Gastronomi dünyası İzmir GastroFest’te buluşuyor

Last Updated on 4 Ekim 2019 by Turizm Günlüğü

İzmir’i gastronomide marka kent yapmak hedefi ile ITALTUR MICE tarafından bu yıl 20 Ekim’de ikincisi düzenlenecek olan İzmir GastroFest’in teması ‘Pazar Yeri ve Kültürü’.

Projenin yaratıcısı Hande Arslanalp yönetiminde gerçekleştirilecek İzmir Gastrofest‘te Amerika, Lübnan, Polonya, İngiltere, İsrail, İspanya, İtalya ve Almanya’nın ünlü şefleri, kanaat önderleri bu kez dünyaya İzmir’den bakacaklar…

21 Ekim 2018’de düzenlenen İzmir’in ilk gastronomi festivali ‘İzmir Gastro Fest’e yeme-içme sektörünün ünlü isimleri, şefleri konuk olmuştu. Teması ‘Göç’ olarak belirlenen festival büyük bir ilgiyle karşılanmıştı. Bu yıl ikincisi gerçekleşecek Festival’in konusu ‘Pazar Yeri’ olarak belirlendi.

Pazar Yeri ve Kültürü

20 Ekim Pazar günü tarihi Alsancak Tren Garı Pazar yerine dönüşüyor. İzmir Gastro Fest, kentin boyozlu, gevrekli ve sübyeli kahvaltısı ile başlıyor. Kahvaltının açılışını efsanevi saksafoncu Ricky Ford solo konseri ile yapıyor. Paneller, konuşmalar, yemek belgeselleri, yabancı ve Türk şeflerin eşleştiği workshopların ardından festival İzmir ve İstanbul’un önde gelen şefleri ve restoranları tarafından hazırlanan tadım sofraları ile devam ediyor.

Bu yıl İzmir Gastro Fest, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, THY, Öztiryakiler, Pepsi, Çimstone, Jumbo, Şekerbank, %100, Ford, Hilton İzmir, Hürriyet Gazetesi, Diageo, Gastronometro, Barilla ,BTA Group, Nestle, Kristal Zeytinyağları, Metro Türkiye, Uludağ İçecek ve Unilever Food Solutions sponsorluğunda gerçekleşiyor.

Birbirinden ünlü isimler

‘Fikri altyapı’, ‘gastronomi kültürü’, ‘eğlence ve özgün bakış’ olmak üzere dört ayaklı bir yapı üzerine kurulan festivalin amacı bir sofra başında şeflerle, akademi dünyasıyla, yazarlarıyla, gazetecileri ve kanaat önderleriyle yeme-içme severlerin bir araya gelmesi. İspanya’da Girona’nın dünyaca tanınan Les Cols restoranının sahibi ve şefi Fina Puigdevall, Polonya’nın yıldız şefi Aleksander Baron, San Francisco’daki Chez Panisse restoranın eski
şefi, yemek kitabı yazarı David Tanis, Beyrut’un Souk el Tayeb pazarının kurucusu, Orta Doğu’nun yemek kahramanı Kamal Mouzawak, İsraelin tanınmış restoranı Eucalyptus’un sahibi ve şefi Moshe Basson, Borough Market yöneticisi David Matchett ve Markthalle Neun ortaklarından Bernd Maier, Türkiye’nin ilk organik pazarını kuran Gürsel Tonbul, Yemek Kültürü Araştırmacıları Tangör Tan, Güher Tan ve Gamze Gündüz, Türkiye gastronomi dünyasının önde gelen şeflerinden Aylin Yazıcıoğu, Maksut Aşkar, İsmet Saz, Ali Ronay, Deniz Temel, Müge Ergül, Osman Sezener, Melih Demirel, Pelin Çakar, Pınar Taşdemir festivalin konukları arasında.

Havra Sokağı da İzmir GastroFest’te

İzmir’de çok kültürlülüğün resmini çizen, günümüzde kent insanını yerli üretici ve ürünle karşılaştıran pazarların en eskilerinden biri olan ve aynı canlılığını koruyan Havra Sokağı da İzmir GastroFest’te.

Restoranlardan festivale en özgün lezzetler

Neolokal, Toi, Cantinery, Frankie, Ringa, Alaf, Araka, Od Urla, Ayan Meyan, LA Bağları, Murano’s, Vino Locale, Hiç Tadım Atölyesi, Sevilen, Urla Bağ Yolu, Seçkin Et, Balık Ada, Less Ordinary, Miralem Peynirleri, Nappo Pizza, Tadında Anadolu, Salted, Petra Roasting Co., Apartıman, Sandviç Kralı, St . Martin, Mehmet Efendi, Dostlar Fırını, Hilton İzmir Windows On The Bay, Tatari, Beşe Helva, Kitchen Project, Atölye Kivi, Elea Antiocheia gibi restoranlar da festivale en özgün lezzetleriyle katılıyor. Festival çok özel sürpriz bir konser ile sona eriyor…

DÜNYACA ÜNLÜ KONUKLAR, YILDIZ ŞEFLER

* Gastronomi dünyasının en tanınan ve saygın kadın şefleri arasında yer alan Fina Puigdevall, 1990 senesinden günümüze Girona’nın ünlü Les Cols restoranının sahibi ve şefi. Kendi bölgesinin ürünleriyle yarattığı tabaklarda, mütevazi ürünlerin gizli zenginliklerini ortaya çıkartan Fina’nın yemekleri kendi özel tarzını yansıtıyor. Yalın, samimi, dengeli, hafif, cömert ve şiirsel!

* Polonya’nın yıldız şefi Aleksander Baron, Güzel sanatlar eğitimli bir heykeltraş, grafitti sanatçısı, yazar ve aynı zamanda restorancı. İngiltere ve Varşova’nın en iyi restoranlarına imzasını atmış Gault & Milliot ödüllü şef genç kuşağın en önemli isimlerinden Baron’u atölye çalışmasıyla yakından tanıyacağız.

* Yeme-içme dünyasında önemli bir yere sahip olan, San Francisco’daki Chez Panisse restoranın eski şefi ve James Beard Ödüllü yemek kitabı yazarı David Tanis son kitabı “Market Cooking” in arkasındaki araştırmayı İzmir Gastrofest katılımcılarına anlatacak.

* Beyrut’un sürdürebilir tarım kültürünü ve geleneklerini destekleyen Souk el Tayeb pazarının ve bu pazara bağlı çalışan Tawlet restoranlarının yaratıcısı, kurucusu, aynı zamanda şef, yazar, eğitmen, televizyon programlarının yemek yıldızı ve Orta Doğu’nun yemek kahramanı Kamal Mouzawak da 20 Ekim’de İzmir’de olacak.

*İsrailin tanınmış ve köklü restoranı Eucalyptus’un sahibi ve şefi Moshe Basson, geçen yıl İzmir Gastro Fest’e konuşmacı olarak katılmıştı. İzmir’e hayran kalan Basson bir kez daha unutulmaz bir workshop gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

– Dünyanın muhteşem pazarları arasında ittifak sağlayan Magnificent Seven (M7) anlaşmasının mimarları, Borough Market yöneticisi David Matchett ve Markthalle Neun ortaklarından Bernd Maier bu projenin global önemini ve değerini anlatacaklar.

– 20 yıl kadar önce Türkiye’nin ilk organik çiftliğini kuran ve sürdürülebilir kılarak kendindensonra gelenlere yol gösterici olan Gürsel Tonbul bu zorlu ama anlamlı süreci bizlerle paylaşacak.

– Büyük ve Küçük Menderes Havzaları’ndaki üretici pazarlarının ağ yapılarını ortaya çıkaran “Pazaryerinden’ tasarım projesinin sunumunu Güher Gürcan, Gamze Gündüz ve tanınmış yemek antropoloğu Tangör Tan ‘Sempozyum’ bölümünde yapacaklar.

– Türkiye gastronomi dünyasının yıldız şeflerinden Aylin Yazıcıoğlu, Maksut Aşkar, İsmet Saz, Osman Sezener, Deniz Temel workshop bölümünde Moshe Basson, Aleksander Baron, Andreas Scheureegger ve Antonia Klugmann ile birlikte yaratıcı lezzetlerini paylaşmak üzere İzmir Gastro Fest’e konuk oluyorlar…

FESTİVALİN DÜŞÜNSEL ÇERÇEVESİ

Neden Pazarlar?

FAO verilerine göre hala dünyada 822 milyon aç insan var. Bu her dokuz kişiden birinin aç olduğu anlamına geliyor. Sorun çok boyutlu ancak beslenme alışkanlıklarımızın da rolünün olduğuna, dünyanın dört bir yanındaki bilinçsiz tüketimin, bu tüketimin doğurduğu israfın küresel açlığın pekişmesine katkıda bulunduğu da gerçek. Neyse ki, artık tüm kaynakların daha dikkatli kullanılmasının bir zorunluluk haline gelmeye başladığı bir dönemden geçildiği anlaşılmaya başlandı. Uluslararası örgütler, ülkeler gelecek planlarını bu anlayışa göre inşa ediyor.

Yönetilebilir ölçekte tarım, yerel ve mevsiminde doğaya daha saygılı bir üretim de bu planların önemli bir parçası. Bilinçli üretim ve tüketim yapmamız gereken bir zaman diliminde yaşıyoruz. Tüketici ile üreticinin doğrudan bir araya geldiği ekolojik dengelere saygılı mevsiminde ürünlerin satışa sunulduğu pazarlar da bu yüzden giderek daha fazla önem kazanıyor.

Ege Bölgesi, özellikle de İzmir havzalarıyla birlikte zaten ünlü olduğu pazarlarının anlamı sıradan bir alışveriş işleminin ötesinde değer kazanıyor. Bu yüzden de 2019 yılı İzmir GastroFest’in teması “Pazarlar” olarak belirlendi.