Turizm gelirlerindeki kayba sağlık turizmi desteği

Her Yerde Sağlık Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ali Haydar Yakut

Last Updated on 4 Ocak 2021 by Turizm Günlüğü

Türkiye’nin dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerinin nitelikli ve güvenilir sağlık hizmetlerine kolayca erişim sağlamaları amacıyla kurulan sağlık hizmetleri karşılaştırma platformu Her Yerde Sağlık, ülkemiz sağlık turizmini güçlendirmek ve büyütmek için kolları sıvadı.

Kullanıcıların farklı sağlık kuruluşlarının hizmetlerinden karşılaştırmalı olarak yararlanabildikleri dijital platform check-up hizmeti, doğum paketleri, kozmetik hizmetleri, plastik cerrahi başta olmak üzere çeşitli cerrahi işlemler, ikinci görüş hizmetleri, diş tedavisi, online psikiyatri/psikoloji, online diyet, evde bakım ve fizik tedavi hizmetleriyle laboratuvar hizmetleri sunuyor. Her Yerde Sağlık, yalnızca yurt içi hastalara hizmet vermekle kalmıyor, aynı zamanda sağlık turizmini geliştirmek adına hizmetlerini yapılandırıyor.

Her Yerde Sağlık Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ali Haydar Yakut, hedefleri arasında dünyanın önde gelen sağlık kuruluşlarıyla iş birliğine giderek ürünlerini yurt dışı pazarlarda sunmak olduğunu kaydetti. Global pazarlardaki kullanıcılara online diyet, dermatoloji, saç ekimi gibi çeşitli cerrahi işlemler, ikinci görüş ve diş implantı alanlarında hizmet vermeyi planladıklarını belirten Yakut, Türkiye sağlık turizmini güçlendirmenin en önemli hedefleri arasında olduğunu belirtti.

Sağlık turizminde 2023 hedefi

Küresel alanda Türkiye’nin şimdiden sağlık turizminde önemli bir oyuncu olarak öne çıktığına vurgu yapan Dr. Yakut, 2003 yılında sağlık ve tıbbi nedenlerle ülkemize gelen turist sayısının yaklaşık 140 binden 2019’da 662 bine yükseldiğini hatırlattı. Yakut, sözlerine şöyle devam etti: “2023 hedefleri kapsamında bu rakamın yılda 2 milyon hastaya ulaşması hedefleniyor. Türkiye sağlık turizminin son yıllarda kat ettiği gelişmelerle Türkiye’den yurt dışına sağlık ve tıbbi nedenlerle giden vatandaşların sayısında da düşüş yaşanıyor. 2004 yılında yaklaşık 62 bin kişi sağlık sebebiyle başka ülkelere gitmeyi tercih ederken, 2019’da bu sayı 14 binlere geriledi.”

Turizm gelirlerindeki kayba sağlık turizmi desteği

Salgın süreciyle birlikte turizm sektöründe önemli kayıplar yaşandığını, sağlık turizminin ise bu alanda yaşanan kayıpların önemli bir kısmını telafi edebileceğini belirten Dr. Yakut, “Devletimiz de turizmde yaşadığımız kayıplara sağlık turizminin can suyu olabileceğini düşünüyor. Bu son derece sevindirici. Devletimiz, bu bağlamda geçtiğimiz aylarda 31 ülkeye sağlık turizmi kapsamında kapılarını açma kararı aldı. Bizler de Her Yerde Sağlık olarak bu gelişmenin pazarı canlandıracağını öngörüyoruz. Kurulduğumuz ilk günden itibaren Türkiye sağlık sektörünün küresel arenadaki gücünü artırma stratejisiyle yol alıyoruz. Hizmet ve ürün çeşitliliğimizi küresel sağlık sektörünün ihtiyaçlarına göre şekillendirerek yurt dışında öncelikli pazarlar belirledik. Avrupa’da İngiltere, Orta Doğu’da Irak gibi pazarlardan gelen yoğun ilgiyi değerlendirerek bu ülkeleri hedefimize aldık” dedi.

“Pandemi etkisi online hizmetleri geliştirecek”

Pandemiyle birlikte vatandaşların sağlık hizmetlerini de online olarak almayı tercih ettiklerini ifade eden Dr. Yakut, son dönemde online sağlık kullanıcıları sayısının dünya genelinde 4 kat arttığını ifade etti. Yakut, “2018 yılında 34 milyar dolar büyüklüğe sahip global tele sağlık pazarının, 2026 yılında 185 milyar dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Pandeminin etkisiyle, ülkemizde ve dünya genelinde online psikolog, online diyetisyen ve evde bakım hizmetleri gibi alternatif sağlık hizmeti sunumlarına talep 5 kat arttı. Her Yerde Sağlık bünyesinde sunduğumuz tüm bu hizmetlerin küresel alanda da yoğun ilgi görerek ülkemiz sağlık turizmini daha da büyüteceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.