Vize Başvuruları: Neden Çoğu 10. Maddeye Takılıyor?

AB ülkeleri neden Türk vatandaşlarının vize başvurularını artan oranda reddediyor?
Vize Başvuruları: Neden Çoğu 10. Maddeye Takılıyor?

Last Updated on 12 Haziran 2023 by Turizm Günlüğü

Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, Türkiye’den yapılan vize başvurularındaki sıkıntıları ve retlerin arkasındaki 10. maddeyi analiz ediyor. Neden bu kadar çok ret var ve bu durum ne anlama geliyor?

Fatih Çekirge, Hürriyet gazetesinde Türkiye’den yapılan vize başvurularındaki ret oranlarının yüksekliğini ve 10. maddenin bu süreçte nasıl rol oynadığını ele aldı.

Çekirge, “İstanbul’daki bir vize işlemleri şirketinin sahibi ile konuştuğumda, retlerin çoğunluğunun 10. maddeden kaynaklandığını belirtti. Hatta bu retleri alanlar arasında üst düzey kamu görevlisi olmuş kişiler bile bulunuyor,” şeklinde ifade etti.

Schengen vize retleri
Seyahat edecekler dikkat! Vizede yeni dönem: İşte 10 maddede merak edilen detaylar… Turizm Günlüğü’nün görsel partneri: Depositphotos
Vize retlerine neden olan 10. Madde nedir?

“Planlanan kalışın amacı ve şartlarına ilişkin sunulan gerekçe inandırıcı değildir…”

10. madde, vize başvurularında en çok karşılaşılan ret nedeni olmasının yanı sıra, başvurucunun sunmuş olduğu kalış amacı ve şartlarına ilişkin gerekçenin inandırıcı bulunmaması anlamına geliyor.

Bu retlerin üzerine, vize işlemleri şirketinin sahibi “Birçok kişi, özellikle üst düzey kamu görevi yapmış olanlar, bu maddenin haksızlık yarattığını düşünüyor. Geçmişte iş gezileri yapmış, otel rezervasyonları ve biletleri olan, Türkiye’deki durumları belli olan kişiler bile ret alıyor. Bu durum karşısında biz de zor durumda kalıyoruz, sanki bazı işlemleri eksik yapıyormuşuz gibi bir algı oluşuyor” şeklinde ekledi.