160 Türk’ün bulunduğu cruise gemisi karantinada

Anek Lines / Eleftherios Venizelos gemisi

Last Updated on 3 Nisan 2020 by Turizm Günlüğü

160 Türk mürettebatın bulunduğu seyahat gemisi Yunanistan’ın başkenti Atina açıklarında karantinada…

160 Türk mürettebatın bulunduğu seyahat gemisi Yunanistan’ın başkenti Atina açıklarında karantinaya alındı. Türkiye, sadece gemideki Türkleri tahliye etmeyi kabul ettiği için gemi rotasını Yunanistan’a çevirmek zorunda kalmış.

119 KİŞİDE CORONAVIRUS TESPİT EDİLDİ

Yunan hükümetinin açıklamasına göre Eleftherios Venizelos isimli gemi, yolcu ve mürettebattan toplam 119 kişide corona virüsü tespit edilmesi üzerine karantinaya alındı.

Testi negatif çıkanlar otellere yerleştirilecek, sonra da ülkelerine gönderilecek.

İŞLETMECİ FİRMADAN İLK AÇIKLAMA

Diken’in haberine göre işletmeci Miray International şirketi, mürettebatın 160’ının Türk olduğunu, geminin coronavirus salgını nedeniyle İspanya’ya yanaşamayınca Türkiye’ye dümen kırdığını, ancak sadece Türk vatandaşlarının tahliyesine izin verilebileceği bildirilince bu kez rotayı Yunanistan’a çevirdiğini bildirdi.

Şirketin açıklamasına göre şöyle gemi 9 Mart’ta Çeşme’den 160 Türk ve geri kalan 223 farklı milletten personeliyle İspanya’ya yola çıktı. Seyrin dördüncü gününde coronavirus tedbirlerinden ötürü gemi İspanya’ya yanaşamadı.

23 GÜN BOYUNCA GEMİDE NELER YAŞANDI?

Bu gelişmenin ardından Miray International tarafından yapılan açıklamaya göre süreç şöyle işledi: 

“Bu durumun akabinde gemimiz rotasını Türkiye’ye çevirmiş ve bu süre zarfında yetkili makamlara yapılan yanaşma ve tahliye başvuruları incelenmiş olup sadece Türk vatandaşları için alınan denizde tahliye kararını üzülerek personelimizin can güvenliği gerekçesiyle kaptanımız ve şirketimiz kabul etmemiştir. Bu sebeple rotamızı zaruri Yunan kara sularına çevirmek zorunda kaldık.”

Açıklamada, 23 günlük süre zarfında, personelde ciddi bir sağlık sorunu yaşanmadığı, sadece İsviçre vatandaşı bir personelin kronik sağlık sorununun nüksetmesi nedeniyle Yunan makamlarından özel izin alınarak hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

GEMİDE COVID-19 VAKASI OLDUĞU HABERLERİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Karantina kararının alınmasından sonra Miray International, gemide Covid-19 hastası olmadığını ve bu konudaki haberlerin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

Miray Cruises tarafından yapılan açıklamada, “Gerek Yunan sağlık makamlarınca gerekse de gemi armatörü tarafından şirketimize yapılan herhangi bir Covid-19 vakası olduğuna dair bir bilgilendirme ve teyit olmamıştır” ifadelerine yer verildi.

PERSONELİ TAHLİYE ETMEK İÇİN PİRE LİMANI’NA YÖNELDİ

Açıklamada, salgın nedeniyle Türkiye limanlarına yanaşmasına izin verilmeyen Yunan bandıralı geminin, daha sonra personeli tahliye etmek üzere Yunanistan’ın Pire Limanı’na yöneldiği bilgisine yer verildi.