Almanya da İstanbul Başkonsolosluğu’nu kapattı

Almanya Başkonsolosluğu'ndan yeni açıklama
Foto: Almanya Başkonsolosluğu İstanbul Facebook

Last Updated on 1 Şubat 2023 by Turizm Günlüğü

Hollanda, İngiltere’nin ardından Almanya da İstanbul Başkonsolosluğu’nu kapattı.

Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu, “güvenlik endişesi” nedeniyle bir günlüğüne (1 Şubat) kapalı olacağını duyurdu.

Hollanda ve İngiltere’nin ardından Almanya da İstanbul Başkonsolosluğu’nu “güvenlik endişesi sebebiyle” kapattığını duyurdu.

Konsolosluğu sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Başkonsolosluğumuz güvenlik nedeniyle bugün (1 Şubat) kapalı olacaktır. Vize ve pasaport işlemleri için verilen randevular iptal edilecektir. Anlayışınız için teşekkür ederiz” mesajı yer aldı.

almanya istanbul başkonsolosluğu duyuru

HOLLANDA’DAN TÜRKİYE KARARI

Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde bulunan Hollanda Başkonsolosluğu da, “olası protesto gösterileri ve batılı hedeflere yönelik artan tehdit” gerekçe gösterilerek geçici süreyle ziyarete kapatıldı.      Almanya da İstanbul Başkonsolosluğu’nu kapattı

Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu’ndan karara ilişkin yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“İstanbul’daki Hollanda Başkonsolosluğu çevresinde olası protestolar ve batılı hedeflere yönelik artan tehdit nedeniyle, İstanbul’daki Hollanda Başkonsolosluğu, 30 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçici olarak ziyarete kapatılacaktır.”

İNGİLTERE UYARDI

“İngiliz vatandaşlarının 2022 yılında Türkiye’ye 3 milyon 330 binden fazla ziyaret gerçekleştirdiği ve çoğu ziyaretin sorunsuz geçtiğinin belirtildiği” açıklamada, “İngiliz vatandaşlarının artan terör riski nedeniyle dikkatli olmaları ve festival dönemleri de dahil olmak üzere yabancı uyrukluların rağbet ettiği kalabalık yerlerde tetikte olunması gerektiği” belirtildi.

Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre açıklamada; “Batılı ülke vatandaşlarının, özellikle büyük şehirlerde, saldırıların hedefi olma veya saldırılara maruz kalma ihtimali bulunmaktadır. Şu anda İstanbul’da kiliselere, sinagoglara, Büyükelçiliklere/Konsolosluklara ve Batılıların uğrak yeri olan diğer yerlere yönelik terör saldırıları tehdidi artmış durumdadır. İstanbul’daki İngiliz Başkonsolosluğu da şu anda önlem olarak halka açık değildir. Vatandaşlarımızdan dikkatli olmalı ve yerel güvenlik yetkililerinin tavsiyelerine uymalarını, medyada çıkan haberleri takip etmelerini ve güncel uyarıları takip etmelerini önermekteyiz” denildi.

BENZER DURUMLAR NE ZAMAN YAŞANDI?

Habertürk’ten Merve Elmacı, benzer kararların daha önce hangi dönemlerde alındığına ilişkin bilgileri paylaştı. Buna göre;

  • 13 Temmuz 2016’da Fransa, güvenlik önlemleri kapsamında Ankara ve İstanbul’daki temsilciliklerini kapatma kararı almıştı.
  • Eylül 2016’da Almanya ve İngiltere “terör tehdidi” nedeniyle Türkiye’deki büyükelçiliklerini kapattı. Almanya olası bir saldırı tehdidi nedeniyle Türkiye’deki büyükelçilik, konsolosluk ve İstanbul’daki Özel Alman Lisesi’nin geçici olarak kapatmıştı.
  • Şubat 2018’de de Almanya Ankara Büyükelçiliği olası bir saldırı nedeniyle kapatılmıştı.
  • 23 Eylül 2020’de de ABD Büyükelçiliği, terör saldırısı ihtimali nedeniyle faaliyetlerini durdurdu. Ankara, İstanbul, Adana ve İzmir’de vize hizmetleri askıya alınmıştı.