Kıbrıs otellerinin başı zamlarla dertte!

Gençlerde işsizlik oranı yüzde 18.9
Gençlerde işsizlik oranı yüzde 18.9

Last Updated on 11 Temmuz 2018 by Turizm Günlüğü

Geçtiğimiz gün 2018 Haziran ayına ilişkin doluluk oranlarınlarında önemli bir düşüş yaşadıklarını açıklayan KITOB, şimdi de yükselen girdi maliyetleriyle mücadele ediyor.

Kıbrıs adına büyük önem taşıyan otelcilik sektörünün başı ayakta durmalarını zorlaştıran zamlarla dertte! Otel girdi maliyetlerinden en yüksek ikinci kalemi olan elektriğe Mayıs ayında yapılan yüzde 15’lik zammın üstüne 10 Temmuz itibarı ile yüzde 31’lik bir zam daha yapıldı.

Konu hakkında bir basın bildirisi yayınlayan Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB), sezon ortasında bu oranda bir zamla, tesislerinin kapılarını kapatmak zorunda kalacaklarından endişe duyduklarını dile getirirken “Dünya ile yarışan bu sektör; dolulukların hızla düştüğü, ulaşımın çok güç ve pahalı olduğu, arzın gitgide azaldığı, ambargolar altındaki ülkemizde, son elektrik darbesiyle nasıl ayakta duracaktır?” sorusuyla düşünmeleri için yetkililere seslendi.

İşte KITOB tarafından yükselen girdi maliyetleri ve elektrik zamlarına ilişkin basın bildirisi şöyle:

“Her platformda turizmin lokomotif sektör olduğu ve ülkemiz ekonomisi için ne kadar önemli olduğu kabul edilmektedir. Sektörün en büyük sermayesi olan, en önemli paydaşlarından “Otelcilik Sektörü” ’nün iyi hizmet vermesi, sektörün devamı için ülkemiz adına büyük önem taşımaktadır. Fakat son zamanlarda yükselen girdi maliyetleri, otellerimizin iyi hizmet vermesi bir tarafa, ayakta durmalarını zorlaştırmaktadır.

Otel girdi maliyetlerinden en yüksek ikinci kalemi olan elektriğe Mayıs ayında yapılan yüzde 15’lik zammı henüz hazmetmemişken, 10 Temmuz itibarı ile yüzde 31’lik bir zam daha yapılması, toplamda yüzde 50’yi bulmuştur. Bilindiği üzere turizm sektöründe önceden fiyatlar belirlenip sezon başlamadan anlaşmalar yapılmaktadır. Kesinlikle fiyatlarla oynamanın imkânsız olduğu sezon ortasında, bu oranda bir zamla, tesislerimiz değil kar etmek, kapılarını kapatmak zorunda kalacak gibi görünmektedir. Ayrıca Bu zamla birlikte, bindiğimiz dalı keserek sadece bu yıl değil önümüzdeki yıllar içinde de telafisi olmayacak, zarar görecek turizmin sonu getirilecektir.

Tüm dünyada ekonomik krizlerde devlet turizme destek verirken maalesef ülkemizde bunun tam tersi, baltalanmaya çalışılmaktadır.

Soruyoruz: “Dünya ile yarışan bu sektör; dolulukların hızla düştüğü, ulaşımın çok güç ve pahalı olduğu, arzın gitgide azaldığı, ambargolar altındaki ülkemizde, son elektrik darbesiyle nasıl ayakta duracaktır?”

Sektörün devamlılığı için acilen bu zammın geri alınması gerekmektedir. Aksi takdirde tesisler faturalarını ödeyemeyecek, elektriklerinin kesilme tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır.

Kıbrıslı otelciler endişeli! Haziran dolulukları düşüşte…