Turizm temsilcilerinden Karadeniz’de liman hamlesi

Last Updated on 11 Şubat 2019 by Turizm Günlüğü

Karadeniz’in turizm potansiyelini yükseltecek yatırımların devam ettiği şu günlerde Rize ve Giresun limanlarının gemi ve yat turizmine açılması için harekete geçildi.

Sahil şeritlerinde önemli bir yer kaplayan ancak bölgede atıl halde bulunan iki limanın gemi ve yat turizmine açılması halinde bir iç deniz olan Karadeniz Karayipler’e dönüşebilir.

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre, Rize Limanının yüzde 5, Giresun Limanının ise yüzde 2 kapasite ile çalıştığını ifade eden sektör temsilcileri, bu alanların doğru faaliyete alınmasıyla birlikte şehirlerin ekonomisine büyük katkı sağlanabileceği çağrısını yapıyor.

TURİST SAYISI 2 KATINA ÇIKACAK

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin 2018 yılında 4 milyona yakın turist ağırladığına dikkati çeken turizmciler, Rize ve Giresun limanlarının turizm amaçlı kullanılmasının bölge ekonomisine canlılık getireceği ve doğa turizmine büyük ilgi gösteren Arapların bölgeye akın edeceği, turist sayısının kısa sürede 2 katına çıkacağı vurguluyor.

Konu hakkında konuşan önemli turizm temsilcileri şöyle:

TÜROFED Başkanı Osman Ayık: Cruise turları hayata geçer ise Giresun ve Rize limanlarında turizm alanında en hızlı geri dönüşü olacaktır. Bu turlar özellikle Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında yapılacaktır. Ek olarak İstanbul’da dahil edilebilir. Bu şehirlerden başlayıp, Karadeniz’e özgü turlar düzenlenebilir. Bu bölgenin imajını da değiştirecektir. Konuya olumlu bakıyoruz. Eğer bu olursa yaz döneminde her gün en az bir geminin limana uğraması anlamına geliyor. 3-5 bin kişinin bir anda bölgeye gelmesi bölgenin ekonomik yapısını da değiştirecektir. Şehrin ekonomik hayatı hareketlenecektir. Karadeniz bir iç denizdir. Karayipler de aynı bu özelliğe sahiptir. Oralarda da böyle cruise trafiği bölgeye önemli girdi sağlamaktadır. Bu limanlarımızı bu hale getirirsek hem ekonomik hem de turizm alanında ciddi adımlar atmış oluruz.

TÜROB Başkanı Timur Bayındır: Buralarda Karadeniz cruise turları yapılabilir. Bu konuda limanlarımızın olması faydalı olur. Seferler başlarsa bu limanlar iş yapar, iyi çalışır ve iyi de getiri yapar. Rusya’da limanlar var, Ukrayna, Odesa, Romanya, Bulgaristan’da limanlar var komple bir tur yapılabilir. Ruslar da sıcak bakıyor cruise turlarına. Trabzon uçak seferleriyle canlandı. Orada Arap turistleri götürdük. Giresun ve Rize limanları da turizme açılırsa büyük fayda sağlanır.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya: Rize ve Giresun limanları uluslararası turizme ve yat turizmine açılmalı. Hedefimiz Giresun ve Rize dahil olacak şekilde turizmi canlandırmak. Karadeniz’de turizmin canlanması ayrı bir önem taşıyor.