar hızlı yayılmayı uygun görmüyoruz. Doğru projeyle karşılaştığımızda tabii ki de otel açmayı düşünürüz” dedi.

Bozkurt Atabek, 2018’de Mövenpick Hotel Istanbul’da yenileme çalışmalarına başlayacaklarını da sözlerine ekledi.