Bakan Ersoy’dan 1618 sayılı yasanın taslağı için önemli açıklamalar

Foto: @turizmgunlugu / Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy

Last Updated on 4 Ekim 2021 by Yaşar Çelik

Yayına hazırlayan: Cem Bişkin


Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, daha önce hazırlanan 1618 sayılı yasanın taslak çalışması için önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Ersoy; “Tüm sektör paydaşları, iyi niyetle bir araya gelerek gelecek 50 yılın yasasını hazırlamalıyız” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı tarafından 30 Eylül akşamı düzenlenen “İstanbul Turizm Buluşması” başlıklı etkinliğe katıldı.

Düzenlenen gecede turizmcilerin sorularını yanıtlayan Bakan Ersoy; 1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nun daha önce hazırlanan prototipi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“TÜRSAB’I BİR BİLET GİŞESİ HALİNE GETİRİYOR”

Seyahat acentalarının sık sık kendisine 1618 sayılı yasanın akıbetini sorduğunu dile getiren Bakan Ersoy; “1618 sayılı yasa için daha önce hazırlanmış olan taslak çalışmasını görseniz; o taslak çalışmasının yasalaşmasını siz bile istemezsiniz. O taslak çalışması TÜRSAB’ı bir bilet gişesi, belge satış gişesi haline getiriyor” dedi.

1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nun 50 yıllık bir yasal düzenleme olduğunu hatırlatan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy; “1618 sayılı yasa 50 yıl önceki iletişim şartları, iletişim metotları ve 50 yıl önceki turizm yapma anlayışıyla hazırlanmış bir yasadır. Günümüzde hem Türkiye hem de Dünya ölçeğinde bir geçerliliği yok; artık sağlıklı bir şekilde çalışmıyor” ifadelerini paylaştı.

 

“TASLAK ÇALIŞMASI TURİZME TEK NOKTADAN BAKIYOR”

Günümüzde iş yapma yöntemlerinin, iletişim ve ticaret modellerinin değiştiğine dikkat çeken Bakan Ersoy; daha önce 1618 sayılı yasa için hazırlanmış taslak çalışması hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“1618 sayılı yasa ve daha önce hazırlanan taslak çalışması turizme tek noktadan bakıyor. Oradaki anlayışa göre turizm demek; seyahat acentası demektir. Günümüzde turizm sadece seyahat acentası demek değil ki… Günümüzde turizm; seyahat acentası + otel + rehberler + yeme – içme + etkinlik sektörü demektir. Taslak çalışmasının içeriğinde bu gözle bakılmıyor.

“TURİZMDE BÜTÜN DÜNYA MÜŞTERİMİZ; BÜTÜN DÜNYA RAKİBİMİZ”

Sadece acentalar gözünden turizm budur diyor; buna göre düzenleme yapın diyor. Bu yöndeki bir düzenleme de günümüz şartlarında çalışmaz. Artık günümüzde bir yasa, bir yönetmelik hazırlarken; “Turizmde bütün Dünya müşterimiz; bütün Dünya rakibimiz” anlayışını benimsemeliyiz.”

“GELECEK 50 YILIN YASASINI HAZIRLAMAMIZ LAZIM”

“Önemli olan çağdaş bir yasa yapmaktır. Gelecek 50 yılın yasasını hazırlamamız lazım” diyen Bakan Ersoy; “Gerçekten iyi niyetli bir şekilde hep beraber oturalım; günümüz dünyasının gerçekleri çerçevesinde bir yasa hazırlayalım” dedi.

“TURİZM SEKTÖRÜNÜN TEK PAYDAŞI SİZ DEĞİLSİNİZ; GENİŞ BAKMAK GEREKİYOR”

Daha önce hazırlanan taslak çalışmasının tek yönlü olarak hazırlandığını yineleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy son olarak; “1618 sayılı yasa için daha önce hazırlanan taslak çalışmasına otel grupları karşı çıkıyor; rehberler karşı çıkıyor. Turizm sektörünün tek paydaşı siz değilsiniz; geniş bakmak gerekiyor. Turizm paydaşı çok olan bir sektör… Ben, bütün paydaşları gözeten bir yasa çıkartmak zorundayım; tek taraflı yasa çıkaramam. Çıkarsam da günümüz koşullarında geçerliliği olmayan bir yasa çıkarmış oluruz. Turizm kaybeder, biz kaybederiz. Kısa vadede kazandığınızı sanırsınız ama sonunda ülke turizmi kaybeder” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.