110 yıllık tarihi Ömer Abed Han satılıyor!

Karaköy Ömer Abed Han

Last Updated on 7 Şubat 2019 by Turizm Günlüğü

1909 yılında yapılan Beyoğlu’nun Kemankeş bölgesinde yer alan Ömer Abed Han, İstanbul 10. Sulh Hukuk Mahkemeleri Satış Memurluğu tarafından 76 milyon 895 bin TL’den satışa çıkarıldı.

Mimarisi Osmanlı mimarisine yön veren isimlerden biri olan Levanten Alexandre Vallaury’e tarafından yapılan han ticari amaçlı işyeri olarak kullanılıyor.

Hürriyet’ten Kübra Genç’in haberine göre imar durumunda Turizm + Hizmet + Ticaret bölgesinde yer alan han, korunması gereken I. grup taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli bulunuyor. Bu nedenle kesin yapılaşma yasağı bulunan han, Anıtlar Kurulu’nun izni dahilinde restore edilerek turizm amaçlı hizmet verebilir.

İşte Kübra Genç’in “20. yüzyılın başlarında yapılmıştı… Beyoğlu’ndaki tarihi han satışa çıktı” başlıklı haberinde hanın ihalesine ilişkin yer alan ifadeler şöyle:

İHALESİ 22 MART’TA

2014’te satışı planlanmış olan hanın toplam değeri 76 milyon 895 bin TL olarak belirlendi. İhalesi 22 Mart 2019 tarihinde cuma günü saat 15.30’da İstanbul Adalet Sarayı, Çağlayan’da gerçekleştirilecek.”

ÖMER ABED HANI

Karaköy Kemankeş Caddesi ile Halil Paşa sokaklarının kesiştiği yerde 20. yüzyılın başlarında inşa edilen han Sultan II. Abdülhamit’in mabeyn katibi olan Arap İzzet Paşa tarafından yaptırıldı.

Hanın mimarisinde tadilat ve değişiklikler öncesinde; geometrik panolar, Antik mimari gelenekten gelen Neoklasik tarzda yumurta dizisi bezemeleri, üçgen formlu Neo rönesans alınlıklar ve Barok plasterler yer alıyordu. Başta hanın iki kapısı bulunurken bugün sadece Halil Paşa Sokaktaki kapısı kullanılıyor. Üç bloktan meydana gelen binada bir avlu da bulunuyor. Yapı zemin katla birlikte beş katlı olarak inşa edilmiş.

Karaköy Vapur İskelesi yolcu bekleme salonun karşısında kalan han, konum olarak Galataport projesinin çok yakınında bulunuyor. Aynı zamanda Galata Köprüsü’ne, Bankalar caddesine, Perşembe pazarına, tramvay istasyonuna, Sirkeci’ye yürüme mesafesinde.