Avrupa turizminde zararın boyutları belli olmaya başladı

Last Updated on 24 Nisan 2020 by Turizm Günlüğü

Coronavirüs kısıtlamaları Avrupa’da en büyük darbelerinden birini turizme vurdu. Devlet yetkilileri normal bir turizm sezonu beklemenin hayal olduğunu belirtiyor.

Avrupa ülkeleri corona virüs nedeniyle aldıkları tecrit önlemlerini yavaş yavaş gevşetmeye başlarken son dönemde en çok gündeme gelen sorulardan biri yaz tatilinin mümkün olup olmayacağı.

Ülkelerin önlemleri kendilerine en uygun buldukları şekilde gevşettiği ve birindeki kuralın diğerine uymadığı bir ortamda bu sorunun cevabı henüz bulunamadı.

AVRUPA’DA TURİZM KOMAYA GİRDİ

Seyahatlerin ne zaman güvenli olacağı, nereye gidilebileceği, hangi ulaşım yönteminin kullanılabileceği, Avrupa’nın iç ve dış sınırlardaki engellemelerin devam edip etmeyeceği de cevap bekleyen sorular arasında. Net olan tek şey ise turizm sektörünün Avrupa’da “komaya girdiği” ve normale dönüşün diğer sektörlere göre daha geç olacağı.

ÇÖKÜŞÜN RAKAMSAL BOYUTLARI

Avrupa Birliği Komisyonu’nun sektöre yönelik öngörüleri hiç de iç açıcı değil. Turizm sektöründeki çöküşün yüzde 70’i bulma ihtimali, özellikle bu sektörün ekonomideki payının çok önemli düzeyde olduğu, aynı zamanda da Avrupa’daki salgından en kötü etkilenen ülkelerin başını çeken İspanya, İtalya ve Fransa gibi ülkeleri endişelendiriyor. Dünya turizminde önemli yere sahip Avrupa pazarındaki çöküşün rakamsal boyutunun ise 275-400 milyar Euro arasında olacağı hesaplanıyor.

DİZ ÇÖKTÜLER

Hürriyet Gazetesi’nden Güven Özalp’in haberine göre; turizmin yaşamsal önemde bir gelir kaynağı olduğu, Venedik, Floransa, Amsterdam ve Barcelona gibi şehirler için daha şimdiden karamsar bir tablo oluşmaya başladı. Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro’nun, “Venedik diz çöktü” yönündeki sözleri mevcut durumun özeti niteliğinde.

ZAMAN ALACAK

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Alman medyasına verdiği demeçte, temmuz ve ağustos için henüz öngörüde bulunamadıklarını belirterek tatil planı yapmadan önce biraz daha beklenmesini tavsiye etti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Schengen Bölgesi’nin dış sınırlarının eylüle kadar kapalı tutulması yönünde çağrı yaptı. Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, kimsenin hayal görmemesi gerektiğini ve bu yaz normal bir turizm sezonu yaşanmayacağını söyledi.

MERKEL: İNCE BİR BUZ ÜZERİNDEYİZ

Celal Özcan’ın Berlin’den aktardığı gelişmelere göre; Parlamento’da hükümet programını açıklayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Biz pandeminin sonunda değil, halen başlangıcındayız. Aldığımız ara başarı sizleri yanıltmasın. Çok ince bir buz üzerindeyiz. Bu virüsle daha uzun süre yaşamak zorundayız” dedi.

Konuşmasında Merkel, “coronavirus karşı önlemlerde daha fazla gevşeme” taleplerini de açık bir dille reddetti. “Corona virüsle mücadeleyi kafamızda daima canlı tutmalıyız” diyen Merkel şöyle konuştu: “Olağanüstü ciddi bir dönemden geçiyoruz. Hepimiz zorlu bir sınavla karşı karşıyayız.”