Uzmanı anlattı: Uçak ikramları neden lezzetsiz geliyor?

Last Updated on 11 Ocak 2018 by Turizm Günlüğü

Havayolu seyahatini tercih edenlerin sıklıkla karşılaştığı sorunlardan birisi olan lezzetsiz ikramlar, uçak firmalarının suçu değil!

Uçaklarda ikram edilen yiyeceklerin lezzetsiz olması konusunu değerlendiren Diyetisyen Emre Uzun, “30 bin feet’i aştıktan sonra, damak tadı ve koku duygusu bozulur. Yediklerinizdeki lezzetsizlik uçak firmasının suçu değil, insan metabolizmasının gereği” dedi.

Ulaşımda havayollarını tercih edenlerin başına gelen yiyecek ve içeceklerdeki lezzetsizlik durumunun asıl sebebi uçak yolcularından gelen yoğun şikâyetler sonucunda masaya yatırıldı.

Buna göre eğer siz de havayolu kuruluşunu “kalitesiz, ucuz, lezzetsiz şeyler ikram etmekle” suçlayacaksanız orada durun! Uzman Diyetisyen Emre Uzun durumu şöyle anlattı:

“İnsandaki lezzet algısını oluşturan iki öge vardır: Damak tadı ve koku… Lezzet, bu ikisinin bileşimiyle beynimizde oluşan ve tat alma duyumuzla şekillenen bir duygudur. Ancak uçak yolculuklarında ortama basınç hâkimdir ve bu basınç da tatlı ve tuzlu algımızın düşmesine yol açar. Uçak yolculuklarında yenen yemeğin, içilen meyve suyunun hatta suyun bile tadı size “bir tuhaf” geliyorsa sebebi budur.”

Diyetisyen Emre Uzun

UÇAK FİRMALARI KALİTESİZ İKRAMLAR SUNMUYOR

“Şurası kesin: Havayolu firmaları size kalitesiz şeyler ikram etmiyor. Ya da yiyecek ve içeceklerin tadı havadayken farklılaşmıyor. Siz basınç altında bulunduğunuz için size öyle geliyor. İkram edilen yiyeceği yemeyip, iniş sonrası yerseniz, durum sizin açınızdan da netleşecektir”

LEZZET FARKLILAŞMASININ TEK SEBEBİ BASINÇ DEĞİL!

“Uçağa binersiniz ve içine girdiğiniz atmosfer, ilk olarak koku alma duyunuzu etkiler. Daha sonra uçak havalanır. Yükselirken bu kez hava basıncı ve buna bağlı olarak uçağın içindeki nem seviyesi düşer. Örneğin ortalama 30 bin fitteki nem oranı, bir çölden bile düşüktür çünkü o yükseklikte uçaktaki nem oranı yüzde 12’den azdır!”

KOKU ALMA DUYUSU YİYECEKLERİN LEZZETİNİ ETKİLİYOR

Diyetisyen Emre Uzun; “lezzet”, “tat”, “damak tadı” vb. şekilde ifade ettiğimiz her ne varsa yüzde 80’inin koku alma duyumuz sayesinde somut hale geldiğini, ancak koku alabilmek için de burnumuzdaki mukusun buharlaşması gerektiğini belirtti.

Konuşmasının devamında ise “Uçak içindeki atmosferde koku reseptörlerimiz düzgün çalışmaz. Bu da hemen her gıda maddesini iki kat daha tatsız algılamamıza sebep olur” dedi.