İstanbul turizminde kayıp arttı: “Söylemlere dikkat etmeliyiz”

İTO Başkanı Avdagiç: Vizede
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç

Last Updated on 13 Mart 2023 by Turizm Günlüğü

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, depremden bu yana şehirdeki AVM cirolarında yüzde 35, lüks segment satışlarında yüzde 80, otel doluluklarında yüzde 30 düşüş yaşandığını söyledi.      İstanbul turizminde kayıp arttı

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Mart ayı olağan meclis toplantısında gündem yine deprem oldu. Toplantıda İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Oda olarak 6 Şubat’tan itibaren depremi en öncelikli gündem maddesi olarak gördüklerini ve görmeye de devam ettiklerini söyledi.

“DÖNÜŞÜM İŞ YERLERİNİ DE KAPSAMALI”

Ekonomim.com’dan Merve Yiğitcan’ın haberine göre İTO Başkanı, şu açıklamalarda bulundu:

“İstanbul, Türkiye toplam nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sini, kayıtlı işgücünün yüzde 20’den, ihracatın ve toplam dış ticaretin yüzde 50’den fazlasını temsil ediyor. İstanbul, Türkiye GSYH’sının yüzde 30.4’ünü oluşturuyor. 2022 yılında oluşturduğu katma değer 300 milyar dolara yakın… Bilgi ve iletişim faaliyetleri toplamı içinde İstanbul’un payı yüzde 66… Finans ve sigorta faaliyetleri toplamından aldığı pay yüzde 61; mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri toplamındaki payı yüzde 46, hizmetler sektörü toplamından aldığı pay yüzde 42 ve inşaat sektörü toplamından aldığı pay yüzde 33…”

“YABANCILAR “İSTANBUL YIKILIYOR MU?” DİYE SORUYOR”

İstanbul’u konuşurken kullanılan jargona çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Şekip Avdagiç, “Yakın zamanda Berlin’deki turizm fuarındaydım. Oraya gittiğim zaman ilk sorulan, “İstanbul nasıl? İstanbul yıkılıyor mu? Her yer eski bina, ne olacak?” oldu.

AVDAGİÇ’TEN İSTANBUL UYARISI

Depremden bu yana İstanbul’da AVM satış endekslerinde yüzde 33-35’lik düşüş var. Lüks segment satış kategorisinde düşüş yüzde 80’lere ulaştı. İstanbul otellerinde de yüzde 30’lar mertebesinde rezervasyonlarda ve oda doluluğunda düşüş söz konusu. Dolayısıyla İstanbul’daki deprem riskini yazarken İstanbul’un ekonomik önemini göz ardı etmemeliyiz” uyarısında bulundu.      İstanbul turizminde kayıp arttı