Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki ikinci pist için ‘çatlak’ iddiası!

Sabiha Gökçen Havalimanı

Last Updated on 25 Aralık 2018 by Turizm Günlüğü

10 yıldır bir muammaya dönüşen Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki ikinci pistin neden hala bitirilemediği merak konusu olurken söz konusu ikinci pist için ise ilginç bir iddia gündeme geldi.

“Sabiha Gökçen’deki ikinci pistte büyük çatlak” başlığındaki köşe yazısında ‘İstanbul Havalimanı’ndaki iki erteleme ne kadar önemliyse Sabiha Gökçen Havalimanı ikinci pistinin yıllardır bitirilememesi de en az o kadar önemlidir’ diyen airporthaber.com Yazarı Murat Herdem, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 10 yıldır kaplumbağa hızıyla ilerleyen ikinci pist meselesinin neredeyse hiç konuşulmadığını ve ulaşımı yer altına almak için ikinci pistin altına yapılan tünellerde çatlak oluştuğunu söyledi.

airporthaber.com Yazarı Murat Herdem’in 2018’in Haziran ayında bitirileceği sözü verilen pist ile ilgili kaleme aldığı yazının dikkat çeken kısımları şöyle:

“İstanbul Havalimanı’ndaki iki erteleme ne kadar önemliyse Sabiha Gökçen Havalimanı ikinci pistinin yıllardır bitirilememesi de en az o kadar önemlidir. Ancak ne yazık ki Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 10 yıldır kaplumbağa hızıyla ilerleyen ikinci pist meselesi neredeyse hiç konuşulmuyor.  2008 yılında niyet olarak ortaya çıkan pist projesi, 2014 yılında ihalesi yapılarak hayata geçirilse de yapım süreci en az ihale öncesi kadar ağır aksak ilerliyor.

Gecikmenin sebebi ve tahmini bitiş zamanı ile ilgili yetkili ağızdan bir bilgi geliyor mu?

Malesef hayır…

Haliyle merak ediyoruz… Atatürk Havalimanı kapatıldığında en az İstanbul Havalimanı kadar popüler olacak bir havalimanının 2017 yılı ortasında bitmesi gereken ikinci pisti için neden kimsenin ağzını bıçak açmıyor? İstanbul Havalimanı’ndaki iki aylık gecikmede yaygara koparanlar Sabiha Gökçen pistini neden görmezden geliyor?

TÜNELİN UCUNDA IŞIK YOK!

2017 yılı Kasım ayında Sabiha Gökçen Havalimanı Genel Müdürü Ersel Göral’ın bir toplantıda söylediği bitiş tarihi de çoktan aşıldı. Göral o tarihte, ikinci pistin 2018 yılı Haziran ayında bitirileceğini, onun bitmesi ile eş zamanlı olarak eski pistin bakıma alınacağını ve 2018 yılı sonunda iki pistle saatte 80 uçaklık kapasiteye ulaşacaklarını söylüyordu. Ancak Haziran geçti, yıl bitti ama ikinci pistin bitiş tarihi ile ilgili tünelin ucunda ne bir ışık var ne de ışığın neden olmadığını izah eden birileri…

DAĞ OLMAYAN YERE TÜNEL YAPTILAR…

Tünel demişken biliyorsunuz YSE Yapı tarafından  yürütülen proje ile sadece pist inşa edilmeyecek, aynı zamanda çevre yolları deplase edilecek ve üzerinden uçak trafiğinin geçtiği yonca modeli tüneller yapılacak. Böylelikle bağlantı yolları pistin altındaki tünellerden verilecek, ulaşım sorunu ortadan kaldırılacak. Hani birkaç ay önce “Dağ olmayan yere tünel yaptılar” diyerek sosyal medyada tartışılan tüneller var ya, bu tüneller o tüneller işte…

ÇATLAK İDDİASI

İddia o ki, bu tünellerin yapım işini üstlenen YSE Yapı firması tünellerin inşasını tamamlıyor ama üzerinin toprakla örtülmesi konusunda Makyol firmasından yardım istiyor. Kendilerinde bu teknik olmadığı için Makyol’dan bir nevi ricacı oluyorlar ve onlar da kabul ediyor. Ancak tünelin üzerinin toprakla örtülmesi sırasında, tünelin her iki tarafına eşit ağırlıkta toprak konularak örtülmesi gerekirken tek bir tarafa ağırlık binince tünelde çatlaklar meydana geliyor. Makyol, tünellerde oluşan çatlakların sorumluluğunu üstlenmiyor, YSE ise “Siz yaptınız sorumluluk sizin” diye diretiyor.

10 yıl önce düşünce olarak ortaya atılan, 4 yıl önce ihalesi yapılan, 3 yıl önce inşaatı başlayan ikinci pistte gelinen son nokta: MAALESEF, BELİRSİZLİK…

İster istemez aklıma şu soru geliyor: “ Acaba Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Pegasus yerine ağırlıklı olarak THY’nin operasyonları olsaydı o pist bu kadar gecikir miydi?”

Ya da şöyle soralım:

“Acaba Sabiha Gökçen’deki ikinci pistin bitmesi birilerinin işine gelmiyor da, bilerek mi gündemden uzak tutup işi ağırdan alıyorlar?”