Savaş, Antalya’daki ev kiralarını zirveye çıkardı

Antalya kiralık ev

Last Updated on 28 Mart 2022 by Yaşar Çelik

Rusya-Ukrayna savaşından kaçan Rus ve Ukraynalıların, “güvenli liman” olarak gördükleri Türkiye’de kalacak yer olarak tercih ettikleri illerin başında Antalya geliyor. Antalya kiralık ev.

Kentin birçok bölgesinde ev kiraları yüzde 100 artarken ev sahipleri kiralarını 1 yıllık peşin veren yabancıları tercih ediyor. Antalya kiralık ev.

Sözcü gazetesinden İsmail Akın’ın “Rusya-Ukrayna savaşı Antalya’da ev kiralarını yüzde 100 artırdı” başlıklı haberine göre Antalya’da pandemi döneminde başlayan göçle yükselişe geçen kira ve ev satış fiyatları Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın ardından zirveye çıktı.

Okuma önerisi: Sahil kentlerindeki kiralara “Rus akını” etkisi

3 bin liralık evler 13 bin lira oldu

İsmail Akın’ın konuyla ilgili bir araya geldiği Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar ise şunları söyledi:

“Türkiye’nin birçok ilinden, Asya, Avrupa, İran ve Ortadoğu’dan Antalya’ya uzun yıllardır yaşanan bir göç durumu vardı. Son süreçte yaşadığımız pandemi de yaşanan göçü hızlandırdı. Göçün yoğun olması nedeniyle mevcut kiralık ve satılık evlere talep artı. Talebin artması ile birlikte kiralık ve satılık ev bulmakta sıkıntı yaşandı. Bu durum ev satışlarında ve kiralarında yükselmelere yol açtı. Bir ay önce başlayan Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşta var olan durumu ikiye katladı. Bundan dolayı kiralık ve satılık ev fiyatları yüzde 100’ün üzerine çıktı. Yaşanan bu durum ise Antalyalıların hayatlarını olumsuz şekilde etkiledi. Savaş öncesinde 3 bin lira olan bir ev, 13 bin lira gibi rakamlara yükseldi.

Ev yok, kiralar uçtu, inşaatlık arsa kalmadı!

Antalya’ya gelen öğrenci, memur ev bulamıyor ya da kiralar çok uçuk. Kente gelen Rus ya da Ukraynalılar bile 3-5 kişi birleşik ev tutuyor. Dışarıda yaşanan sıkıntılar ya da tercihler nedeni ile gelen yabancılar burada kalıcı bir hayata geçerlerse var olan sıkıntı kalıcı olacaktır. Sorunun temeli ise kent merkezinde konut yapımı için arsa kalmayışıdır. Yani inşaat yapılacak alan kalmadı.” Antalya kiralık ev.