Turizmde kadın işçilerin sorunları

Last Updated on 20 Ağustos 2019 by Turizm Günlüğü

Devrimci Turizm İşçileri Sendikası (Dev Turizm İş) Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, turizm sektöründeki kadın işçilerin sorunlarını anlattı.

Mustafa Yahyaoğlu, turizm sektörünün ülkemizdeki kadın işçi istihdamı açısından en önde gelen çalışma alanlarından birisi olduğunu ifade ederek, “Antalya’da 900 bin, Türkiye genelinde 3 milyon işçinin çalıştığı turizm sektörü, sadece otellerden, turizm şirketlerinden oluşmuyor. Spor salonları, sinema, tiyatro ve konser salonları çalışanları, restoranlar, barlar, eğlence yerleri ve her türlü kültür etkinliklerinin gösterim alanları çalışanları da Devrimci Turizm İşçileri Sendikamızın potansiyel üye adaylarıdır.

TURİZMDE YARIYA YAKIN KADIN EMEĞİ KULLANILMAKTADIR

Akdeniz Manşet Gazetesi’nden Esra Altunkes’in haberine göre Yahyaoğlu; 81 ilde yüzlerce ilçede, beldede turizm olanakları fark edilmeye başlandı. Genel olarak, turizmde yarıya yakın “kadın emeği” kullanılmaktadır. Genç eğitimli kadın işçiler yönetimlerde, bürolarda, seyahat acentelerinde, rehberliklerde, resepsiyon ve rezervasyonda, restoran ve barlarda, mutfakta, güvenlikte çalışmaktalar. Oda temizlikçilerinin tamamı, çamaşırhane, mutfak, bulaşıkhane, animasyon kadın işçilerin en yoğun çalıştığı departmanlardır” diye konuştu.

KADIN ERKEK DİNLEMİYOR

“Turizme kadın eli değmesi ülkemiz ve turizmimiz açısından çok önemli bir gelişmedir” diyen Yahyaoğlu, “30-40 yıl öncesine kadar “garsonlara kız verilmez” anlayışı hakimken bugün gençlerimiz kızlı, erkekli, bu sektörde işçilik yapıyorlar. Kadın istihdamında gelinen bu nokta da, işsizliğin bu kadar yüksek olduğu ülkemizde bir o kadar önemli bir kazanım oluşturuyor. Turizm, çok genç bir işçi ortalaması ile çalışıyor. Stajyerlerle başlayarak 16-35 yaş aralığı, çalışanların yüzde 85’ini oluşturuyor. Çocuk emeği sömürüsü diye adlandırılabilecek, stajyerler sorunu, kadın, erkek her işçinin ortak sorunu olarak orta yerde duruyor” dedi.

Bu haberlerimize de göz atmak isteyebilirsiniz:

Turizm ve turizm emekçisi ne ister

Siyasi partiler kadın kotasında yine sınıfta kaldı

İstatistiklerle kadın

Bir kadın turizmcinin 20 yıllık serüveni

DUYARSIZ KALINMAMALI

Kadın işçilerin sorunlarına duyarsız kalınmaması gerektiğinin altını çizen Yahyaoğlu, “Kadın emeğinin bu kadar yoğun kullanıldığı turizm sektöründe çalışan kadın işçilerin kadın olmaktan kaynaklanan sorunlarına da duyarsız kalınmamalı, görmezden gelmemelidir.

Genel işçi sorunlarını ve kadın işçilerin özel sorunlarını çözemeyen turizm sektörü, işini eksik yapıyor, sürekli eleman kaybediyor, işçi öğütüyor demektir. Sonra da “yetişmiş eleman sorunu var” diye yakınmamalılar. Uzun çalışma saatleri, ağır ve çok sayıda iş yaptırılması, örneğin; günde 30-35 oda temizlemek, işini bitiremezse mesaisi bitmiş olsa da gönderilmemekteler. Sürekli ve uzun saatler ayakta çalışmanın oluşturduğu rahatsızlıklar, bel, boyun fıtıkları, iş göremez durumlara düşmeler, hastalık ve sakatlanmalar kaçınılmaz hale geliyor.

İZİNLER KULLANILAMAZ BİR HALE GELMİŞ

Ücretli yıllık izin, hastalandığında kullanabilmesi gereken mazeret izinleri, haftalık ücretli izinler, doğum izinleri, süt emzirme izinleri, kullanılamaz hale gelmiş. Daha evine gittiğinde, geleneksel görev dağılımlarından kaynaklanan evde onu bekleyen ev işleri de var. Evden çıktığı saatle evine döndüğü saat arasında geçen zaman bütün günü dolduruyor. Kadın işçilerimizin, genel olarak tüm işçilerimizin, genç işçi adaylarımız, stajyerlerimiz, çocuklarımızın kıymetini acilen kavramak zorundayız.

“KADIN İŞÇİLER RAHAT ETMELİ”

Çocukları varsa bakacak kimsesi yoksa alacağı ücret, kreş parasını karşılamayacak. İşten ayrılmak zorunda kalacak. Buna benzer sayfalar dolusu sorunlar, terfilerde adaletsizlikler, ücretlerde adaletsizlikler, kadrolu işçi olabilmenin önündeki engeller, mobbing ve şiddet uygulamaları, turizm sektöründe en çok şikayet konusu olan sorunların başında geliyor. Bir an önce yıllardır süregelen bu sorunlar çözülmeli, kadın işçiler rahat etmeli” diye konuştu.

Yahyaoğlu: Turizmde çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerek