Dağ ve doğa turizminin merkezi: Aladağlar

Aladağlar Gezi Rehberi
Aladağlar Gezi Rehberi

Last Updated on 8 Mart 2023 by Turizm Günlüğü

Orta Torosların en yüksek bölümü içerisinde Kayseri, Niğde, Adana il sınırları içerisinde yer alan Aladağlar ile ilgili merak edilenler. İşte Aladağlar gezi rehberi.

Niğde ili Çamardı ilçesi sınırlarında olup batısında Ecemiş Çayı doğusunda ise Zamantı Irmağı akar. Demirkazık Dağı’nın batı sınırını çizen Ecemiş Çayı üzerinde Çukurbağ ve Demirkazık köylerinde yer alır. Aladağlar’ın yüksekliği ise 3.756 m’dir. Dağ ve doğa turizmi açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Aladağlar nerededir?
ALADAĞLAR NEREDEDİR?

Aladağlar, Niğde, Adana ve Kayseri illeri arasında yer alan sıra dağlardır. Demirkazık Dağı’nın batı sınırını çizen Ecemiş Çayı üzerinde Çukurbağ ve Demirkazık köylerinde yer alır.

ALADAĞ MİLLİ PARKI

Aladağ Milli Parkı, 542524 hektarlık alan kapsayan büyük bir milli parktır. Öyle ki muhteşem doğal güzelliği ile yerli yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Aladağlar Gezi Rehberi
TDF Mümtaz Çankaya Dağcılık Eğitim Merkezi ve Dağ Evi
ALADAĞLAR’A NASIL GİDİLİR?

Aladağlar’a Niğde ve Adana illerinden ulaşım sağlanabilir. Niğde’de eski otogardan (köy otogarı) Çamardı minibüsleri ile yaklaşık 1.5 saat bir yolculuk süresi içerisinde Demirkazık köyü içerisindeki TDF Mümtaz Çankaya Dağcılık Eğitim Merkezi ve Dağ Evi’ne kadar ulaşılır. Not: Öğleden sonra sadece bir araç ile ulaşım sağlanıyor. Kimi zaman da gelen ziyaretçileri Pınarbaşı köprü mevkiinden görevliler araç ile dağ evine ulaştırıyor. Adana ilinden Aladağlar’a ulaşım ise Adana eski otogardan kalkan Pozantı – Çamardı minibüsleriyle yaklaşık 2.5 saat kadar sürmektedir.

Aladağlar Gezi Rehberi
Aladağlar’a ne zaman gidilir?
ALADAĞLAR’A NE ZAMAN GİDİLİR?

Aladağlar’a ziyaret için en uygun zaman dilimi (kış dağcılık faaliyetleri hariç) Mayıs ayından Eylül ayının sonuna kadardır. Kış dağcılık faaliyetleri için de en uygun zaman ise şubat ay sonundan mart ayının sonuna kadardır.

Aladağlar Gezi Rehberi
Aladağlar’da yapılacak aktiviteler.
ALADAĞLAR’DA NE TÜR AKTİVİTELER YAPILIR?

Bu bölgede içerisinde dağcılık, doğa sporları, kaya tırmanışı, dağ kayağı, doğa yürüyüşleri, kayaklar, dağ bisikletleri gibi çeşitli aktiveler yapılmaktadır.

Aladağlar’da yapılacak aktiviteler: Dağ tırmanışı.
ALADAĞLARDA NERELERDE KAMP YAPILIR?

Bölge içerisinde Sarımemedin Yurdu, Sokulupınar ve Yedigöller göze çarpan en önemli kamp yerlerdir. Bunun dışında ise su kaynağının olduğu yerlerde de kamp yerleri vardır.

Sarımemedin Yurdu, yaklaşık 1700 m. rakımda yer alan kamp yeri Emli – Sıyırma Vadisi’nin giriş kısmında yer alır. Su kaynağının yanında olması nedeniyle yerli yabancı ziyaretçilerin en çok tercih edilen kamp merkezidir.

Sokulupınar, bu bölge Narpuz Vadisi’nde yer almaktadır. Sokulupınar, daimi su kaynağının bulunduğu rahat vakit geçirilecek kamp merkezlerinden biridir. Buraya ulaşım araç ile sağlanmaktadır.

Yedigöller, Aladağlar’ın muhteşem noktalarından biridir. Yaklaşık 3100 m yükseklikte çeşitli büyüklüklerde 7 buzul gölü bulunmaktadır. Yedigöller, kamp merkezi olarak tercih edilen dağcıların önemli uğrak yerlerinden biridir. Aladağlar Gezi Rehberi.

Aladağlar’da nerede kalınır?: Şafak Pansiyon
KONAKLAMA YERLERİ

Çukurbağ ve Demirkazık köylerinde dağ evi pansiyonlar yer almaktadır. Çukurbağ köyünde Şafak Pansiyon, Taurus Guest House, Aladağlar Camping Bungalow, Aladağlar Mountain Hostel de konaklayabilir ve aynı zamanda Aladağlar’ın eşsiz güzelliğini izleyebilirsiniz. Demirkazık köyünde ise Türkiye Dağcılık Federasyonu’na ait dağ evinde konaklayabilirsiniz.

Uzm. Arkeolog Halil ÖZKAN