Havacılık Sektöründe Rekor Beklentisi

IATA verileri

Last Updated on 7 Aralık 2023 by Turizm Günlüğü

2024 yılında toplam 4.7 milyar kişinin hava yoluyla seyahat edeceği tahmin ediliyor. Böylece tarihin en yüksek yolcu düzeyine ulaşılması hedefleniyor. Toplam havacılık gelirlerinin de yıllık bazda yüzde 7.6 artarak 964 milyar dolarla rekor kırması bekleniyor.    Havacılık Sektöründe Rekor Beklentisi

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA, sivil havacılık sektörünün 2024 yılında rekor bir gelir rakamına ulaşacağını açıkladı.

IATA’nın yıllık basın toplantısında açıklanan verilere göre, sektör gelirleri 2024 yılında tarihte ilk kez 1 trilyon dolara yaklaşacak.

2024 yılında toplam gelirlerin yıllık bazda yüzde 7.6 artarak rekor 964 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu gelir rakamı içinde yolcu gelirleri 2023 yılına kıyasla yüzde 12 artarak 717 milyar dolarlık bir pay elde edecek.    Havacılık Sektöründe Rekor Beklentisi

2024 yılında toplam 4.7 milyar kişinin hava yoluyla seyahat etmesi beklenirken, yolcu sayısında da tarihin en yüksek yolcu düzeyine ulaşılmış olacak.

EN FAZLA HARCAMA YAKITA

Havacılıkta giderlerin 2024 yılında 914 milyar dolara çıkması beklenirken, 281 milyar dolarlık yakıt bütçesi toplam giderler içinde yüzde 31’lik bir pay oluşturacak.

Toplam yakıt dışı maliyetlerin ise 2024 yılında 633 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

IATA’dan yapılan açıklamada, havacılık sektörünün kırılganlıklarının altı çizildi.

Dünya Gazetesi’nden Necmi Çelik’in haberine göre; Ukrayna’daki savaşın yanı sıra İsrail-Hamas savaşının havacılık sektöründeki etkisinin şimdiye kadar operasyonel olarak rotalar üzerinde sınırlı bir etkisi olduğuna dikkat çekilen açıklamada; “Savaş ortamı petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü bir etki yaratıyor. Her iki savaş durumunda da beklenmedik bir barış sektöre fayda sağlayacaktır, ancak herhangi bir tırmanış havacılığın bağışık olmayacağı çok farklı küresel ekonomik senaryolar ve sonuçlar üretebilir” denildi.