Şehirlerarası seyahat kısıtlaması normalleşmenin ikinci adımında kalkıyor

Last Updated on 29 Nisan 2020 by Turizm Günlüğü

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Abdulkadir Selvi, yeni tip koronavirüs ile mücadelede dünyadan olumlu örnekler geldiğini belirterek, Türkiye’de normalleşmenin birinci adımına hazırlık aşamasının 4 Mayıs’ta başlayacağını, 27 Mayıs- 31 Ağustos tarihleri arasında başlayacak ikinci aşama sürecinde ise şehirlerarası seyahat kısıtlamasının kaldırılacağı, uluslararası seyahatlerin kademeli olarak açılacağı öne sürdü.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında koronavirüs salgını sürecindeki normalleşme planlarına değindi.

NORMALLEŞMEDE BİRİNCİ AŞAMA 4 MAYIS’TA BAŞLIYOR

“Tünelin ucunda ışık göründü. Mayıs ayıyla birlikte Avrupa’da bazı ülkeler normalleşme takvimini uygulamaya koydu. Devlet, dört aşamalı bir normalleşme takvimi üzerinde çalışıyor.

Normalleşmenin birinci adımını hazırlık aşaması oluşturuyor. Bu süreç önümüzdeki hafta, 4 Mayıs Pazartesi günü başlayacak” diyen Selvi, “Ramazan Bayramı’ndan sonra, 26 Mayıs’ta sona erecek. Hazırlık aşamasında normalleşmeye kademeli bir geçiş öngörülüyor. Marketlerin, berberlerin, AVM’lerin belirli kısıtlamalar kapsamında açılması gibi. Şehirlerarası seyahatlerdeki kısıtlama buraya dahil değil” ifadelerini kullandı.

İKİNCİ AŞAMA 27 MAYIS’TA BAŞLIYOR

Selvi ayrıca, hazırlık aşamasından sonra beklenen süreçle ilgili olarak ise şunları söyledi:

İkinci aşama 27 Mayıs – 31 Ağustos 2020 tarihleri arasını kapsıyor. Şehirlerarası seyahat kısıtlamasının kaldırılacağı, uluslararası seyahatlerin kademeli olarak açılacağı, belirli kriterler kapsamında yaz tatilinin gerçekleşeceği ama okulların kapalı olacağı dönem.

ÜÇÜNCÜ AŞAMA 1 EYLÜL’DE BAŞLIYOR

Üçüncü aşama 1 Eylül’den başlayıp yıl sonuna kadar devam ediyor. 31 Aralık 2020’de sona erecek olan dönemde okullar açılacak, kamu tam kapasite olarak çalışacak.

DÖRDÜNCÜ AŞAMA 1 OCAK 2021’DE BAŞLIYOR

Dördüncü aşama 1 Ocak 2021 tarihinde başlayıp, gelişmelere göre ucu açık olarak devam edecek. Bu aşama büyük ölçüde Covid-19 aşısı ve ilacının bulunup bulunmamasına göre geçerli olacak. Eğer virüs ortadan kalkar ya da aşı bulunursa belki hiç ihtiyaç kalmayacak. 2021 yılı ona göre planlanacak.”