Last Updated on 10 Mayıs 2017 by Yaşar Çelik
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 24’üncü kez gerçekleştirilen ATM Dubai 2017 Uluslararası Turizm Fuarı’na ilişkin Fuar Sonuç Raporu’nu açıkladı.
Ziyaretçi ilgisinin geçtiğimiz yılların üzerinde olduğu fuarda Türkiye talebin yüksek seyrettiği destinasyonlar arasında kendisine yer buldu. Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ülkelerinden (Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt ve Bahreyn) Türkiye’ye talebin artacağına ilişkin beklenti öne çıktı.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin hazırladığı ayrıntılı raporda pazara ilişkin veriler ve beklentiler de yer aldı. Raporun önemli kısımlarını yayınlıyoruz:
ARAPLARIN TURİZM HARCAMASI 90 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE
Dünya Bankası tarafından açıklanan veriler; Körfez Ülkelerinin 2015 yılına ilişkin yurtdışı turizm harcamalarını ortaya koyuyor. Buna göre; Suudi Arabistan vatandaşları 2015 yılında ülkeleri dışında 21 milyar 745 milyon dolarlık turizm harcaması gerçekleştirdiler. Kuveyt vatandaşlarının turizm harcaması 13 milyar 148 milyon Dolar olurken Katarlıların harcaması 11 milyar 641 milyon Dolar oldu. Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlarının turizm harcamasına ilişkin bilgiye yer verilmeyen Dünya Bankası araştırmasında, Ummanlıların yurtdışı turizm harcaması ise 2 milyar 178 milyon Dolar olarak açıklanmış durumda. Dünya Bankası verilerinde Arap Dünyası’nın tamamının yurtdışı turizm harcaması için verilen 2015 yılı toplam değeri ise 90 milyar 48 milyon Dolar seviyesinde bulunuyor.
KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN GELEN TURİST SAYISI ARTTI
Körfez Ülkelerinden Türkiye’ye yönelik olarak son yıllarda artan turizm ilgisi 2016 yılında da devam etti. Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’dan gelen ziyaretçi sayısında düşüş yaşansa da Türkiye’ye Körfez İşbirliği Konseyi Ülkelerinden gelen toplam ziyaretçi sayısı artmış durumda.
ARAP PAZARININ GENELİNDE 2016’DA DÜŞÜŞ YAŞANDI
Körfez ülkelerinden gelen ziyaretçi sayısı toplamında geçtiğimiz yıl artış kaydedilse de Kuzey Afrika ve Ortadoğu’nun tamamını kapsayacak şekilde Arap pazarı değerlendirildiğinde, ülkemize gelen ziyaretçi sayısının geçtiğimiz yıl %25 gibi ciddi bir oranda gerilediği görülüyor.
ATM FUARI HAKKINDA
Ortadoğu’nun en önemli turizm fuarı olarak gösterilen Arabian Travel Market ATM Fuarı bu yıl 24-27 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirildi. 24’üncü kez turizm profesyonellerini buluşturan ATM Dubai Fuarı’na 150’den fazla ülkeden 2 bin 600 kurum ve kuruluş katılım gösterdi. Fuarı yönetimi tarafından yapılan açıklamada etkinliğin bir önceki yıl oluşturduğu iş hacminin 2,5 milyar Dolar seviyesinde olduğu belirtildi. İlk gün turizm profesyonellerinin, ikinci ve üçüncü günde ise halka açık olan fuarda, ilk günden itibaren Türkiye standına yoğun ilgi gösterildi.
2017 BEKLENTİLERİ
– Fuarın hem turizm profesyonelleri hem de halka açık olan kısmında Türkiye standına ilgi çok yüksek düzeyde idi.
– Genel olarak Arap dünyasından Türkiye’ye yönelik turistik ilgi devam etse de harcama potansiyeli daha yüksek olan kesimin Türkiye’ye alternatif pazar arayışında olduğu gözlemlendi.
– Bununla birlikte Arap dünyasından Türkiye’ye yönelik turistik seyahat sayısının 2017 yılında artması bekleniyor.
– Özellikle Körfez Bölgesi’nden kaynaklı turizm hareketinin 2017 yılında da devam edeceği öngörülüyor. 2017’nin ilk çeyreğinde Suudi Arabistan, Kuveyt ve Bahreyn’den Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısındaki artış, yılın kalan kısmı için de Türk turizmcilere umut veriyor.