Ukrayna krizi nedeniyle Türkiye’de turizmciler tedirgin

Pegasus ve THY Uçakları İran'daki Gerginlik Nedeniyle İstanbul'a Dönüş Yapıyor
Pegasus ve THY Uçakları İran'daki Gerginlik Nedeniyle İstanbul'a Dönüş Yapıyor

Last Updated on 1 Mart 2022 by Yaşar Çelik

Türkiye ekonomisinin gözü Rusya ile Ukrayna arasındaki ateş hattında. Artan tansiyon, tüm dünya ekonomilerinde olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de enerjiden turizme gıdadan inşaata her sektörü yakından ilgilendiriyor.

Türkiye’nin geçen yıl iki ülke ile yaptığı ticarette toplam hacim 40 milyar doları aşarken Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turistlerin 4’te biri Rusya ve Ukrayna’dan gelmişti. İki ülkenin Türkiye’nin gıda ithalatından aldığı pay yüzde 40 seviyesindeyken bu oran doğalgazda yaklaşık yüzde 50.

Antalya 2021 Yılını 9 Milyonu Aşkın Turistle Tamamladı

Akdeniz’in en önemli turizm merkezlerinin başında gelen Antalya’yı 2021 yılında 9 milyonu aşkın turist ziyaret etti. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzden alınan verilere göre Antalya’ya hava yoluyla ve deniz yoluyla gelen turist sayısı Ocak ayından bugüne kadar 9 milyon 094 bin 051 kişi olarak gerçekleşti.

  • Ocak-Aralık ayı dönemleri arasında Antalya’ya en çok turist 3 milyon 586 bin 928 ile Rusya’dan geldi.
  • Bu rakam 2021 yılı toplam turist sayısının %41’ine tekabül ederken Rusya’yı, 1 milyon 271 bin 672 turistle Ukrayna, 1 milyon 268 bin 179 turistle Almanya ve 416 bin 924 turistle Polonya takip etti.
  • Polonya’yı ise sırasıyla Kazakistan, Romanya, Belarus, Hollanda, Moldova ve Litvanya takip etti.

Türkiye, 2021’de bir önceki yıla oranla yüzde 88 artışla 30 milyon 38 bin 961 ziyaretçi ağırlamıştı. En çok ziyaretçi gönderen ülke 4.6 milyon turist ile Rusya olmuş; Rusya’nın Türkiye’ye gönderdiği ziyaretçi sayısı 2021’de yıllık bazda yüzde 120,5 artmıştı.

Geçen yıl en çok ziyaretçi gönderen üçüncü ülke ise Ukrayna olmuştu. Ukrayna’dan gelen turist sayısı 2021’de yıllık yüzde 106,4 artışla 2 milyonu aşmıştı.

Geçen yıl toplam 30.3 milyon turistten 24.4 milyar dolar turizm geliri elde eden Türkiye, bu yıl ise ziyaretçi sayısını 45 milyona, turizm gelirini ise 35 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, sadece bu iki pazarın kaybedilmesi durumunda bunun turizmciye faturasının 5 milyar dolar olacağını söyledi.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler ise, turizm sektörünün 54 yan sektörü etkilemesinden dolayı oluşacak çarpan etkisiyle bu faturanın 10 milyar doları bulabileceğine işaret etti.

Deutsche Welle Türkçe’den Emre Eser’in haberine göre; İş dünyasına göre Türkiye bu krizden en fazla etkilenebilecek ülkelerin başında geliyor. Özellikle Antalya bölgesindeki turizmciler ise iki kritik pazardaki bu savaştan oldukça tedirgin.

Yaşamak istemediğimiz bir durum

Krizin en kısa sürede bitmesini temenni ettiklerini belirten Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, henüz istatistiklerle konuşmanın kendileri için erken olduğunu, ancak yaşanan durumun daha da ileri gitmesinin büyük bir risk taşıdığını ifade etti.

Rusya ve Ukrayna’nın sektör için iki önemli kaynak pazar olduğuna dikkat çeken Sili, “Burada yaşanan sıkıntılar da savaş ekonomisi yüzünden o ülkenin vatandaşlarını olumsuz etkileyecek ve ülkemize gelen turist sayısı çok az bir seviyede kalacak. Ayrıca biz iki ülke arasındaki gerginliğe sadece bu açıdan bakmıyoruz. Bu tüm dünyayı ilgilendiriyor ve diğer kaynak pazarlarımızı da etkileyebilir. Diğer ülke vatandaşları da oluşan tedirginlik ortamında tatil isteklerini erteleyebilir. Bu hiç yaşamak istemediğimiz, hatta düşünmek bile istemediğimiz bir durum” değerlendirmesinde bulundu.