Akıllı otel odalarının 5 avantajı

Last Updated on 15 Şubat 2020 by Yaşar Çelik

Akıllı oda teknolojisi, otel sahiplerinin farkında olması için önemli bir trenddir ve akıllı oteli hayata geçirmek için gösterilen arzu gün geçtikçe büyümektedir.

Akıllı Otel Odası Nedir?

Akıllı otel odası, nesnelerin interneti tarafından desteklenen akıllı elektronik cihazlardan yararlanan bir odadır. Bu bir zamanlar sıradan cihazlar olan şeylerin artık internet bağlantısı ile donatıldığı, veri göndermelerine ve almalarına ve birbirleriyle etkili bir iletişim kurmalarına izin verdiği anlamına gelir.

Bu internet bağlantısı ve iletişim özelliği, cihazların internetten bilgi bulmasına ve yakındaki diğer cihazlarla etkileşime girmesine olanak tanır. Örneğin birden fazla cihazın akıllı bir hoparlörden kontrol edilebileceği veya cihazların performansının tek bir hub’dan izlenebileceği anlamına gelebilir.

Akıllı Oda Teknolojisi Neden Önem Kazanıyor?

Hilton ve Marriot gibi artan sayıda otel şirketi akıllı otel odası konseptini benimsiyor, ancak bu teknoloji neden bu kadar popüler hale geliyor? Belki de en önemli neden kolaylık yönünü arttırarak, bir otelde kalmanın gerçek deneyimini geliştirebilmesidir. Bununla birlikte, akıllı otel çözümleri, bir otel işletmesiyle ilgili maliyetlerin bir kısmını azaltma yeteneği gibi diğer nedenlerle popülerlik kazanmıştır. Bu da finansal sonuçları iyileştirebilir. Ayrıca, akıllı bir otel odasının yenilik faktörü, bir otelin daha geleneksel otel ve tatil yerlerinden uzak durmasına yardımcı olmak için kullanılabilir ve bu da onu pazarlama açısından ilginç bir kavram haline getirir.

1. Daha Fazla Kişiselleştirme

Akıllı bir otel odasının avantajlarından biri, konuklara daha fazla kişiselleştirme sunma yeteneğidir. Bu, bir otel misafirinin odayı istedikleri şekilde tam olarak elde etmek, odadan zevk almalarını iyileştirmek ve ev gibi hissettirmek için odalarına hızlı ve kolay bir şekilde ayar yapabileceği anlamına gelir. Akıllı hub, tablet cihaz veya başka bir merkezi kontrol noktası aracılığıyla müşteriler, tercih edilen sıcaklık ve aydınlatma seviyesini seçmek gibi odadaki koşullarda hızlı bir şekilde değişiklik yapabilirler.

2. Gelişmiş Sürdürebilirlik

Otel yönetimi için, akıllı bir otel yaratmanın en büyük avantajlarından biri genellikle konseptle ilişkilendirilen düşük maliyetlerdir. Bu öncelikle otel odalarında sürdürülebilirlik ve enerji verimliliğindeki gelişmelerden kaynaklanmaktadır ve bazı cihazlar sadece gerçekten ihtiyaç duyulduğunda kullanılır. Örnek olarak akıllı odada, öyle bir kurulum yapılır ki gün ışığında ampuller otomatik olarak düşürülür veya ısıtma belirlenmiş bir ısıya ulaştığında kapanır. Bu da otel için daha az enerji kaybı demektir.

3. Gelişmiş Müşteri Deneyimi

Akıllı bir otel odasının belki de en açık avantajı, müşteri deneyimi açısından sağlayabileceği iyileştirmedir. Akıllı oda, oda servisi veya bilgi isteme gibi diğer işlemlere yardımcı olabilir. Geleneksel odalar genellikle resepsiyon’da veya telefonda soru sorulması gerektiği anlamına gelirken, akıllı bir hub soruları anlayabilecek ve anında yanıt verebilecektir.

4. Uzaktan Oda Kontrolleri

Akıllı otel odalarının ve internetin diğer bir yararı, otel personelinin uzak bir konumdan çeşitli oda kontrollerine erişebilmesidir. Bu özellikle bir otel odası yeni bir konuk için hazır hale geldiğinde, check-in sırasında karşılandıkları konfor düzeyini arttırmak için yararlıdır. Örneğin; Misafir odaya çıkmadan önce, oda ısısının önceden ayarlanması.

5. Hızlı ve Daha Güvenilir Tamir

Son olarak, akıllı odalar söz konusu olduğunda bazen göz ardı edilen bir avantaj, cihazlarla ilgili teknik sorunları ön görme, onarımları hızlı bir şekilde yapma yeteneğidir. Bu, otellerin onarım ihtiyacının müşteri deneyimini değiştirdiği durumlardan kaçınarak mümkün olan en kısa zamanda müdahale etmeyi sağlar.

Önceki İçerikTeknolojinin negatif etkileri turizmde yeni bir pazar yarattı: Dijital Detoks Turizmi!
Sonraki İçerikAÖF kayıt yenilemeleri başladı!
Selçuk Kuttaş
1958 yılında doktor bir ailenin çocuğu olarak Burdur'da doğdu. Lise öğrenimini 1975 senesinde İzmir Özel Fatih Kolejinde tamamladıktan sonra, üniversite eğitiminin Ön Lisans kısmını Turizm ve Otel Operasyonları üzerine 1980 senesinde Londra'da bulunan Middlesex Üniversitesinde takdirname ile tamamladı. 1983 yılında ise yine aynı üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği üzerine Lisans tahsilini başarı ile tamamladı.1983 senesinde Middlesex Üniversitesinde İşletme üzerine yüksek lisans diplomasına devam etti. 1986 yılında Türkiye'de Divan İstanbul oteli ile otelcilik sektörüne giriş yapan Selçuk KUTTAŞ, Hilton International Ankara, swisotel The Bosphorus Istanbul, Hyatt Regency Istanbul & Hyatt Regency Baku , Princess Otelleri ve diğer otel grupları ile çalıştıktan sonra 2012 senesinde, beş yıl görev yaptığı Dedeman Hotels & Resorts International'dan ''Otel Genel Müdürü'' ünvanı ile emekli oldu. Kariyeri boyunca Yeditepe Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Swissotel Eğitim Merkezi ve Vatel International Business School Tourism & Hotel Management'da tam zamanlı ve ders saati ücretli ''Öğretim Görevlisi'' olarak çalıştı. KUTTAŞ çok iyi derecede İngilizce ve orta seviyede Fransızca bilmektedir. İngiltere'de bulunan Otel İşletmeciliği Enstitüsünün (Institute of Hospitality) üst düzey üyesidir. Aynı zamanda merkezi Antalya'da bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneğinin de (POYD) üyesidir. Selçuk KUTTAŞ evli ve bir kız çocuğu sahibidir.