Çinli turistler alışverişte Araplara rakip

Dünya Çin'i, Çinli turistler ise Türkiye'yi tercih ediyor
Dünya Çin'i, Çinli turistler ise Türkiye'yi tercih ediyor

Last Updated on 12 Aralık 2017 by Yaşar Çelik

Türkiye’ye gelen Çinli turistler harcamalar konusunda Arap turistlerle rakip olmuş durumda. İstanbul’daki lüks markaları barındıran alışveriş merkezlerine ve organize perakendenin yaygın olduğu cadde mağazaları ile lüks tüketim mekanlarına rağbet eden Çinliler, en çok giyim ve aksesuar alıyor.

China Today dergisinde yayınlanan Özlem Kapar Bayburs imzalı habere göre Türkiye’ye gelen Çinli turistlerin harcamalarındaki artış dikkat çekiyor.

Ülkemize gelen yabancı ziyaretçilere KDV iade (tax free) hizmeti veren Global Blue Türkiye’nin verilerinde; bu yılın haziran-eylül döneminde turistlerin yaptığı alışverişlerden en büyük payı yüzde 20 ile Suudi Arabistan alırken, Çinliler yüzde 3 paydan yüzde 7 paya çıkarak yüzde 180 artış gösteriyor.

İlk 9 ayda Türkiye’nin tax free satışlarının toplamda yüzde 29 büyüyerek 540 milyon TL’ye ulaştığını açıklayan Global Blue Türkiye Genel Müdürü Selim Şeyhun, Çinli turistlerin bu yıl 40 milyon 547 bin 590 TL’lik alışveriş yaptığı bilgisini veriyor. Geçen yıl bu rakamın 14 milyon 505 bin 678 TL olduğunu kaydeden Şeyhun, Çinli turistlerin harcamalarındaki bu artış için “Bizim için bu sadece bir başlangıç” yorumunu yapıyor. Şeyhun, Avrupa’da Çinli turistlerin alışveriş payının yüzde 40’lara çıktığını hatırlatarak, “Çinlilere daha iyi hizmet verebilmemiz için onların alışveriş alışkanlıklarını ve hatta kültürlerini iyice anlamalıyız” diyor.

192 MİLYON TL KARTLA HARCAMA YAPTILAR

Çinli turistlerin en çok İstanbul’daki lüks markaları barındıran alışveriş merkezlerine ve organize perakendenin yaygın olduğu cadde mağazaları ile lüks tüketim mekanlarına rağbet ettiğini söyleyen Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel de, Kültür ve Turizm Bakanlığı istatistiklerine göre ülkemizi ziyaret eden Çinli turist sayısında geçen yıla göre Temmuz’da yüzde 71, Ağustos’ta yüzde 94’lük bir artış görüldüğünü hatırlatıyor.

Bu artışın Çinlilerin ülkemizdeki harcamalarına da yansıdığının altını çizen Öncel, “Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre Türkiye’yi ziyaret eden Çinli turistlerin 2016’nın ilk 9 aylık döneminde 91,2 milyon TL olan kartlı harcamaları bu yılın aynı döneminde 192 milyon TL’ye ulaşmış bulunuyor. Çinlilerin yabancı harcamalarındaki payının aynı dönemde binde 8’den binde 11’e çıktığı görülüyor” diyor.

Çinli turistlerin ödemelerini yüzde 80-90 kredi kartı ile yaptığını belirten Öncel, ülkemizde daha çok alışveriş yapmaları için neler yapılması gerektiği konusunda da şunları anlatıyor:

“Çinlilerin ülkemizde daha çok alışveriş yapmalarının yolu elbette Çinli turist sayısını arttırmaktan geçiyor. 2016’da yurt dışına seyahat eden 120 milyon civarında Çinliden sadece 167 bini ülkemize gelmiş. Bu yılın ilk 9 ayında ise 139 bin Çinliyi ağırlamışız. Türkiye gibi turizm açısından yüksek potansiyele sahip bir ülke için bu elbette istenen bir durum değil. BMD olarak biz de daha fazla Çinli turist çekmek konusuna çok kafa yoruyoruz. Örneğin üyesi olduğumuz Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)’in davetiyle geçtiğimiz günlerde Çin’e yeni atanan Türkiye Büyükelçisi Sayın Emin Önen ile bir araya geldik. Görüşmede, Çinlilerin Türkiye’ye olan ilgisini arttırmada kültürel ve sportif etkinliklerin önemli olabileceğini Büyükelçimize ilettik. Ayrıca Çinli film yıldızlarıyla İstanbul’da yapılacak bir filmin ülkemizin tanıtımında önemli rol oynayacağını belirttik. Çinliler dünyada en çok harcama yapan turist grubunda yer alıyorlar. Başta İstanbul olmak üzere ülkemizde ne kadar çok Çinli turist ağırlayabilirsek alışveriş ve turizm gelirlerimiz de o ölçüde artacaktır.”

HARCAMA ORANLARI KAYITLARIN ÇOK DAHA ÜZERİNDE

Zorlu Gayrimenkul Genel Müdürü Didem Aydın ise, tax free rakamlarına göre Zorlu Center’da toplam alışverişten en fazla payı yüzde 23 ile Suudi Arabistan; ikinci sırayı yüzde 14 ile Kuveyt alırken üçüncü sırayı yüzde 10’luk bir oran ile bu yıl önemli bir ivme gösteren Çin’in aldığını bildiriyor.

Aydın, “Geçen yıl turist harcamalarında yedinci sırada yer alan Çinli turistlerin 2017 yılında dört kat fazla alışveriş yaparak harcamalarını 8,7 milyon TL’ye ulaştırdı. Ancak bu rakamların yalnızca vergi iadesi almak üzere tax free’ye başvuran turistlerden aldığımız rakamlar olduğunu söylememiz gerekiyor. Gerçek rakamların kaydedilen rakamların çok daha üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz” diyor.

GİYİM VE AKSESUAR ALIYORLAR

Zorlu Center’da alışveriş yapan Çinli turistlerin en çok uluslararası lüks segment mağazalardan alışveriş yaptığını gözlemlediklerini kaydeden Aydın, yapılan alışverişlerde ilk sırayı giyim kategorisinin aldığını, aksesuar alımlarının ise ikinci sırada yer aldığını belirtiyor.

Aydın, Zorlu Center’da Ekim ayı içerisinde alışveriş yapan Çinlilerin ödemelerini yüzde 94 kredi kartı ile yüzde 6 da nakit olarak yaptığını tespit ettiklerini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Zorlu Center, Alışveriş Merkezi, Performans Sanatları Merkezi, Raffles İstanbul, ofis ve rezidanstan oluşan 5 fonksiyonlu yapısı ve merkezi lokasyonu ile kısa sürede yerli ve yabancı turistler için tercih edilir bir destinasyon oldu. Çinli turistler de özellikle bu yıl hem Zorlu’da geçirilen zaman hem de harcamalar bazında ciddi anlamda varlık göstermeye başladı.”

Zorlu Center olarak yabancılara yönelik “Destinasyon Pazarlaması” çalışmaları yürütttükleri bilgisini veren Aydın, “Bu kapsamda turist iletişimine yönelik birçok çalışmamız bulunmakta. Tur şirketleri, acenteler, oteller bazında iletişim noktaları, yabancı yayınlar gibi turiste ulaşabileceğimiz her noktayı en iyi şekilde değerlendirerek sıkı bir işbirliği oluşturmak için çalışıyoruz. Turist iletişimimiz kapsamında ülkelerin kendilerine özel iletişim kanallarını, sosyal medya mecralarını düzenli olarak kullanıyoruz” diye konuşuyor.

HEM LÜKS HEM DE OTANTİK SEVİYORLAR

İstinye Park’ın Genel Müdürü Uğur Berk de, bu yıl en çok Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Çin ve İran’dan gelen turistleri ağırladıklarını açıklıyor. Berk, lüks harcama yapan Çinli turistlerin İstinyePark’ı tercih sebebini ise şöyle açıklıyor: “İstinyePark hem lüks alışverişin, hem de turistler için lokal/geleneksel alışverişin çok güzel harmanlandığı ve bu alışverişi son derece konforlu bir ortamda sunan bir yapıya sahip. Çin’in yanında diğer ülkelerden gelen turistlerce de en çok tercih edilen alışveriş merkezi.”

Çinlilerin İstinyePark’taki Markalar Sokağı’ndaki lüks ürünlere ve İstinyePark Pazarı’ndaki otantik ürünlere ilgi gösterdiğini söyleyen Berk, ödemelerinde genellikle Union Pay kredi kartı kullandıklarını ifade ediyor.

ÇİNLİLERE ANINDA KDV GERİ ÖDEME UYGULAMASI

Global Blue Türkiye Genel Müdürü Selim Şeyhun, mobil ödeme sistemi Alipay ortaklığında gerçekleştirdikleri yeni bir uygulamayla ülkemize gelen Çinli turistler için anında KDV geri ödemesi yaptıklarını söylüyor. “Havaalanlarındaki Global Blue noktasına gelen turistlerin işlemlerinin onaylanmasının ardından geri ödeme kişisel Alipay hesaplarına yapılıyor” diyen Şeyhun şu bilgileri veriyor:

“Alışveriş yaptıktan sonra vergiden muaf formlarını dolduran Çinli seyahat severler eğer vergi iadelerinin Alipay yoluyla ödenmesini isterlerse, artık işlemlerini Global Blue’nun havaalanlarındaki geri ödeme noktalarında gerçekleştirebilirler. Bu aşamada, Çinli turistlerin geri ödeme görevlisine akıllı telefonlarında Alipay uygulaması tarafından üretilecek QR kodunu göstermeleri yeterli. Telefondaki kodu tarayan görevli, geri ödenecek olan miktarı doğruluyor ve paranın müşterinin Alipay hesabına transfer edilmesine onay veriyor. Aynı anda alışveriş yapan kişinin telefonuna geri ödemenin Alipay hesabına başarıyla yatırıldığına ilişkin uyarı mesajı geliyor.” (China Today)