Sağlık Turizmi Konferansı ve Çalıştayı yapılıyor

Last Updated on 24 Aralık 2016 by Yaşar Çelik

Sağlık Bakanlığı ile Turizm ve Çevre Bakanlığı himayelerinde düzenlenen, 1’inci Sağlık Turizmi Konferansı ve Çalıştayı Girne’de başladı.

Çalıştayın açılışında konuşan Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Ahmet Savaşan, sağlık turizmini geliştirme projesini tanıtarak, projenin Sağlık ve Turizm bakanlıkları himayesinde Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi desteği ile Kıbrıs SağlıkTurizmi Konseyi yürütücülüğünde hayat bulacağını belirtti.

Savaşan,sağlık turizmiyle ilgili paydaşların yer aldığı çalıştayla başlayan proje kapsamında 4 ayın sonunda bir Turizm Master Planı hazırlamayı hedeflediklerini de kaydetti.

Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak da, Türkiye’de sağlık turizminin geliştirilmesi için yaptığı çalışmalara değindi ve Sağlık Turizmi Konseyi ile yaptıkları işbirliğiyle, KKTC’nin konseye 54’üncü ülke olarak kabul edildiğini belirtti.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da,Dünya Turizm Örgütü’nün, turizm sektörünün önümüzdeki 20 yılda büyümeye devam edeceği ve 2020 yılı itibarıyla 2 trilyon dolar hacme ulaşacağının öngördüğünü anlattı.

Ataoğlu, ülkede sağlık turizmini geliştirmek amacıyla Türkiye’de olduğu gibi bu alanın teşviklendirilmesi,çağdaş ülkeye uygun işlevi yüksek yasalar ve tüzüklerle desteklenmesi ve denetlenmesi konusunda gerekeni yapmaya kararlı olduklarını belirtti.

Bu kapsamda yapılan çalışmalar ve düzenlemeler hakkında bilgi veren Ataoğlu, ülke turizminde yaşanan gelişmelere de değindi.

Bakan Ataoğlu,TÜBİTAK projesi olarak hayata geçirilen ve 87 ülke 148 ofisi birbirine on-line bağlayan sağlık turizm on-line rezervasyon sistemi Map 2 heal’a(maptoheal) KKTC’nin kabul edilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Ataoğlu, Ülkede sağlık turizmini geliştirmek için Türkiye Cumhuriyeti ile işbirliği içinde çalışmaya devam edeceklerini de kaydetti.

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu da konuşmasında, KKTC’de sağlık turizmini geliştirmenin ciddi bir hedef olduğunu ifade etti.

KKTC’nin coğrafi konumu ve ikliminin çok önemli bir avantaj olduğunu vurgulayan Sucuoğlu, sağlık turizmiyle ilgili altyapı anlamında yetersizliklerin bulunduğunu belirtti.

Bakan Sucuoğlu, Yakın Doğu Üniversite Hastanesi, Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi GAÜ Tıp Fakültesi ve Hastanesi yatırımlarının kaliteyi arttırdığını ancak devlet hastanelerinde de hizmet kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini kaydetti.

Avrupa’da 50 milyar dolarlık paydan KKTC’nin de pay almasının ülke ekonomisine önemli katkı yapacağını vurgulayan Sucuoğlu, sağlık turizmi için gelen turistler için konaklama, ulaşım kolaylığı, temiz hava çevre kaliteli hizmetin büyük önem taşıdığını dile getirdi. Sucuoğlu, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin diğer alanlarda olduğu gibi KKTC’nin sağlık turizmini geliştirmeye yönelik hamlelerine engel çıkarttığını belirtti.

Çalıştay ve konferansın tamamlanmasının ardından nisan ayında ikinci bir çalıştay gerçekleştirileceğini ifade eden Sucuoğlu,hedefin, sağlık turizmi master planı hazırlanarak, sağlık turizminin bir devlet politikası haline getirilmesi olduğunu anlattı.

Başbakan Hüseyin Özgürgün’de çalıştayda yaptığı konuşmada, sağlık turizmi master planı hazırlanmasına yönelik çalıştayın verimli geçmesini dileyerek, günümüzde dünya genelinde sektörler arasındaki ciddi rekabet ortamından sağlık turizmi sektörününde payına düşeni aldığını dile getirdi.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çevre sorunları ve beslenme bozukluklarının insan sağlığını tehdit ettiğini ve işgücü verimini azaltan yaşam ortamlarına neden olduğunu kaydeden Özgürgün,buna paralel günümüzde deniz güneş kültür turizmi yanında sağlık turizminin de dünyada büyük önem kazandığını vurguladı.

Sağlık seyahati ve hizmetlerinin dünya ekonomisinde en hızlı gelişen; şekillenen tür olduğunu söyleyen Özgürgün, 2010 yılı itibarıyla dünyada bu konuda ortaya çıkan ekonominin boyutunun 60 milyar dolar olarak açıklandığını anımsattı.

“Bir ada ülkesi olan KKTC’de sağlık turizminin planlı bir şekilde teşviklendirilerek desteklenmesiyle ülke ekonomisine girdisi diğer tüm turizm türlerine göre oldukça yüksek olacaktır. KKTC’nin sağlık turizminde tercih edilmesi ülkeye prestij kazandıracaktır”diyen Özgürgün, ülkede sağlık turizminin istenilen seviyeye getirilmesinin birincil hedef olması gerektiğini vurguladı.