Ali Onaran, Rusya pazarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, önümüzdeki yıl için değerlendirmelerde bulundu.

Last Updated on 14 Ağustos 2017 by Yaşar Çelik

Rusya ile Türkiye arasında turizm sektöründeki şu anki durumu ve işbirliği perspektifleri hakkında Sputnik’e konuşan Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı ve Rusya Ekonomi, Bilim ve Teknoloji Derneği (REBTEK) Turizm Komisyonu Başkanı Ali Onaran, şu değerlendirmelerde bulundu.

2017 yılında küresel turizm yüzde 3-4 bandında bir büyüme sergileyecek

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) 2016 yılında açıkladığı “Dünya Turizm Barometresi” raporunda uluslararası seyahatlerin yüzde 3.9 oranında büyüyerek 1 milyar 235 milyona ulaştığını duyurdu. 2016 yılındaki küresel seyahatçi sayısının bir önceki yıla kıyasla 46 milyon arttığı görülüyor. Tahminlere göre 2017 yılında küresel turizm yüzde 3-4 bandında bir büyüme sergileyecek. Büyüme oranlarının Avrupa’da yüzde 2-3, Asya-Pasifik ve Afrika’da yüzde 5-6, Amerika’da yüzde 4-5 ve Ortadoğu’da ise yüzde 2-5 bandında olması bekleniyor. Seyahat endüstrisindeki yatırımları ve artan ziyaretçi potansiyeli ile önümüzdeki yıllarda Asya-Pasifik ülkelerinin öne çıkacağı düşünülüyor.

Yurtdışına tatil amaçlı çıkan Rus turist sayısının yüzde 6 civarında azaldı

Son dönemde Rusya Federasyonu’nda yabancı yatırımların sayısının arttığı ve devletin turizm sektörüne dönük yatırım imkanları sağladığı görülüyor. 2016 yılında gerçekleşen doğrudan yabancı yatırımlar, 2015 yılına göre % 62’lik bir artış göstermiş durumda. Son üç yılda Rusya’nın iç turizm bölgelerini canlandırmaya çalıştığını görüyoruz. Rusya’da yaşanan ekonomik zorluklar ve iç turizmi destekleme çalışmalarının da etkisiyle 2016 yılında yurtdışına tatil amaçlı çıkan Rus turist sayısının yüzde 6 civarında azaldı. Öte yandan Türkiye, Rus turistlerin en çok tercih ettiği ülke konumunu neredeyse her yıl korudu. Yaşanan siyasi krizler nedeniyle 2015 ve 2016 yıllarında gelen ziyaretçi sayısında düşüşler yaşanmış ancak 2017 yılının ilk 6 aylık döneminde 1.1 milyon turist Rusya’dan Türkiye’yi ziyaret ederek rekor bir artış yakalanmıştır. Türkiye’deki tesislerin fiyat/kalite skalası, kusursuz her şey dahil hizmet, deniz, kum, güneş varlığı gibi pek çok neden Türkiye’ye hareketliliği artırmıştır.

Türkiye için Rusya pazarı büyük önem taşıyor

2015 yılında Rusya’da Ruble’nin değer kaybetmesi ve petrol fiyatlarının düşmesi ile ekonomik alanda yaşanan gelişmeler turizmi etkiledi. İki ülke arasında yaşanan uçak krizi ve ardından gelen ambargo kararları da turist trafiğini azalttı. Dolayısıyla 2016 yılı turizmcileri olumsuz etkiledi. Özellikle incoming alanında hizmet veren tur operatörlerinin iş hacmi düştü.

Şu anda ilişkiler her geçen gün daha da iyiye gidiyor

Biz Prontotour olarak bu süreçten çok fazla etkilenmedik; bizim ağırlıklı işimiz yerli turisti yurtdışına göndermek. Ancak incoming tarafımızda düşüşler oldu. Tabii o dönem Moskova ve St. Petersburg gibi turlarımıza olan talepler de azaldı. Şimdi 2017’nin daha iyi bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Her iki bayram dönemi satışlarında Rusya’daki destinasyonlara ilginin arttığını görüyoruz. Biz de tur paketlerimizi çeşitlendirmek amacındayız. Rusya Federasyonu’nun vizeleri yeniden kaldırması talep artışını güçlendirecektir. Öte yandan kriz döneminde iki ülke ekonomik olarak birbirine ne kadar ihtiyacı olduğunu gördü. İlişkilerin normalleşme süreci 9 Ağustos 2016 tarihinde St. Petersburg’da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir araya gelmesiyle başladı. Şu anda ilişkiler her geçen gün daha da iyiye gidiyor.

Turizm, ekonominin lokomotifi, cari açığın ilacı olan bir sektör

Prontotour, Türkiye’nin en büyük tur operatörlerinden biri olarak yakın coğrafyamızda yer alan destinasyonlara dönük operasyonlarını her geçen yıl geliştiriyor. Kriz öncesi dönemde Türkiye’den Rusya’ya yılda yaklaşık 170 bin kişi turistik amaçlı seyahat ediyordu. Geçen yıl bu sayı yüzde 50 azaldı. Amacımız Türkiye’den daha çok seyahat severin Rusya’nın tarihi ve kültürel güzelliklerini keşfetmesini sağlamak. Turist hareketlerindeki artışa en büyük örnek ise bugün ülkemizden komşumuz Yunanistan’a olan ilgiyi gösterebiliriz. Birkaç yıl içinde Yunanistan’a 1 milyon yerli turist gitmeye başladı. Bu rakamları Rusya için de yakalayabiliriz. Turizm, ekonominin lokomotifi, cari açığın ilacı olan bir sektör. Dolayısıyla ülke ekonomisini geliştirmenin yollarından birinin de turizm sektörünün desteklenmesi olduğunu düşünüyorum. Ekonomik krizlerden en çok turizm sektörü ve turizmciler etkileniyor. Aslında turizm sektörüne olan destek ülke ekonomisini daha çok güçlendiriyor.

Türkiye’den daha çok gezginin Rusya’yı keşfedeceğine inanıyorum

REBTEK (Rusya Ekonomi, Bilim ve Teknoloji Derneği) olarak iki ülke turizm ilişkilerini geliştirmek için üst düzey temas halindeyiz. Geçtiğimiz yıl Rusya’dan Antalya’ya kamu ve özel sektör temsilcilerinin yer aldığı bir heyet geldi. Beraber çok verimli temaslar gerçekleştirdik. Prontotour olarak da biz, Rusya’nın turizm potansiyelini çok yönlü tanıtmak ve avantajlı paket turlar ile daha çok seyahat severin bu coğrafyayı keşfetmesini sağlamak için çalıştığımızı söyleyebilirim. 2019 yılında Türkiye’den daha çok gezginin Rusya’yı keşfedeceğine inanıyorum ve bu doğrultuda projelerimizi geliştiriyoruz. Ayrıca Rusya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının 2019 yılı gelmeden 5 milyonlu rakamları bulacağını umuyorum.