Savaş Ortadoğu’da Turizmi de Vurdu

Turizmde Sinek Avladılar

Last Updated on 8 Kasım 2023 by Turizm Günlüğü

İsrail – Hamas çatışmasının şiddetlenebileceği endişesi ile tur operatörleri savaşın Mısır, Ürdün ve Türkiye gibi ülkelere seyahat talebini olumsuz etkilediğini söylüyor.    Savaş Ortadoğu’da Turizmi de Vurdu

İsrail – Hamas çatışmasının daha da şiddetlenebileceği endişesi bölgeye yönelik tatil amaçlı seyahat talebini önemli ölçüde aşağı çekiyor.

İsrail uçuşlarını başta geçici olarak durduran büyük havayolu şirketleri bunu yılsonuna kadar uzatırken, kruvaziyer firmaları da çatışmaların yaşandığı bölgeye komşu ülkelerden kaçınmak için güzergah değiştiriyor.

Ekonomim Gazetesi’nin derlediği habere göre; tur operatörleri savaşın Mısır, Ürdün ve Türkiye gibi yakın ülkelere seyahat talebini etkilediğini söylüyor.

Florida merkezli Cruise Vacation Outlet CEO’su Todd Elliott, “Müşterilerin, savaşla ilgili endişeler nedeniyle Aralık 2024’e kadar Mısır Nil Nehri gezisi gibi yolculukları iptal ettiğini görüyoruz” dedi.

Kruvaziyer operatörü Norvegian Cruise Line Holdings geçtiğimiz günlerde yatırımcılara gönderdiği notta, “iptallerde artış ve başta kısa vadeli rezervasyonlar olmak üzere bölgeye yapılan rezervasyonlarda yavaşlama gözlendiğini” duyurdu.

“TÜRKİYE VE KIBRIS’TA İPTAL ORANLARI İKİ KATINA ÇIKMIŞ DURUMDA”

ABD’li rezervasyon platformu @Hotel, bölgedeki yeni rezervasyonlarda %70’lik bir düşüş gördüğünü belirtirken, şirketin CEO’su Konrad Waliszewski, platformda Kasım ve Aralık ayları için Mısır’a yapılan rezervasyonların yüzde 40’ından fazlasının iptal edildiğini söyledi. Waliszewski’ye göre, Türkiye ve Kıbrıs’ta iptal oranları Kasım ve Aralık aylarında iki katına çıkmış durumda. Diğer taraftan, bazı sektör temsilcileri yine de etkinin kısa ömürlü olmasını beklediklerini belirtiyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Başkanı Willie Walsh, “Talep açısından, konuştuğum CEO’lar bu aşamada bir etki tespit edemeyeceklerini söylüyorlar” dedi.

Alman havayolu grubu Lufthansa geçen hafta yaptığı açıklamada Ortadoğu rezervasyonlarının savaştan belirgin şekilde etkilenmediğini duyurmuştu.

Uluslararası otel zinciri Marriott International’ın CFO’su Kathleen Oberg ise talebin zayıfladığını, Lübnan, Ürdün ve Mısır’daki 27 otel için iptaller gelmeye başladığını söyledi.

“BATI AKDENİZ’E BİLE REZERVASYON YAPMAKTAN KAÇINIYORLAR”

Truist analisti Patrick Scholes da yayınladığı değerlendirme notunda “Çatışma coğrafi olarak oldukça sınırlı olsa da gemi rezervasyonu yapanlar Batı Akdeniz’e bile rezervasyon yapmaktan kaçınıyor” dedi.    Savaş Ortadoğu’da Turizmi de Vurdu

Middle East Travel Alliance ortağı Khaled İbrahim, “Norveç’ten Şarm El Şeyh, Mısır’a charter uçuşumuz var ve üç veya dört hafta boyunca yeni rezervasyonumuz yok. Umman bile savaştan çok uzakta olmasına rağmen iptaller alıyor” dedi.