İşte SPA sektörünü mercek altına alan dosya

Last Updated on 4 Mayıs 2019 by Turizm Günlüğü

SPA, günümüzde girişimciler için de ciddi bir kazanç haline geldi. Önceleri otellerin içinde karşımıza çıkan Spa’lar, şehirlerde de bağımsız birer kazanç kapısı oldu. Kuruluş maliyeti yeri ve büyüklüğüne göre 150 bin ila 2 milyon Euro arasında değişen bir Spa açan girişimcinin yıllık kazancı ise 3 milyon euro’ya kadar çıkabiliyor.

Latince “sanus per aqua”, “sudan gelen sağlık” anlamına geliyor. Üç harften oluşan bu sihirli sözcük, şehir hayatından sıkılanları stresten uzaklaştırdığı gibi, girişimciler için de önemli bir iş kapısı haline geldi. Uluslararası SPA Birliği, spa’ları “zihin, beden ve ruhun yenilenmesini teşvik eden çeşitli profesyonel hizmetler yoluyla genel refahı artırmaya adanmış yerler” olarak tanımlıyor. Uzun yıllar yalnızca otellerin belli alanlarında hizmet veren spa’lar artık şehirlerde önemli cadde veya sokaklarda da karşımıza çıkmaya başladı.

Editörümüz Özlem Kapar Bayburs’un haftalık ekonomi dergisi Para’da yer alan araştırmasında bu alanın girişimcilere sunduğu fırsatların yanı sıra, spa’daki son trendlerde yer aldı.

Günümüzde sağlıklı yaşama trendi hızla yükseliyor. Uzmanlar, bu durumun spa hizmetlerin katlanarak artmasına yol açacağını söylüyor. Sağlığı koruma, rahatlama ve bedeni dinç tutmaya yönelik talepler, spa’ları ürün ve hizmetlerini bu taleplere göre şekillendirmeye zorluyor. Yeni ve popüler bir iş alanı olarak da öne çıkan bu spa salonlarını günümüzde neredeyse hemen her büyük şehirde görebiliyoruz. Hatta öyle ki şehrin en yoğun bölgelerinde peş peşe açılan bu salonlar fiyat olarak da birbiriyle yarışıyor. Spa salonlarında Türk hamamı, rasul kabin, bio sauna, Fin saunası, aromaterapi–kromaterapi buhar odası, macera duşları, kar çeşmesi, tepideryum dinlenme odası, masaj odaları, cilt bakımı odaları, pilates stüdyosu ve fitness center ve tuz odaları gibi hizmetler veriliyor.

Santamanu SPA yöneticisi Sezgin Aydın

NE KADAR YATIRIM GEREKİYOR?

Uzmanlara bir spa yatırımı için ne kadar sermaye gerektiğini sorduk. Spa konusunda kurumlara eğitim ve danışmanlık hizmeti verdiklerini belirten Santamanu SPA yöneticisi Sezgin Aydın şu bilgileri verdi: “20 bin euro’ya kiralanan küçük bir spa merkeziyle yılda 80-100 bin euro’ya kadar ciro elde edilebilir. Küçük bir spa merkezi için sıfırdan kurulum yapacaksanız hamam, sauna, buhar banyosu dahil en az 300 bin TL’yi gözden çıkarmak gerekir. Bu rakam metrekareye göre yükselecektir. Bir spa merkezindeki tüm çalışanlar MEB onaylı sertifikaya sahip olmalı. Bu eğitimlerin süresi eskiden 600 saatti, şimdi 300 saate düşürüldü.”

Gençlik Spor Müdürlüğü’nün verdiği spor masörlüğü sertifikasına da gerek olduğunu hatırlatan Aydın açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bu eğitim 100 saattir ama bununla bir spa merkezinde çalışamazsınız. Personele hijyen eğitimi aldırmak bir artıdır. Ayrıca karşılama, sunum gibi kaliteli hizmet eğitimleri olması da bir artı olacaktır. Öte yandan personele kurum içi satış ve pazarlama eğitimi de aldırabilirsiniz, böylece müşteri salondan çıkmadan ikinci seansı satabilirsiniz.”

İnanır Group Yönetim Kurulu Başkanı Dursun İnanır

BİR SPA MERKEZİ KAÇA KURULUR?

Kozmetik ve medikal alanda pek çok dünya markasının temsilciliğini yapan İnanır Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Dursun İnanır, spa merkezi kurarken büyüklüğünün önemli olduğuna dikkat çekiyor. En küçük yatırımın 150 bin euro’yu bulacağını hatırlatan İnanır konuyla ilgili şu bilgileri veriyor:

“Bir hamam, iki sauna, iki kabin yatırımı 150 bin euro’dan başlıyor. Sadece ekipmanlara yarım milyon euro yatıran yerler oldu. Örneğin, Adam&Eve Otel açılırken spa için sadece bizden 400 bin euro’luk hareketli ekipman almıştı. Rixos Premium Otel, keza onlardan daha fazla harcadı. Sabit odalar olarak hamam, sauna vs. için de bir o kadar harcanmıştır. Mardan Palace Otel’in ilk açılışta spa merkezine 3.5 milyon euro yatırdığını duymuştuk.”

SPA YATIRIMI OTELE NE KAZANDIRIR?

Spa’nın konaklama sektörü için çok karlı bir hizmet olduğunu savunan Dursun İnanır, “Otel odalarını bir geceliğine bir kere satabilirsiniz ve alacağınız para ortalama 100 euro’dur. Ama spa merkezindeki bakım odalarını bir günde 10 kişiye satabilirsiniz ve her birinden 100 euro çıkarabilirsiniz. Yani bakım odası olan bir spa merkezi 100 odalı otel gibi gelir getirebilir. Otellerdeki spa merkezleri girişimcisine 2.5 ila 3.5 milyon euro arasında değişen bir gelir sağlar. Spa hizmetleri gerçek anlamda hakkı vererek yapılırsa otellerde kişi başı 250-300 dolarlık ek gelir elde edebilir. Otel sahipleri bu işe ciddi önem verip yatırım yaparsa çok yüksek gelir elde edebilirler” diyor.

Uzmanlar, masaj, terapi ve spa konusunda gerekli eğitimleri alan girişimcilerin otellerin dışında bir spa merkezi açabilmek için ortalama 200 bin TL sermayeye ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Anadolu’daki spa merkezlerinde büyük eksiklikler olduğunu söyleyen uzmanlar bu fırsatın iyi kullanılması gerektiğini vurguluyorlar.

Akel Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Elif Ural

SPA’LARIN OLMAZSA OLMAZLARI

Standart bir spa’da olmazsa olmaz bölümler var. Resepsiyon bölümü, soyunma odalarının yanı sıra ıslak hacimler denilen sauna, buhar odası, hamam ve şok duş mutlaka bulunmak zorunda. Terapi odaları da olmazsa olmaz. Bu odalarda masaj, vücut ve cilt bakımları yapılıyor. Bakım yaptıranlar için ayrıca ‘relax alan’ denilen dinlenme alanları bulunuyor.

Anahtar teslim spa ve spor merkezi kuran ve işleten Akel Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Elif Ural, ‘La Delmare’ markasıyla İstanbul ve Antalya’da spa ve fitness merkezleri işlettiklerini, yurt dışında da danışmanlık yaptıklarını belirtiyor. A’dan Z’ye bu işi yapan Türkiye’de tek firma olduklarını iddia eden Ural, spa’ların olmazsa olmazlarını şöyle sıralıyor:

“Sadece masaj odaları olan ya da sadece hamamı olan bir mekan, spa merkezi değildir. Spa merkezi bir bütündür. Yani içerisinde ıslak alanlar dediğimiz hamam, sauna, buhar, kar çeşmesi ve benzeri alanlar ile birlikte dinlenme alanları, terapi odaları, bakım odaları, konsept odalar ve VIP odalar gibi sayabileceğimiz bir çok alanın birleşiminden oluşmalıdır.

Öncelikle spa merkezini planlanacağı mekan ile birlikte bir bütün olarak düşünmek gerekiyor. Eğer bir spa merkezi bir otel içerisinde planlanıyorsa tamamen otelin konseptine ve misafir profiline göre hareket etmek gerekiyor. Eğer bağımsız bir işletme olarak planlanıyorsa yine hizmet vereceğiniz misafir kitlesine ve yapmak istediğiniz projeye göre değişiklik gösterebiliyor.

İKİ SPA BİRDEN

Eskiden ortak kullanım alanları ve hizmet alanları yani hamamlar, saunalar, buhar odaları tek iken son günlerde yaptığımız spa’larda, tüm otel misafirlerinin ücretsiz kullandığı alanların dışında, misafirlerin hizmet için para ödeyerek aldığı hizmetler için ikinci bir spa alanı planlıyoruz. Artık günümüzde özellikle otel içi spa merkezleri planlamasında en dikkat ettiğimiz konu bu. ”

200 BİNDEN BİR MİLYON DOLARA

Yatırımcılara anahtar teslimi spa kurduklarını ve danışmanlık verdiklerini vurgulayan Ural, bu işe girmenin maliyetine ilişkin ise şu yorumu yapıyor: “Spa merkezlerinin maliyeti alanın metrekaresine ve konseptine göre değişiklik gösteriyor. Şu anda beş yıldız otellerde bu maliyet 200 bin dolardan 1 milyon dolar arasında değişebiliyor.”

SAUNANIN İMALATI 8-20 BİN TL

Bir spa merkezinin olmazsa olmaz bölümlerine ilişkin yaptığımız maliyet araştırmasında görüş aldığımız imalatçı bir firma olan Kral Sauna ise, başta sauna, buhar odası, hamam ve tuz odaları imalatında anahtar teslim iş yapıyor. Fiyatlarda m2’nin ve kullanılan malzemenin kalitesinin önemli olduğunu söyleyen Antalya Satış Sorumlusu Ali Yılmaz, küçük bir saunanın ortalama maliyetinin 8 bin TL’den başladığını büyüklüğe göre 20 bin TL’ye kadar maliyet çıkardıklarını kaydediyor. Ali Yılmaz, tuz odaları imalatının 12-13 bin TL bandından 25 bin TL’ye kadar yükseldiğini kar çeşmesinin 20-25 bin TL arasında olduğunu açıklıyor.

2019’un 5 Trendi

– Watsu: Ilık suda yapılan su dansı, masaj ve germe işlemlerinden oluşan bileşimi ile stresi azaltıp kişiyi rahatlatıyor.

– Kristal şifa tedavisi: Değerli taşların sahip olduğu özellikler bağışıklık sistemini güçlendiriyor ayrıca çakraları dengeleyip kan dolaşımını iyileştiriyor.

– Dijital detoks: Cep telefonu, tablet, dizüstü bilgisayar gibi elimizden düşürmediğimiz cihazların fişini çekmeyi teşvik eden programları içeriyor. Birçok spa merkezi bu programı uygulamaya başladı.

– Kriyoterapi: Kronik ağrıların tedavisinde kullanılan soğuk mekanlardan oluşuyor. Kişi donmaya karşı ağız ve kulaklarına koruyucu, ayağında çorapla giriyor. Sıvı nitrojen sprey sıkılarak yapılan bu tedavi, deri üzerindeki iyi ve kötü huylu tümörler ile lekelere uygulanıyor.

– Tuz mağaraları: Haloterapi olarak da bilinen, insan yapımı tuz mağaralarında oturularak nefes açılıyor. Antibakteriyel özelliklere sahip olan tuz, solunum ve cilt sorunlarını hafifletiyor. (PARA dergisi)