Turizm geni bulundu!

Last Updated on 11 Ocak 2018 by Turizm Günlüğü

Bazılarımızın daha fark edemediği seyahat tutkusu genlerimizden geliyor olabilir. Bilimsel literatürde “DRD4-7R” olarak ifade edilen “Wanderlust/Yolculuk Tutkusu Geni” içinizdeki gezgin ruhu ortaya çıkaran en büyük etken.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Korkut Ulucan’ın Milliyet gazetesinde yer alan demecine göre bu geni taşıyan kişiler için seyahat etme ve yeni keşifler büyük önem taşıyor.

Doç. Dr. Korkut Ulucan, yeni dopamin molekülünü hücrelerin tanımasını ve hücrenin dopaminden etkilenmesini sağlayan molekülü sentez eden Wanderlust geninin 5 farklı dopamin reseptörü geninden dördüncüsü olduğunu söyledi.

Beynimizde duygu durumumuzu belirleyen ve kendimizi ödüllendirmemizi sağlayan serotonerjik ve dopaminerjik sistemlerine karşı biraz daha duyarsız olan Wanderlust Geninin bireyleri daha çok yeni arayışlara sürüklediğini ve risk almayı tetiklediğini ifade eden Korkut Ulucan, “Gidilen yerlerde yaşanılacak yenilik, yeni kişiler tanıma, merak etme gibi özellikler bu geni taşıyan bireylerde daha fazla. Kimilerinde seyahat bu bireylerde ön planda iken kimilerinde gidilen yerde yemek yeme, yeni birileri ile tanışma daha ön planda olabiliyor” dedi.

ÇOK GEZİNCE MUTLU OLUYORUZ

Doç. Dr. Korkut Ulucan, bu genin beynimizin ödül mekanizmasını etkilediğini ve hücrelerimizin istediklerini verdiğimizde daha mutlu olduğumuzu söyleyerek “Kısa süreli olarak hedef konulan aktivitenin gerçekleştirilmesi bireyde ödül mekanizmasının aktivasyonunu ve anlık da olsa bir mutluluk sağlıyor” şeklinde konuştu.

WANDERLUST GENİNİN YAŞI YOK

Wanderlust Geninin yaşının ve cinsiyetinin olmadığını vurgulayan Ulucan, “Genç yaşlarda extreme yerler daha ön planda iken, yaşlanınca daha sakin yerler ön plana çıkabilir veya gençken maddi anlamda daha fazla risk alınırken, yaşlanınca alınan riskin şekli değişebilir. Cinsiyet ile bir fark günümüze kadar görülmemiştir” dedi.