Paşalimanı Folkart Otel, oda oda satılıyor!

Last Updated on 14 Temmuz 2017 by Yaşar Çelik

İzmir’in Çeşme İlçesi’nde, çok sayıda gayrimenkul geliştiricisi, imar planlarında turizm tesis alanı olarak görünen arazilerde büyük rant oyunlarına imza atıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yatırım belgesi, belediyeden otel inşaat ruhsatı alan firmalar, inşa ettikleri yapıları konut olarak vatandaşlara satıyor.

Sözcü Gazetesinden İsmail Şahin‘in haberine göre, turizm imarlı arsalarda iki kat fazla inşaat hakkı olduğu için ekstra kazanç sağlayan firmalar, avantajlı krediler, hibeler, düşük tarifeli enerji faturaları, emlak vergisi muafiyeti gibi bir dizi kolaylığa da sahip oluyorlar.

30 ODALI OTEL OLACAKTI

Konuyla ilgili son açıklamasını Folkart’ın Paşalimanı’nda hayata geçirdiği “Blu” adlı projesine dair Sözcü’nün yaptığı haberden sonra 15 Temmuz 2016 günü yapan CHP’li Muhittin Dalgıç, “Oraya otel ruhsatı verdik. Oturma raporunu verirken biz de projeye uygun yapılıp yapılmadığına bakacağız ve ona göre onay vereceğiz” dedi. Folkart Yapı, Paşalimanı’nda 6 bin 787 metrekarelik turizm imarlı arazide inşa ettiği proje için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 2015’te yatırım belgesi aldı. Belgede, “Paşalimanı Folkart Otel” adlı tesiste 30 oda ve 120 yatak bulunacağı yazıyordu. Bu belgeyle Çeşme Belediyesi’ne başvuran Folkart 5 kat yükseklik, 0.90 emsalle inşaat ruhsatı aldı. Resmi kurumlardan otel için izin alan Folkart, kamuoyuna projede 1+1, 2+1, 3+1 tipinde tasarlanan 83 daire bulunduğunu ilan etti ve 330 bin Euro’dan başlayan fiyatlarla satışa sundu.

MİSAFİR Mİ EV SAHİBİ Mİ?

Turizm imarlı alanlar üzerinde inşa edilen günübirlik konaklama tesislerinde kısa süreli kiralamalar yapılabileceği ve mülk satışı gerçekleştirilemeyeceği için, Sözcü, Folkart Blu’daki kanuna aykırı bu durumu okurlarına duyurdu. Muhittin Dalgıç, haberimizin yayınlandığı gün, yapı kullanma izin belgesini vermeden önce projeyi inceleyeceklerini ilan etmişti. Folkart Blu adlı projenin yapımı tamamlandı ve projede yaşam başladı. Şimdi top Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’ta…

YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER

Eğer Folkart Blu sakinleri bir otelin misafirleri değil de bir konut projesinin ev sahipleri ise belediye tarafından yapılacak işlemler mevzuatta açıkça yazıyor. İmar planında ve inşaat ruhsatında turistik tesis olarak görünen projenin yönetim planında konut amaçlı kullanımlar varsa bu durum uygun görülmeyecek. Odalar birleştirilerek daireye dönüştürülmüşse, imar mevzuatına aykırı uygulamalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bildirilecek.