Otellerin pazarlama stratejileri nasıl olmalıdır?

Last Updated on 2 Ocak 2021 by Yaşar Çelik

Çoğu otel işletmecisi pazarlamanın önemini ve eyleme geçirilebilir bir stratejiye duyulan ihtiyacı anlamaktadır. Fakat bu çabalarınıza öncelik verebilmek ve planınızı devreye almak o kadar da kolay olmayabilir.

Çevrimdışı ve çevrimiçi fırsatların mevcut ortamı, bu görevi bunaltıcı hissettirebilir. Stratejik planlamaya dahil edilmesi gereken 10 otel pazarlama hususunu aşağıda bulabilirsiniz.

1. Marka mesajınızı ve hedef pazarınızı yeniden gözden geçirin

Markanız ve hedefiniz üzerinde yoğun bir çalışma gerçekleştirin.

Oteliniz modaya uygun ve yenilikçi bir şehir durağı mı yoksa sessiz bir butik mi? Çiftlere veya şirket savaşçılarına, değer arayanlara veya lüks gezginlere mi hitap ediyor musunuz?

Herhangi bir pazarlama planına başlamadan önce, mesajınızın tüm pazarlamanızda net, alakalı ve tutarlı olduğundan emin olun.

2. Teknolojiden En İyi Şekilde Yararlanın

Otel pazarlaması için teknoloji listenin başında olması gerekir.

Pazarlamada ezber bozan şey mobil teknolojidir. Rezervasyondan check-in işlemlerine, restorana, oda erişimine, etkinlik veya hizmet önerilerine ve rezervasyonlardan otel ve seyahat incelemelerine kadar her şey mobil hale geliyor.

Ayrıca, mobil uyarılarla ilgilendiğini ifade eden konuklara, konuma dayalı hedeflenen bilgileri doğrudan cep telefonlarına göndermek için yakın pazarlamayı veya coğrafi tabanlı hedefli reklamcılığı göz önünde bulundurun.

3. Sosyal Medya Bilgisine Sahip Olun

Sosyal medya, otel pazarlaması için çok önemlidir. Giderek daha fazla insan konaklamayı istedikleri otelleri buluyor ve seyahatlerini Instagram ve Facebook’ta gördüklerine göre planlıyor.

Facebook kullanıcıları sosyal medya aracılığıyla düzenli olarak seyahat önerileri istemekteler ve genellikle çok sayıda yanıt almaktadırlar. Beğenin veya beğenmeyin, sosyal medya tüketicilerin günlük yaşamlarının önemli bir parçasıdır. Bu, otellerin potansiyel misafirlerin dikkatini çekmesi için önemli fırsatlar sunar. İşte bugüne kadarki bazı önemli Sosyal Medya istatistikleri:

Facebook kullanıcılarının% 52’si, arkadaşları veya aileleri tarafından sosyal medyada yayınlanan seyahat fotoğraflarının kendilerine gezi rezervasyonu yapma konusunda ilham verdiğini söylüyor.

Gezginlerin% 85’i seyahat aktiviteleri için rezervasyon yapmak için mobil cihaz kullanıyor.

30 yaşın altındaki kişilerin % 40’ı, gidecekleri yeri seçerken “Instagramlanabilir” potansiyeline öncelik veriyor.

Gezginlerin% 74’ü tatildeyken sosyal medyayı kullanıyor.

Sosyal medyanızı güçlendirmek için dikkate almanız gereken birkaç nokta:

• Facebook sayfanızın ve Instagram yayınınızın açık ve aktif olduğundan emin olun.
• Kişileri ve arkadaşları davet edin. Kişi listenizi açın ve Facebook sayfanızı beğenmelerini veya Instagram’da sizi takip etmelerini isteyin.
• Web sitenize, e-postalara ve hatta faturalarınızın altına Facebook ve Instagram bağlantıları ekleyin.
• İnsanları işletmenizi beğenmeye veya resimlerini asmaya davet etmek için masaların üzerine, resepsiyona, odalara işaretler asın.
• Teşvikler sunun.
• 80/20 kuralını izleyerek tutarlı bir şekilde kaliteli içerik yayınlayın – yerel bölgeniz hakkında % 80, otelin kendisi hakkında % 20.
• Profil sayfanızı aranabilir içerik ve alakalı anahtar kelimelerle doldurun – bu, Facebook’un sitenizdeki çeşitli sorular için sayfanızı insanlara sunmasına yardımcı olur.
• İşletmenizden bahseden gönderilerle meşgul olun, bir ziyaretçi veya başka bir işletme bir gönderide sizden bahsederse, onlara teşekkür edin, yorumu beğenin, sohbete katılın. Konuklarınız ve toplumla olan etkileşiminizi sergileyin.

4. Sadece Otelinizi Değil, Konumunuzu Pazarlayın

Gelecekteki gezginlerin çoğu, hangi şehir veya kasabayı ziyaret edeceği konusunda kararsız olabilir ve yalnızca otelinizin sunduğu olanaklara odaklanmayabilir. Tabii ki, en iyi oda servisinizi veya havuzunuzu tanıtın, veya göz alıcı havuzunuzu tanıtın.Aynı zamanda bölgeniz hakkında harika olan yönleri de vurgulayın.

İlgi çekici manzara, mimari veya yakındaki ilgi çekici yerlerin görüntülerini ekleyin. Balıkçılıktan sonbahar yapraklarını izlemeye kadar etkinlikler, festivaller ve mevsimsel faaliyetlerden haberdar olun ve çapraz tanıtım fırsatları için diğer seyahat operatörleriyle etkileşim kurmayı düşünün.

5. Otelinizi Çevrimiçi Seyahat Acenteleri Aracılığıyla Tanıtın

Çoğu otel doğrudan rezervasyonu tercih etse de, neredeyse hiçbir otel çevrimiçi seyahat acentelerinden ve seyahat acentelerinden yararlanmadan normal işleri güvence altına alamaz.

Girişlerinizin doğru olduğundan ve otelinizi en iyi şekilde temsil ettiğinden emin olun. Listelerinizin komisyon yapısını anladığınızdan emin olun.

6. Otel İtibar Yönetimi ile Proaktif Olun

En iyi oteller bile zaman zaman misafirlerini üzecektir. Ve çoğu zaman bu kişiler çevrimiçi olur ve şikayetlerini inceleme sitelerinde ve sosyal medyada yayınlarlar, bu nedenle olumsuz bir yorum almanız kaçınılmazdır.

Olumsuz incelemelerin veya yorumların mümkünse cevapsız kalmasına izin vermeyin. Pazarlama planınıza itibar yönetimi eklediğinizden emin olun. Tüm önemli rezervasyon ve inceleme sitelerinde otelinizi “talep ettiğinizden” emin olun, böylece yorumları takip edebilir ve mümkün olduğunda yanıt verebilirsiniz.

7. Otelinizi Pazarlamak İçin Misafirlerinizi Teşvik Edin

Otelinizin eğlenceli veya ilginç videolarını yapan ve bunları sosyal medyada yayınlayan konuklara ödüller ve teşvikler sunmayı düşünün.

Kitle sponsorluğundaki içerik, konaklama pazarlaması için büyük bir artıdır. Konuklarınız deneyimlerini birden fazla çevrimiçi portalda paylaştığında, yalnızca pazarlama giderlerinizi azaltmakla kalmaz, aynı zamanda çevrimiçi güvenilirlik ve imaj oluşturma şansınızı da artırırsınız.

Bu, özellikle Instagram ve Snapchat gibi portalların paylaşmak için tasarlandığı görsel içerik için geçerlidir. Instagram’da bir marka hesabına sahip olmak, potansiyel konukların mülkünüz hakkında sanal bir fikir edinmesine yardımcı olabilir.

YouTube veya Facebook’ta yayınlanan otelinizle ilgili bir video yalnızca genç demografilere hitap etmekle kalmayacak, aynı zamanda Google sıralamanızı da iyileştirecektir. Videolar, Facebook’ta en çok görüntülenen öğelerdir ve markanızı geliştirmek ve potansiyel misafirlerin ilgisini çekmek için çok şey yapabilir.

8. Web Sitenizin Mobil Uyumlu ve Gezinmesi Kolay Olduğundan Emin Olun

Bu sağduyu gibi görünse de, teknolojiler hızla değişir ve internetteki varlığınız sürekli bakım gerektirir.

Web siteniz oteliniz kadar temiz ve davetkar olmalıdır. Bu, potansiyel bir konuk üzerinde yapacağınız ilk izlenimdir, onu unutulmaz ve kullanılabilir kılar. İşte bir öneri listesi:

• Sitenizi farklı mobil cihaz türlerinde düzenli olarak test edin
• Okunaklı yazı tipleri ve kısa içerik kullanın
• Flash ve açılır pencereleri sınırlayın
• Kullanıcıların önemli bilgileri görmek için parmaklarını kıstırıp kaydırmalarına veya yakınlaştırmalarına gerek olmadığından emin olun
• “Tıkla ve ara” işlevinin etkinleştirildiğinden emin olun
• Konukların sizi bulabilmesi için Google Haritaların sitenize entegre edildiğinden emin olun
• Geri dönen ziyaretçiler için formların otomatik doldurulduğundan emin olun
• Kolay erişilebilir bir arama çubuğu ve tarih takvimi ekleyin

9. Otelinizde Etkinliklere Ev Sahipliği Yapın

Otelinizin pazarlanmasına ve görünürlüğünün artırılmasına yardımcı olacak bazı etkinliklere ev sahipliği yapın. Grupları, dernekleri veya kulüpleri öğle yemeğine veya kokteyl saatlerine davet edin ve onlarla çapraz tanıtım fırsatlarını en üst düzeye çıkarmak için çalışın.

Düğün planlayıcıları ve hatta ticaret odaları gibi gruplar da teşhir edilmenize ve sizi yeni müşterilere tanıtmanıza yardımcı olabilir.

10. E-posta Pazarlamasını Kullanın

Oteller için e-posta pazarlamasının uygunluğunu her sorguladığımızda, veriler bize yanlış olduğunu kanıtlıyor! E-posta ile pazarlama, konuklara ulaşmak ve doğrudan rezervasyonları artırmak için en uygun, uygun maliyetli yöntemlerden biridir.

E-posta ile pazarlama, otel endüstrisi için çok önemlidir: Harcanan her 1 TL için 38 TL geri döneceği tahmin edilmektedir ve bu, onu en iyi yatırım getirisi sağlayan kanal haline getirmektedir. E-posta ile pazarlama, önceki misafirlerin ilgisini yeniden yaratabilir, tekrar gelen misafirlerle sadakat oluşturabilir, kurumsal misafirlere teklifleri tanıtabilir ve çok daha fazlasını yapabilir.

Posta listelerinizi optimize ettiğinizden, sadakat göstermiş tekrarlayan misafirleri hedeflediğinizden, tatil temaları veya özel indirimlerle yoğun dönemlerden yararlanın, ilgi çekici görüntüler kullanın ve mesajınızı markanıza göre kişiselleştirin.

Sağlam bir otel pazarlama stratejisi, büyümeye giden yol haritasıdır. Planlama, önceliklendirme, kişiselleştirme ve tutarlılıkla, sürekli değişen ortamda büyük bir başarı elde edebilirsiniz.

Önceki İçerik“Ya bir yol bulacağız, ya bir yol açacağız ama yoldan çekilmeyeceğiz!”
Sonraki İçerikİzmir’in meşhur sokak lezzetleri
Selçuk Kuttaş
1958 yılında doktor bir ailenin çocuğu olarak Burdur'da doğdu. Lise öğrenimini 1975 senesinde İzmir Özel Fatih Kolejinde tamamladıktan sonra, üniversite eğitiminin Ön Lisans kısmını Turizm ve Otel Operasyonları üzerine 1980 senesinde Londra'da bulunan Middlesex Üniversitesinde takdirname ile tamamladı. 1983 yılında ise yine aynı üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği üzerine Lisans tahsilini başarı ile tamamladı.1983 senesinde Middlesex Üniversitesinde İşletme üzerine yüksek lisans diplomasına devam etti. 1986 yılında Türkiye'de Divan İstanbul oteli ile otelcilik sektörüne giriş yapan Selçuk KUTTAŞ, Hilton International Ankara, swisotel The Bosphorus Istanbul, Hyatt Regency Istanbul & Hyatt Regency Baku , Princess Otelleri ve diğer otel grupları ile çalıştıktan sonra 2012 senesinde, beş yıl görev yaptığı Dedeman Hotels & Resorts International'dan ''Otel Genel Müdürü'' ünvanı ile emekli oldu. Kariyeri boyunca Yeditepe Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Swissotel Eğitim Merkezi ve Vatel International Business School Tourism & Hotel Management'da tam zamanlı ve ders saati ücretli ''Öğretim Görevlisi'' olarak çalıştı. KUTTAŞ çok iyi derecede İngilizce ve orta seviyede Fransızca bilmektedir. İngiltere'de bulunan Otel İşletmeciliği Enstitüsünün (Institute of Hospitality) üst düzey üyesidir. Aynı zamanda merkezi Antalya'da bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneğinin de (POYD) üyesidir. Selçuk KUTTAŞ evli ve bir kız çocuğu sahibidir.