TL’nin değer kaybetmesi turiste lüks tatilin kapısını açtı

Ertuğrul Özkök: Mikonos'ta 10 Bin Euro'ya Şezlong Kullanan Yeni Zengin Türkler Var mı?
Ertuğrul Özkök: Mikonos'ta 10 Bin Euro'ya Şezlong Kullanan Yeni Zengin Türkler Var mı?

Last Updated on 15 Ağustos 2018 by Turizm Günlüğü

Son dönemlerde meydana gelen siyasi çalkantıların etkisiyle TL’nin yabancı paralar karşısında değer kaybetmesi, Türkiye’de tatil yapan turistlerin daha az harcayıp daha lüks tatil yapmalarına neden oldu.

Türkiye ekonomisinin önemli yapı taşlarından birisi olan turizm sektörü OECD’nin yaptığı son araştırmaya göre bu yıl hedeflenen gelir seviyesinin altında kaldı. 2018’nin ilk çeyreğinde Türkiye’ye gelen bir turist ortalama 723 dolar harcarken, yaşanan siyasi gelişmeler sonrası TL’nın iyicene değer kaybetmesiyle yılın ikinci çeyreğinde bu rakam 636 dolar oldu.

Sözcü Gazetesinden Taylan Büyükşahin’in haberine göre turistler TL’nin değer kaybından dolayı artık daha az harcayıp daha lüks tatil yapıyor.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından yapılan ‘Turizm Trendleri 2018’ raporuna göre OECD ülkelerinde turizmin milli gelire katkısı ortalama yüzde 4.2 oldu. İspanya yüzde 11.1 pay ile listenin zirvesinde yer alırken, onu yüzde 9.2 ile Portekiz takip etti. Meksika turizmden aldığı yüzde 8.6 pay ile listenin üçüncü sırasında yer bulurken, yüzde 8.4 pay ile İzlanda dördüncü sırada yer aldı.

Fransa yüzde 7.1 pay ile listenin beşinci sırasında yer alırken, onu yüzde 6.4 ile Yunanistan ve yüzde 6 ile İtalya takip etti. İklim olarak Akdeniz’e uzak ve daha serin olan Avrupa ülkeleri ise OECD ortalamasının gerisinde kaldı. Almanya ve Hollanda, turizmden milli gelirlerine yüzde 3.9 katkı sağladı. İngiltere’nin turizmden aldığı pay yüzde 3.7 olurken, Norveç’inki ise yüzde 3.6 oldu. OECD raporunda turizmden milli gelire katkıyı en az alan ülke yüzde 1.2 pay ile Polonya oldu. Onu yüzde 1.7 pay ile Danimarka ve Lüksemburg takip etti.