Yeni yılda sahte gıdalara karşı 10 öneri!

Last Updated on 28 Aralık 2017 by Turizm Günlüğü

Yaklaşan yeni yıl öncesinde uygun koşullarda üretilmemiş gıdaların neden olabileceği sağlık sorunlarını gündeme getiren Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, böyle günlerde her zamankinden daha özenli ve dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Özel günler için alışverişe çıkan tüketiciler için kayıt dışı üretim yapan gıda sahtecileri insan sağlığını tehdit ediyor. Samim Saner, sahte gıdalara karşı basit ama etkili 10 öneri paylaştı.

Yeni yıla yaklaşırken gıda kaynaklı yaşanabilecek olumsuzluklara dikkat çeken Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, sevdiklerimizle paylaştığımız sofralarımızı tüm olumsuzluklardan uzak tutabilmemiz için alınması gereken basit tedbirleri hatırlattı.

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner

Samim Saner yılbaşı sofralarının kâbusa dönmemesi için basit ama etkili önerileri şöyle sıraladı;

– Merdiven altı olarak tabir edilen kayıt dışı üretici ve satıcılardan ambalajsız, etiketsiz gıda ürünlerini kesinlikle satın almayın. Özellikle yılbaşı, bayram gibi dönemlerde daha yoğun tüketilen ürünlerde sahtecilik arayışlarının daha yoğun olduğunu unutmayın.
– Aldığınız gıda ürünlerinin başta raf ömrü olmak üzere etiketlerini dikkatle okuyun. Amacınıza uygun ürünler satın aldığınızdan emin olun.
– Alışveriş sırasında çiğ ve işlenmiş ürünleri, hayvansal ve hayvansal olmayan ürünleri, gıda ve gıda dışı ürünleri ayrı ayrı poşetleyin. Evinizde de aynı ilkelere uyulması gerektiğini unutmayın.
– Alışverişte ve evde, gıdaların kendilerine uygun saklama koşullarında tutulduğundan emin olun.
– Et, süt, yumurta gibi çabuk bozulabilen ürünleri yeterince satın alın, son tüketim tarihi geçmeden tüketin.
– Eti (kanatlı veya kırmızı) yıkamadan pişirin.
– Genel hijyen kurallarına özen gösterin. Pişirilmiş ürünlerin oda sıcaklığında 2 saatten fazla kalmamasına dikkat edin.
– Evde veya yemeği hazır tüketeceğiniz ev dışı ortamlarda sıcak yemeklerin yeterince sıcak, soğuk yemeklerin ise yeterince soğuk olmasına özen gösterin. Ilık bekleyen yemeklerde riskin arttığını hatırlayın.
– Et ürünlerinin merkez noktaları dahil iyi pişmiş olmasına özen gösterin.
– Taklit, tağşiş ve gıda güvenliği risklerinin çok büyük bölümünün kayıt dışından uzak durarak ve basit hijyen kurallarını uygulayarak önlenebileceğini unutmayın.

GIDA GÜVENLİĞİ KONGREDE ELE ALINACAK

Gıda güvenliği odaklı tek kongre olma özelliği taşıyan Gıda Güvenliği Kongresi’nin altıncısı 3-4 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek.

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, kongrede gıda güvenliği konusunda bu ve buna benzer bir çok konunun ulusal ve uluslararası katılımcılar tarafından ele alınacağını belirterek kongreye online kayıtların başladığını bildirdi.