TÜRSAB Başkanından TGA’ya sert eleştireler

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Kurucu Yönetim Kurulu
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı üyeleri

Last Updated on 30 Temmuz 2022 by Yaşar Çelik

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Ülkemizin potansiyeli ve özel sektörün özverili çalışmaları sayesinde pozitif yöndeki her türlü doğal, olağan, beklenen gelişim, TGA sayesinde olmuş gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. TGA’nın turizm sektörüne hiçbir katkısı olmadığını tüm sektör biliyor” dedi. 

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın kuruluş amaçları arasında Türkiye’nin kişi başı turizm gelirlerinin artırılması olduğunu ancak gelinen noktada bu hedefin çok uzağında kalındığını söyleyen TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, ülkeye gelen ziyaretçilerden elde edilen kişi başı ortalama turizm gelirinde yaşanan düşüşe dikkat çekti ve TGA’nın sektöre hiçbir katkısının olmadığını söyledi.

Açıklanan turizm verilerini ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nda (TGA) önceki gün yaptığı açıklamaları BirGün Gazetesine değerlendiren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, ülkeye gelen ziyaretçilerden elde edilen kişi başı ortalama turizm gelirinde yaşanan düşüşe dikkat çekti. TGA’nın sektöre hiçbir katkısının olmadığını vurguladı.

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya
TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya

Geceleme ve buna bağlı gelir artı

Pandemi döneminin tüketici davranışlarını değiştirdiğini, bu durumun turizm sektörüne de yansıdığını belirten Bağlıkaya, dünya genelinde geceleme sürelerinin arttığını, buna bağlı olarak kişi başına ortalama harcamanın ise yüzde 40’lar seviyesinde yükseldiğini belirtti.

“Kişi başı turizm gelirlerini artırarak gelen turist sayısını artırmak”

Turizm harcaması 1.000 dolardan, 1.400 dolara yükseldi

Ocak-Haziran döneminde gelen ziyaretçi sayısında yaşanan yükselişin aldatıcı olmaması gerektiğini, önemli olanın “Kişi başı turizm gelirlerini artırarak gelen turist sayısını artırmak” olduğunu belirten TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü verilerine göre; dünya genelinde pandemi öncesi dönem olan 2019 yılında seyahat başına ortalama turizm harcaması bin dolar seviyesinde bulunurken bu rakam 2021 yılında 1400 dolara çıktı” ifadelerini kullandı.

Turizm Günlüğü’nün görsel partneri: Deposit Photos

KİŞİ BAŞI GELİRLER DÜŞTÜ

Bağlıkaya, “Biz geçtiğimiz yılsonunda kişi başı ortalama 830 dolar gelir elde ederek dünya ortalamasının çok altında kaldık. Üstelik 2022 yılının altı aylık döneminde kişi başı turizm gelirimiz 2021 yılının aynı dönemiyle kıyaslandığında da yaklaşık yüzde 6 gerilemiş durumda. 2021 yılının ilk 6 ayında elde ettiğimiz 818 dolar turizm geliri bu yılın aynı döneminde 770 dolara düştü” değerlendirmesinde bulundu.

“TGA, turizm tanıtımı ve pazarlama pratiğine uzak yapısı ile maalesef hedeflenen başarıyı gösteremedi”

REKLAM GURBETÇİYE

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın kuruluş amaçları arasında Türkiye’nin kişi başı turizm gelirlerinin artırılması olduğunu ancak gelinen noktada bu hedefin çok uzağında kalındığını söyleyen Bağlıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

Açıklanan veriler; kişi başı turizm gelirlerimizin dünya ortalamasının çok altında kaldığını açık biçimde ortaya koyuyor. Turizmcilerin ciroları üzerinden alınan katkı payı ile finanse edilen TGA, turizm tanıtımı ve pazarlama pratiğine uzak yapısı ile maalesef hedeflenen başarıyı gösteremedi. Yılın ilk yarısında gelen yabancı ziyaretçi sayısı, 2019 yılının gerisinde kalırken yurt dışında yaşayan vatandaş ziyaretçi sayımızda artış yaşandı. Dolayısıyla hedeflenen tanıtım başarısının yakalanamadığı ortada. Reklamı yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza yapmışız.”

“2019 yılında ülkemize gelen düşük gelirli yabancı turist sayısı 2021 ve 2022 yıllarında artarak devam ediyor” diyen Bağlıkaya, şu ifadeleri kullandı:

TGA’nın hiçbir katkısı olmadığını tüm sektör biliyor

“Ülkemizin potansiyeli ve özel sektörün özverili çalışmaları sayesinde pozitif yöndeki her türlü doğal, olağan, beklenen gelişim, TGA sayesinde olmuş gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. TGA’nın hiçbir katkısı olmadığını tüm sektör biliyor.”