Sabiha Gökçen’de 2. Pistin Açılması Yeterli mi?

Sabiha Gökçen'de 2. Pistin Açılması Yeterli mi?

Last Updated on 27 Aralık 2023 by Turizm Günlüğü

Sabiha Gökçen’de 2. Pistin Açılması Yeterli mi? Sabiha Gökçen Havalimanı’nın uzun yıllardır beklenen 2. pisti açıldı. 2. pistin açılması da beraberinde birçok karmaşayı beraberinde getirdi. 

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yaklaşık 12 yıldır beklenen 2’nci pist törenle açıldı. Ancak pistin açılmasıyla süreç tamamlanmadı.

Sadece pistin açılması önemli değil etrafının da doldurulması gerekiyor. Pistin açılması sonucu Sabiha Gökçen Havalimanı’nın kapasitesinin iki katına çıkacağı öngörüsü doğru bir yaklaşım. Ancak pistin açılmasından sonra artacak kapasite nedeniyle tüm havalimanında yeniliklere gitmek gerekiyor.

Havacılık haber sitesi Haber Aero, açılan 2. pist sonrasında Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yapılması gereken yenilikleri sıraladı.

İşte Haber Aero’nun haberine göre yapılması gereken yenilikler:

YENİ TERMİNALİN AÇILMASI

İkinci pist sonrası kuşkusuz havalimanı kapasite artacak. Ancak artan kapasite şu an mevcut konumdaki terminalle yürütülemez. Tek pist varken terminal kapasitesi havalimanına yetmiyordu.

Yeni yönetim, kuşkusuz yakın zamanda yeni terminal projesine başlayacak. Yeni terminal projesi başladığında orada da sorunlar meydana gelecek. Pegasus ve yeni kurulan AJet bu terminalleri eşit oranda paylaşacak.

Yeni pistin en büyük uçakları da ağırlayacak potansiyelde olması yeni havayollarının talebini artırabilir.

Yeni terminal hizmete girinceye kadar şirketler bir süre daha sıkıntılı süreç yaşayacaklar.

YENİ ROTALAR SİSTEMİ ZORLAŞTIRACAK

Pegasus düşük maliyetli havayolu olarak hedeflerini ve yolunu belirlemiş bir şirket. Ancak AJet’le yapılacak rekabet şirketi farklı bir konuma getirebilir.

Ev sahibi Pegasus evindeki hakimiyetini güçlendirmek için farklı hamleler yapabilir. Bu hamlelerin en önemlisi ise yurt dışına sunulan bağlantı ve yeni rotalar olarak ortaya çıkıyor. Pegasus keskin çizgilerini her ne kadar değiştirmek istemese de AJet’in varlığı bazı noktalarda rekabeti yoğunlaştıracaktır.

Bu rekabetten dolayı da Sabiha Gökçen Havalimanı‘nda hizmet kalitesini daha da artıracaktır.

KURUMLARIN İŞ BİRLİĞİ ŞART

Uzun yıllardır Sabiha Gökçen ile buranın meydan otoritesi HEAŞ arasında uyumlu bir görüntü ortaya koyamadı. Pistler, apronlar ve tüm meydana HEAŞ’a terminale işletmesi ise Malaysia Airports’a ait.    Sabiha Gökçen’de 2. Pistin Açılması Yeterli mi?

İletişim sorunları azaltılırsa havalimanın hizmet kalitesi de daha yukarı çıkabilir.

OTOPARKA VE SERVİSLERE DÜZEN GETİRİLMELİ

Terminalin karşısındaki otoparkın önünde Sakarya, Kocaeli, Bursa gibi şehirlere düzenlenen otobüs servisleri bulunuyor. Burada eskiden otogarlarda yaşanan kaos ortaya çıkıyor.

Havalimanı otobüslerle yapılan servislerin organize edilmesi lazım. Havalimanının otopark sorunu yolcular uçak kaçırtacak boyutlara ulaşmış durumda.

Acilen ilave park alanlarının oluşturulması lazım.

TAKSİCİLERE PSİKOLOJİK DESTEK VERİLMELİ

İstanbul’un genelinde olduğu gibi Sabiha Gökçen Havalimanı’nda da uzun yıllardır taksici sorunu yaşanıyor. Herkesi tehdit edip mafyavari takılan taksici grubu söz konusu.

Havalimanına getirilecek yeni sistemle taksi ve taksici sorununun çözülmesi icap ediyor.

TERMİNALLERDE HİJYEN ŞART!

Yıllardır Sabiha Gökçen Havalimanı’nın başta tuvaletleri olmak üzere genelinde temizlik sorunu yaşandığı gündeme geliyor.  Sabiha Gökçen’de 2. Pistin Açılması Yeterli mi?

Tüm şikayetlere rağmen havalimanı bu sorunu çözebilmiş değil. Yeni dönemde çözülmesi gereken sorunlardan birisi de temizlik!

Kaynak: haber.aero