Bakan Ersoy’un Bodrum’daki otel projesi için yeni karar

Last Updated on 28 Aralık 2020 by Turizm Günlüğü

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un sahibi olduğu şirketin Bodrum’daki yeni otel projesi için 21 Ocak 2021 tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı kararı alındı.

Muğla’nın Bodrum ilçesi Çiftlik Mahallesi Adalıyalı Mevkii’nde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un sahibi olduğu Ersoy Otelcilik İnşaat ve Turizm İşletmeciliği tarafından 5 yıldızlı Maxx Royal Bodrum Otel’i açılması planlanıyor.

Birgün Gazetesi’nden Aycan Karadağ’ın haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurusu yapılan proje için 21 Ocak 2021 tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı kararı alındı.

Maxx Royal otellerinin üçüncü oteli olacak Bodrum’daki otel projesi kapsamında 124 metrekarelik tapulu alanda toplamda 325 oda 750 yatak, 14 villa, 3 apart otel villa ve 38 aile odası yapılması planlanıyor. Bedeli ise yaklaşık 159 milyon olarak belirlendi.

Projenin orman alanı, önemli doğa alanı, doğal sit alanı ve kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi içerisinde olması dikkat çekti. Proje tanıtım dosyasında; alanın, 2’nci derece doğal sit, 3’üncü derece arkeolojik sit, taşınmaz kültür varlığı statüsünde Hellenistik Kule Yapısı ve tescilli eser koruma alanından oluştuğu belirtildi. Ayrıca otelin yanında Kissebükü arkeolojik deniz alanı bulunuyor.

ORMAN ALANLARI YER ALIYOR

Çalışma alanına yaklaşık 50 metre mesafede deniz yüzeyi bulunurken alanının çevresinde ise tescil harici orman alanları yer alıyor. Otelin yapılması planlana bölge, habitat çeşitliliği bakımında oldukça zenginken, alanda; kızılçam ormanı, ardıç-maki karışık ormanı, kıyı kumulu ve deniz kıyısı kayalıklar gibi farklı habitatlar bulunuyor. Ayrıca çevresinde tepeler ve sırtlar arasında kalan tabanı kuru derin vadilerden oluşuyor. Bölgede özellikle vadi tabanlarında ve düzlük alanlarda mevsimsel olarak akış özelliği gösteren dere yatakları mevcut. Bölgede vadi tabanlarında yer alan dereler yağışlı aylar ve sonrasında Gökova Körfezi’ ne boşalıyor. Proje dosyasında, inşaat faaliyetlerden kaynaklı toz, gaz ve gürültü emisyonlarının faaliyet alanı çevresinde olumsuz etkileri söz konusu olabileceği de belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Şirket daha 490 oda ve 1000 yatak kapasiteli olarak Proje Tanıtım Dosyası hazırlanarak Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak, 20 Kasım 2014 tarihinde “ÇED Gerekli Değildir” kararı alındı.

Proje alanının sit alanı olduğu gerekçeleriyle kararın iptali istemiyle Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi ve Bodrum Denizciler Derneği tarafından dava açıldı.

Bu karar 2019 tarihinde iptal edildi. İptal kararı sonrası şirket yeni proje dosyası hazırladı.