1 Mart’tan itibaren toplu taşımada ücretsiz uygulamaya geçiyorlar

Lüksemburg

Last Updated on 25 Şubat 2020 by Turizm Günlüğü

Batı Avrupa ülkesi Lüksemburg, toplu taşımada ücretsiz uygulamaya geçileceğini duyurdu. Buna göre 1 Mart 2020 tarihinden itibaren ülkedeki tüm tren, tramvay ve otobüsler ücretsiz olarak hizmet verecek.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre Xaviet Bettel başkanlığındaki yeni koalisyon hükümeti, hem trafik sorununa çözüm bulmak hem de çevre kirliliğini azaltmak için toplu taşımaya ağırlık verilmesini istedi. Bu nedenle ülkedeki tüm toplu taşıma araçlarının ücretsiz hale getirilmesi kararı alındı.

Dünyanın en fazla trafik sorununun yaşandığı ülkelerden biri olarak kabul edilen Lüksemburg’da yeni uygulama ile toplu taşımanın yüzde 75’e çıkarılması, özel araç kullanımının ise yüzde 25’e düşürülmesi hedefleniyor.

2019 verileri baz alındığında ülkedeki araç kullanımı oranı yüzde 83, toplu taşıma ise yüzde 17 oranında seyrettiği görülüyor.

Bu kararla toplu taşıma araçlarının tamamen ücretsiz olduğu ilk ülke olarak kayıtlara geçen ülkede 20 yaş ve altındakiler için toplu taşıma araçlarında ücret alınmıyor. Geri kalan halk ve turistler ise 2 saat sınırsız toplu taşıma yolculuğu için toplam 2 euro ödüyor.

Toplu taşımanın tamamen ücretsiz olduğu ilk ülke Lüksemburg’u görünce çok zor gibi gözükse de darısı başımıza diyoruz. (: