Oteller Rusya’nın uçuş yasağının maliyetini kaldırabilecek mi?

Last Updated on 13 Nisan 2021 by Yaşar Çelik

Rusya ile Türkiye arasındaki tarifeli ve charter uçak seferlerini 1 Haziran’a kadar tek taraflı olarak durdurulması turizm sektöründe endişelere sebep oldu. Sektör temsilcileri ise otellerin kapalı kalma kararı aldıklarını belirtti.

Uçak seferlerinin durdurulması kararıyla ilgili gerekçenin Rusya tarafından Türkiye’de vaka sayısındaki hızlı artış ve mutasyonlar olarak duyurulsa da, bu kararın siyasi olduğunu düşünen sektör temsilcileri “Turizm sektörü müsebbibi olmadığı sorunların mağduru oluyor” diyerek dile getirdiler.

Sözcü Gazetesinden Barış Özkan’ın haberine göre Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler şu açıklamada bulundular:

Diğer ülkelerde bu kararı alabilir

TÜROB Başkanı Müberra Eresin: Rusya’nın aldığı bu karardan sonra, vaka sayılarının bu şekilde olması nedeniyle diğer birçok ülkenin de benzer kararlar alması muhtemel. Sektörü kısa vadede daha da zora sokacak olan bu kararın tam da tatil bölgelerinde yaz sezonunun açılması yönünde planların yapıldığı bir döneme denk gelmesi turizm sektörü için çok üzücü ve sarsıcı oldu.

Devlet destekleri tekrar devreye sokulmalı

Faaliyetlerine geçici olarak ara veren birçok otel, sezonla birlikte yeniden açılma planlarını da iptal ederek kapalı kalma kararı almaya başladı. Şimdi tüm umudumuz, hükümetimiz tarafından Kısa Çalışma Ödeneği’nin tekrar devreye alınması başta olmak üzere işletmelerin vergisel ödevlerinin ötelenmesi, KGF, banka kredileri gibi finansman sorunlarının acil eylem planı kapsamında çözüme kavuşturularak geleceklerini teminat altına alacak uygulamaların devreye sokulması yönünde olacak.

Bu kararın Türkiye’ye maliyeti 1.5 milyar dolar

Rusya’nın önde gelen turizm otoritelerinden Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), uçuş yasağı getirilen 15 Nisan-1 Haziran döneminde 533 bin tur paketinin satıldığını ve bunun Rus turizm endüstrisine yaklaşık 420 milyon dolar zarar vereceğini, tur satın alan binlerce kişinin iptaller nedeniyle ödedikleri paraları geri alabilmek için tur operatörlerine başvurduğunu açıkladı. TÜROB olarak alınan kararın, Rusların en fazla tatile çıktıkları ‘Mayıs Bayramı’nı da kapsayan yasaklamalardan tur operatörleri aracılığıyla paket turlar ve başta Antalya olmak üzere İstanbul ve Kapadokya dahil bireysel seyahat eden yaklaşık iki milyon turist ve 1.5 milyar dolar turizm geliri kaybına yol açacağını tahmin ediyoruz. Bu gelişme 2021 turizm geliri ve turist sayısını da maalesef olumsuz yönde etkileyecektir.

Turizm üzerinden Türkiye’ye ayar veriliyor

ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler: Rusya’nın aldığı karar siyasidir. 55 bin civarındaki vaka sayısı da Rusya’nın eline koz vermiş durumdadır. Rusya’nın bu kararı Ukrayna kriziyle bağlantılıdır. Turizm sektörü müsebbibi olmadığı sorunların mağduru oluyor. Turizm üzerinden Türkiye’ye ayar veriliyor. 2021 yılını kurtarmak için Ramazan’da ve bayramda kapalı kalıp bedel ödememiz gerekiyorsa bu bedeli öderiz ancak hazirana kadar vaka sayılarının düşmesi gerekiyor. Bu dönemde kadar da kısa çalışma ödeneği tekrar devreye sokulmalı.