İngiltere Türkiye’yi neden kırmızı listede tutuyor?

Last Updated on 6 Ağustos 2021 by Turizm Günlüğü

Enfield North Milletvekili Feryal Clark, Ulaştırma Bakanı Grant Shapps’a bir mektup yazarak; Hindistan sarı listeye alınmışken Türkiye’nin neden kırmızı listede tutulduğunu sordu.

İngiltere, 4 Ağustos’ta seyahat listelerini güncelledi ancak Türkiye’yi kırmızı listede tutmaya devam etti.

HİNDİSTAN SARI LİSTEDE

Bununla birlikte İngiltere, “trafik lambası” olarak adlandırılan sisteme geçişinden bu yana ilk kez kırmızı listeden bazı ülkeleri çıkartırken, Türkiye’den önce kırmızı listeye alınmış olan Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Hindistan sarı listeye eklendi.

İngiltere, Türkiye’yi 12 Mayıs’ta gelen yolcuların otel karantinasına tabi tutulmasını öngören kırmızı listeye dahil etti.

Kırmızı liste düzenlemelerine göre, Türkiye’den gelişlerde yalnızca İngiltere vatandaşları ve oturum izni olanlar kabul ediliyor ve gelenler masraflarını kendileri karşılayarak 10 gün otelde karantinada tutuluyor.

İngiltere’nin Türkiye’den daha yüksek vaka sayısına ve daha düşük aşılama oranına sahip ülkeleri sarı listede tutmasına karşın Türkiye’yi kırmızı listeden çıkarmaması tepkilere neden oldu.

ULAŞTIRMA BAKANI GRANT SHAPPS’A MEKTUP

BBC Türkçe’nin haberine göre Londra’nın kuzeyinde Türkiye kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı yerlerden Enfield North Milletvekili Feryal Clark, Ulaştırma Bakanı Grant Shapps’a bir mektup yazarak, Hindistan sarı listeye alınmışken Türkiye’nin neden kırmızı listede tutulduğunu sordu.

Clark mektubunda, “Türkiye’nin kırmızı listede kalmasından üzüntü duyuyorum… Bir kez daha Bakanlığınızın Covid-19 nedeniyle Türkiye’ye uygulanan seyahat kısıtlamalarını gözden geçirip geçirmeyeceğini sormak istiyorum. Dahası, ülkelerin kırmızı, sarı ve yeşil listelere alınmasına neden olan metodolojinin ayrıntılarını paylaşır mısınız? Bir ülkenin liste değişikliğine nasıl karar veriliyor? sorularını yöneltti.

TÜRKİYE NEDEN KIRMIZI LİSTEDE

Shapps, 5 Ağustos Perşembe günü ITV televizyonunun sabah programına katılarak soruları yanıtladı.

Shapps’a, Hindistan’ın sarı listeye alınmasına karşın neden Türkiye’nin kırmızı listede tutulduğu ve bunun politik bir karar olup olmadığı soruldu.

Shapps, listelerle ilgili kararların siyasi ya da ekonomik olmadığını, tamamen bilimsel verilere dayanarak alındığını söyledi:

“Biyogüvenlik Ortak Komitesi’nden ülkelerdeki duruma bakmasını istiyoruz. Sadece salgının ne kadar yaygın olduğuna değil, aşı olan kişi sayısı, söz konusu ülkede görülen varyantlar ve GISAID’e yüklenen verilerin uluslararası standartlara uygun bir formatta olup olmadığı gibi bir dizi kritere bakıyorlar. Bir ülke buraya (GISAID) verilerini yüklediğinde sarı listeye geçmesi de kolaylaşıyor. Dolayısıyla tüm bu kriterlerin birleşimi, şu ana kadar Türkiye’nin sarı listeye geçmesini çıkmasını önledi. Umarım bu durum çok uzun sürmez. Ama Biyogüvenlik Ortak Komitesi’nin değerlendirmesini beklememiz gerekiyor.”