Sultanhanı Kervansarayı’nda görülmemiş restorasyon

Last Updated on 18 Temmuz 2019 by Turizm Günlüğü

Aksaray’ın Sultanhanı ilçesindeki 800 yıllık Sultanhanı Kervansarayı, restorasyon rezilliğinin kurbanı oldu. Tarihi kervansaraya; kalorifer tesisatı, fayans ve klozet ve PVC doğramalı cam döşendi.

Selçuklu dönemine ait Sultanhanı Kervansarayı’nda 2017 yılında başlatılan restorasyon çalışması kapsamında yerden ısıtma sistemi de yapıldı.

9 MİLYONLUK SÖZLEŞME

İlçenin tanıtımına katkı sağlamak için tarihi yapıyı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden 29 yıllığına kiralayan Sultanhanı Belediyesi’nin ihale ettiği restorasyon projesi, Temmuz 2017’de yüklenici firma ile imzalanan 9 milyonluk sözleşme ile başladı.

KALORİFER TESİSATI, KLOZET, PVC CAM VE DAHASI…

2019’un Ekim ayında bitirilmesi planlanan restorasyon kapsamında kalorifer tesisatı, klozet ve PVC doğramalı cam ve yerden ısıtmalı sistem yetmezmiş gibi bir de tarihi yapının su aldığı gerekçesi gösterilen çatı kısmı kurşun malzeme ile kaplandı.

VAKIFLAR KONYA BÖLGE MÜDÜRÜNDEN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Evrensel Gazetesinden Yusuf Yavuz imzalı habere göre restorasyon uygulamaları hakkında açıklamalarda bulunan Vakıflar Konya Bölge Müdürü İbrahim Genç, Koruma Kurulu tarafından tuvalet ve zeminden ısıtma sisteminin onaylandığını belirtti. Genç açıklamalarına şöyle devam etti:

Evrensel Gazetesinden Yusuf Yavuz’un “800 yıllık Sultanhanı Kervansarayı’na kalorifer döşeyip klozet koydular” başlıklı haberi için tıklayınız.

KURULDAN ONAYLI

“Orası orijinalinde de tuvalet olduğu için, içeride tuvalet ihtiyacı da olmasından dolayı projeye konulmuş ve kuruldan da onaylanmış. Kalorifer döşenmesiyle ilgili detaylı bir proje yok. Bazı durumlarda aceleyle ve kurul kararı olmadan yapılmış imalatlar söz konusu. Bu şekildeki uygulama bize de intikal edince biz de proje istedik. Projeyi kurul kabul ederse kalacak, kabul etmez ise kaldırılacak. Biz belediyeye resmi yazı yazdık. Şu anda herhangi bir imalat yapılmamasını istedik.

“UYGULAMALARI ‘EHVENİ ŞER’ MANTIĞIYLA GÖRMEK LAZIM”

Revaklı bölümlerinin PVC ve cam ile kapatılmasına ilişkin uygulamalar da projede yer alıyor. Bu tür hanların fonksiyonu değiştirilerek kullanılabilmesi için bazı değişikliklere ihtiyaç var. Günümüz şartlarında orijinal şekliyle kullanılması mümkün değil. Bu hanların kullanılması için yapıya zarar vermeden yapılan uygulamaları ehveni şer mantığı ile görmek lazım bazen. Orijinal halinin dışındaki bütün uygulamalar tartışılabilir elbette. Ama yapıya en az zarar vermek şartıyla kullanıcı bulmak lazım. Aksi halde korunamıyor maalesef.”

BU RESTORASYONLA 1 MİLYON ZİYARETÇİ NASIL ÇEKECEK?

Yılda yaklaşık 500 bin ziyaretçiyi ağırlayan tarihi Sultanhanı Kervansarayı’nın bu halini görenler tarihi dokunun silindiğine işaret ederek tepki gösterdi. Özellikle Kapadokya bölgesine tur götüren rehberler tarihi yapının güzergah üzerindeki önemli bir durak olduğunu belirtti.

Restorasyonun ardından ziyaretçi sayısının 1 milyona çıkarılması hedeflenen yaklaşık 5 bin metrelik alanı kaplayan kervansaray, 1229 yılında Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat tarafından yaptırıldı. Selçuklu döneminin Anadolu’daki en önemli yapılarından biri olan Sultanhanı Kervansarayı, inşa edildiği dönemin mimari geleneğini yansıtan ana giriş kapısı, mescidi, hamamı ve sekizgen kenarlı kubbeye sahip.