Sabiha Gökçen Havalimanı yeni CEO ile rekora koşuyor!

Last Updated on 6 Eylül 2017 by Yaşar Çelik

Daha birkaç gün önce yaptığımız bir haberde Sabiha Gökçen Havalimanı hisselerinin yüzde 30’unun satılık olduğu, ondan bir önceki haberimizde ise İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın terminal işletmecisi İSG’de CEO’luk görevine, havacılık sektörünün tecrübeli ismi Ersel Göral getirildiği duyurmuştuk. Bayramın son günü olan Pazartesi günü ise Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yapılan açıklamada; 110 bin 273 yolcu ve 695 uçuşla yeni bir rekor kırıldığı duyuruldu.

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın (ISGIA) terminal işletmecisi İSG CEO’su Ersel Göral

Yeni CEO uğurlu geldi

Sabiha Gökçen Havalimanı İletişim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada bayramın son günü olan Pazartesi günü 110 bin 273 yolcu ve 695 uçuşla yeni bir rekor kırıldı. Verilen bilgiye göre son olarak 28 Temmuz 2017 günü Sabiha Gökçen Havalimanından 686 uçuşla 109 bin 928 yolcu taşınmıştı. Ayrıca 25 Ağustos 4 Eylül arasında da toplam olarak 7 bin 173 uçak kullanılırken bir milyon 96 bin yolcu da geçiş yaptı.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın Yatırım Tarihçesi

* İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 20 yıllık yap-işlet-devret ihalesini 2007’de KDV dâhil 3,1 milyar dolarla Limak, Hintli GMR ile Malezya’nın havalimanı işletmecisi Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) almıştı.

* Kuruluşta ISG adı verilen konsorsiyumda Limak ve GMR’nin payları yüzde 40, Malezyalılar da yüzde 20 hisseye sahipti.

* Malezya’nın kamu fonu olan şirket, 2013’te Hintlilerin hisselerini 225 milyon Euro’ya satın alıp büyük ortak haline geldi. Limak, 3. Havalimanı ihalesini kazandıktan sonra 2014’te konsorsiyumdan 285 milyon Euro’ya hisselerini satarak çıktı.

* On yılı geride bırakan ISG henüz kârlılığa adım atmış değil. Devlet fonunun sahip olduğu MAHB, bu açıdan hisse satışına sıcak bakıyor. Ancak yönetim hissesi vermek istemiyor.

* İnşaat çalışmaları uzun bekleyişin ardından başlayabilen paralel pist, 2019’un son çeyreğinde tamamlanabilecek.

* ISG’nin CEO’luğunu uzun süredir yapan Gökhan Buğday, geçtiğimiz şubat ayı sonunda istifa etmişti. Buğday’ın yerine Ersel Göral getirildi. Göral, terminal işletmeciliğinde tecrübeli bir isim. TAV’da Gürcistan ve Tunus’ta genel müdürlük, Antalya Havalimanı’nını işleten ICF’in de eş genel müdürlük yaptı. Göral’ın Sabiha Gökçen’e gelmeden önce 3. Havalimanı’nın işletmecisi İGA’nın entegrasyondan sorumlu genel müdür yardımcısıydı.

Terminal işletmecisi İSG’nin bağlı olduğu Malaysia Airports, Türkiye’de ve uluslararası alanda pek çok başarıya imza atmanın yanı sıra İSG’nin yolcu trafiğini on yıldan kısa bir sürede üçe katladı. İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan İSG, yolcu sayısı hacmi açısından Türkiye’nin 2. büyük havalimanı konumunda. 31 Temmuz 2017 itibariyle toplam 17,4 milyon yolcuya veren İSG, geçen yılın aynı dönemine göre yolcu sayısında %4 artış kaydetti.

Malaysia Airports Holdings Berhad hakkında:

Malaysia Airports, Malezya’da 39 havalimanı ve Türkiye’de İstanbul’da 1 uluslararası havalimanını yönetiyor ve işletiyor. Malzeya’daki 39 havalimanı arasında 5 uluslararası havalimanı, 16 iç hatlar havalimanı ve 18 Kısa Mesafeli Kalkış ve İniş Limanı (STOLport) yer alıyor. Grup ayrıca yurtdışındaki uluslararası havalimanlarının geliştirilmesi, işletilmesi, bakımı ve yönetimi için havalimanı yönetim ve teknik servis hizmetleri sunuyor. Malaysia Airports, 30 Kasım 1999 tarihinde Asya’da borsaya kote olarak işlem görmeye başlayan ilk havalimanı şirketi oldu.

ISG hakkında:

Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uygun olarak kurulu ve tescilli bir şirket olan ISG, faaliyetlerini Sabiha Gökçen Havaalanı, Pendik İstanbul adresinde sürdürüyor. 20 Şubat 2008 tarihinde GMR Infrastructure Limited, GMR Infrastructure Overseas Limited, Limak İnşaat ve Sanayi Ticaret A.Ş. (“Limak”), Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat A.Ş. (“Limak Yatirim”) ve MAHB (“Konsorsiyum”) tarafından kuruldu. 2014 yılında ISG’nin %80 payını GMR ve Limak’tan satın alan MAHB, halen ISG’nin tüm hisselerine sahip bulunuyor.

Şirketin ana faaliyeti, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın (“Sabiha Gökçen Havalimanı”) işletilmesi. Konsorsiyumun Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile 19 Mart 2008 tarihinde imzaladığı sözleşmenin (“Uygulama Sözleşmesi”) ardından ISG, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda mevcut terminallerin işletme hakkını 20 yıl süre ile işletme hakkını 1 Mayıs 2008’de devraldı. 15 Ekim 2009 tarihinde ISG’nin Sabiha Gökçen Havalimanı terminallerini işletme hakkı 2 (iki) yıl artırılarak 2028’den 2030 yılına uzatıldı. ISG’nin ana faaliyetleri; terminal ve havalimanı operasyonları, yakıt ikmal hizmetleri, alan tahsis hizmetleri, yolcu salonu hizmetleri ve otopark hizmetlerini içeriyor.