Volt, İstanbul’da taksiye alternatif mi olacak?

Volt, boş koltuğu olan araçlarla aynı yöne gitmek isteyen yolcuları buluşturuyor.

Last Updated on 5 Ocak 2017 by Yaşar Çelik

İstanbul trafiğindeki en büyük sorunların başında neredeyse her aracın içinde bir kişinin bulunması geliyor. Kaynakların boşa harcanması anlamına gelen bu tablo için Volt adındaki akıllı telefon uygulaması harekete geçti. Volt, boş koltuğu olan araçlarla aynı yöne gitmek isteyen yolcuları buluşturuyor.

Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde araç kullanıyorsanız ve trafikten şikayet ediyorsanız, birkaç saniyeliğine diğer araçlara bir göz atın. Birçok boş koltukları dolduruyor. araçta sadece sürücünün bulması ilk göze çarpanlardan. Bu bir lüks olarak düşünülebilir. Ancak sürücü harici boşta olan üç koltuk aslında önemli bir kaynak israfı anlamına geliyor. Bu sorun için ‘Volt’ adındaki şehir içi yolculuk paylaşım girişimi harekete geçti. Şu anda İstanbul’da kullanılabilen Volt, aynı yöne giden araç sahipleriyle yolcuları akıllı telefon uygulamasında buluşturuyor. Bu sayede ise araç sahipleri masraflarını karşılarken yolcular ise taksiden bile ucuz ulaşım imkanıyla daha az harcama yapıyor.

“ARAÇ BUL BUTONU”

Volt’un hikayesi aslen Lübnanlı olan Ali Halabi’nin Türkiye’ye taşınmasıyla başlıyor. Önce Procter & Gamble’ın Türkiye ofisinde çalışan Halabi, “Günde 2 saatim trafikte geçiyordu ve aylık 800 TL yakıt ücreti harcıyordum. Trafikte her 10 araçtan 8 aracın içinde sadece sürücü olduğunu gördüm. Ve tümü aynı yöne gidiyordu. Teknolojiyle bu sorunu çözebileceğimi düşünerek Volt’u kurdum” diyor.

Kullanımı kolay bir platform geliştirdiklerini ifade eden Halabi, Volt’un nasıl çalıştığını şu şekilde anlatıyor: “Araç sahibi sisteme kayıt oluyor. Gideceği yönü belirliyor. Ve biz bu boş araca yolcu bulmaya çalışıyoruz. Yolcular ise ‘araç bul’ butonuna basarak, gidecekleri güzergâhlar üzerindeki en yakın araca yönlendiriliyor. Yolcular ödemelerini kredi kartı ile yapabiliyor. Araç sahiplerinin ödemelerini ise aldığı yolcular karşılığında masraflarını banka hesaplarına yatırıyoruz. Bu rakamı aylık maksimum 600 TL olarak belirledik.”

Volt ile yolculukların taksilerle kıyaslandığında yüzde 70 daha ucuz olduğunu belirten Halabi, “Bunun en önemli sebebi araç sahiplerinin, Volt’u bir para kazanma platformu olarak kullanmaması. Sadece araç masraflarını karşılamasını sağlıyoruz” diye konuşuyor.

VOLT NASIL ÇALIŞIYOR

Halabi’nin değindiği diğer bir konu ise güvenlik. Araç sahibi ve yolcuların önündeki en büyük engelin güven olduğunu belirten Halabi, “Odaklandığımız konuların başında güvenlik geliyor. Güveni yaratabilmek için TC kimlik numarası, kredi kartı onayı, e-posta ve Facebook’taki ortak arkadaşlar gibi birçok noktada bilgi alıyoruz. Ayrıca sadece kadın sürücülerin kadın yolcuları alabildiği bir seçeneğimiz de var. Volt, diğer ulaşım araçlarına göre daha güvenli durumda” diyor.

Toplam 50 bin aboneye ulaştıklarını anlatan Halabi, şöyle konuştu: “Aracındaki boş koltuğu paylaşmak isteyen araç sahibi sayısı günlük 2 bine ulaştı. 700 yolcu ise bu araçları değerlendirerek yolculuk gerçekleştiriyor.”

“1.2 MİLYON DOLAR YATIRIM ALDIK”

Kuruluşundan sonra 38 tane yatırımcı reddettiğini belirten Halabi, “Şu ana kadar Çiçeksepeti’nin kurucusu Emre Aydın, Hasan Aslanoba ve Alp Saul’den yatırım aldık. TÜBİTAK da devlet desteği verdi. Ayrıca Ortadoğu merkezli fonlarda da aldığımız yatırımlar mevcut. Şu ana kadar 1.2 milyon dolar yatırım aldık” şeklinde konuşuyor.