5 adımda Kanada’da iş nasıl bulunur?

Last Updated on 26 Nisan 2021 by Yaşar Çelik

Kanada’da iş aramaya çalışıyorsanız ya da buraya iş amaçlı gelmeyi düşünüyorsanız Kanada’da nasıl iş bulunur adlı yazımda genel başlıklar halinde bu stresli süreçte iş bulmanıza yardımcı olabilecek yöntemleri özetlemeye çalışacağım. Kimisi işe yaradı kimisi yaramadı ama sizlerin de denemesinden zarar gelmez diye düşünüyorum.

1. CV’nizi Güncelleyin

İlk olarak işe CV’nizi güncelleyerek başlayabilirsiniz. Belirtmek isterim ki Türkiye’de kullanmış olduğunuz CV ile Kanada’da kullanacağınız CV arasında farklılıklar olacaktır. Resim, yaş, ırk, cinsiyet gibi sizi tasvir eden bilgiler kaldırılmalı yerine sadece adınız, soyadınız ve iletişim bilgileriniz konmalıdır. Bunun sebebi ise iş verenin sizi yaş ve görüntünüzle değil deneyimlerinize göre adi bir şekilde değerlendirmesidir. Bunun dışında eğitim ve deneyim başlıklarının sıraları da değiştirilmelidir.

Eğer Kanada’daysanız eyaletlerin sunduğu yeni gelenlere özel yardım merkezleri bulunmakta, Ontario eyaleti için Ontario Service ‘den destek alabilirsiniz. Size her konuda yardımcı olacaklardır. İş bulma ve CV’i düzeltme konusu da buna dahil.

2. Kariyer Sitelerini Kullanın

Indeed, Monster, LinkedIn Jooble gibi birçok kariyer sitelerini Kanada’da kullanabilirsiniz. Bunların yanında Jobbank adlı kariyer sitesine de bir göz atmanızı tavsiye ederim. Sadece Kanada içerisinde bulunan iş ilanları yer almakta. Diğer kariyer sitelerinde yer alan iş ilanlarına bu sitede de denk gelebilirsiniz ancak diğerlerinden farklı olarak eğer önceden Express Entry için hesap oluşturduysanız ya da sosyal sigorta numaranız varsa (SIN) direk iş verenin size ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Eğer bunlar yoksa normal mail adresiyle de kayıt olabilirsiniz.

Jobbank yine aynı şekilde gençler için de özel olarak iş bulma sitesi geliştirmiştir. Eğer yaz dönemlerini Kanada’da çalışarak geçirmek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.

Ancak şunu belirtmek isterim ki eğer Express Entry hesabınız yoksa ya da herhangi bir çalışma izniniz yoksa iş bulmanız sizin için zorlaşacaktır. Zira hiçbir firma kolay kolay yabancılar için sponsorluk teklifi sunmamaktadır. Sponsorluk için Kanada’da sizin yaptığınız işi yapabilen herhangi birinin olmaması gerekiyor. Kısaca yaptığınız işte gerçekten tek olmalısınız. Bu yüzden diyebilirim ki sizin için en net yol Kanada’ya çalışma iznini alabileceğiniz yöntemlerden biriyle gelmek olacaktır.

3. Çevre Edinin

Her ne kadar kariyer sitelerinden iş başvurusunda bulunsanız da bazı firmalar referans yoluyla gelen kişileri kabul etmektedir. Türkiye’de olduğu gibi burada da içeriden CV verme olayı vardır. Bu nedenle yapabileceğiniz en iyi şey çevrenizi olabildiğince genişletmektir. LinkedIn de sektörünüzdeki bağlantılı kişilerle iletişime geçebileceğiniz gibi bazı uygulamalardan da yararlanabilirsiniz. Shapr, LinkedIn mobil uygulaması gibi düşünebilirsiniz. Profilinizi oluşturduktan sonra aradığınız kriterler doğrultusunda çevre edinebilirsiniz. İş bulma, mentor edinme, yatırım danışmanlığı gibi birçok konuda insanlarla iletişime geçmek için kullanışlı bir uygulamadır.

Kanada’da nasıl çevre edinilir? yazımda bahsettiğim gibi ne kadar girişken ve sosyal olursanız Kanada’da çevre edinmeniz sizin için o kadar kolaylaşır.

4. Etkinliklere Katılın

Kanada’nın hemen hemen birçok yerinde job fair adı altında iş veren ve iş arayanları bir araya getiren etkinlikler düzenlenmekte. Bu linkten etkinlik yeri ve saatlerini takip edebilirsiniz. Kesinlikle bir defa bile olsa katılmanızı öneririm. Walmart, Deloitte, FedEx, Pepsico gibi birçok büyük firma yer almaktadır. Kesin iş bulursunuz diyemem ama en azından bu firmalarda çalışan insanlarla tanışıp iletişim halinde kalabilirsiniz.

Meetup ve Eventbrite uygulamalarını da kullanarak iş arayanlar için düzenlenmiş etkinliklere katılabilirsiniz. Hatta bu etkinliklere katılmadan önce kendinize bir kartvizit oluşturursanız hem daha akılda kalıcı hem de daha profesyonel gözükmüş olursunuz. Bununla beraber Linkedin hesabınızı da güncellemenizi tavsiye ederim.

5. Pes Etmeyin ve Girişken Olun

Bu başlıklar arasında belki de en önemlisi, sabırlı olun ve denemekten vazgeçmeyin. Belki 100 iş başvurusunda bulundunuz ve 100’ünden de red aldınız ama hala 101’inci için şansınız var, umudunuzu kaybetmeden kendinize güvenerek başvurularınıza devam edin.

Kanada birçok deneyimli ve eğitimli göçmenin bulunduğu bir yer bu yüzden rekabet oldukça yüksek, özellikle Toronto gibi büyük şehirlerde bunu daha da net hissedeceksiniz. Cesaretinizi toplayıp CV’inizi elinize alarak kapı kapı dolaşıp kendinizi tanıtmak bir yöntem olduğu gibi gözünüze kestirdiğiniz bir firmaya gidip oranın İnsan Kaynaklarından biriyle de oturup kahve de içebilirsiniz. Türkiye’de belki hiç denememiş olabilirsiniz ama inanın burada gayet normal karşılanan bir durum. Hem firmaya olan ilginizi hem de karşınızdaki kişiye olan saygınızı göstermiş olursunuz.

İyimserliğiniz ve sıcakkanlılığınız sizi bu yoğun rekabet ortamından ve rakiplerinizden sıyrılmanıza yardımcı olacaktır.