İtalyan Şef Danilo Zanna’dan lezzet ve seyahat tutkunları için öneriler

İtalyan yemek şefi ve sunucu Danilo Zanna.

Last Updated on 16 Eylül 2019 by Turizm Günlüğü

“Elin Oğlu” TV programı ile isminden söz ettiren, yeni sezonda TV8 ekranında yayınlanan MasterChef programında jüri koltuğunda izleyicilere tekrar “Merhaba” diyen MAG yazarı Danilo Zanna, alternatif tatil rotasını yeni yazısında kaleme aldı.

Doğup büyüdüğü şehir olan Floransa’yı anlatan Danilo Zanna, tarih ve sanat ile ilgilenen seyahat tutkunlarına MAG Eylül sayısında öneriler sunuyor. Özellikle şeflik kariyeri ile başarılı projelerde yer alan Zanna, İtalya’ya sadece makarna, pizza ve tiramisu gözüyle bakmamayı da ekliyor.

İtalya’nın sokak lezzetleri konusunda geniş bir yelpazeye sahip olduğunu belirten Zanna, “Aslında işkembe, acı keskin domates sosu, soğan, kereviz ve istenilen malzeme ile tatlandırılabilir. Genelde sandviç şeklinde satılır ama özel bir restoranda tabakta da servis edilebilir. Bana soracak olursanız Lampredotto’yu sokakta yemelisiniz. Kesinlikle lezzet konusunda daha iyi bir sonuç alabilirsiniz” diyerek lezzet meraklılarına da sesleniyor.

İşte Danilo Zanna’nın MAG Dergisinde kaleme aldığı yazının önemli kısımları:

“Son on yıldır yemek yemek, gerçekten bir yaşam tarzı haline geldiği için yediği yemeğin türüne, çeşidine ve yaşam tarzına bakarak bir insan hakkında çok fazla şey söylenebilir. Yemekler artık tat almanın ötesinde, sosyalleşmenin de merkezine oturmuş durumda. Buluşma noktaları önceden meydanlar iken şu anda bu alanlar yerini restoranlara bıraktı. Kaçınız hala izole bir yerde buluşuyor artık? Elbette özellikle de yeni nesilden bu soruyu cevaplamaları dahi beklenemez. Bu nedenle, bugün için bir restoranın dekoru ve konsepti en az menü kadar önemli.

Aslında menüler, özellikle de son on yıldır Türkiye’de yerel tercihler yerine(bu yavaş yavaş yön değiştirse de) misafirlerine küresel bir seçenek sunmaya çalışıyor. Türk mutfağı her ne kadar lezzetli olsa da artık işletmecilere yetmiyor. Türk mutfağının yanında hamburger (Amerikan menşeili), noodle (muhtemelen bol miktarda soya sosu ile), İtalyan tarzı ravioli ve İspanyol usulü cheesecake ( San Sebastian) araştırılıyor. Kısacası, menüler artık çok daha kafa karıştırıcı bir hale geldi. Çocukken bir yere yemeğe gidince annem, o bölgeye ait yemek sipariş ederdi. Eskilerde böyle gelenekler vardı. Gaziantep’e gidince baklava yemek gibi… artık orada yaşayan yerlileri çekmiyor; fakat tatile giden turistler için hala geçerli.

Tatile çıkmak için kaç gün kaldığını sayanlar ellerinizi kaldırın! Yazın gelmesiyle birlikte, olduğunuz yerden ayrılma arzusu ve haklı bir dinlenme ihtiyacının tadını çıkarmak için her şeyi geride bırakabilirsiniz. Kendi rutininizden sıkıldığınızda bir macera yaratabilirsiniz bu sayfalarda yer vereceğim gezi rotalarıyla. Bu nedenle, gezme sebepleriniz benim yaratacağım tema için oldukça önemli. Tüm aile ile birlikte bu anların tadını çıkarmak için seyahat etmekle alakalı bütün püf noktaları, problem yaşamadan gidebileceğiniz yerleri sizinle paylaşacağım… Tatile gidememek kötü ancak kötü bir tatil yapmak bundan daha da kötü. Çantalarınızı toplayın, gidiyoruz…”