Antalya’da iki otele soruşturma!

Turizm Günlüğü'nün görsel partneri: Depositphotos

Last Updated on 30 Ağustos 2021 by Yaşar Çelik

Antalya sahilindeki caretta caretta yuvaları üzerine yürüme bantları koyarak 62 yavrunun ölümüne neden olduğu iddia edilen Port Nature Luxury Resort Hotel ile Orange County Resort Hotel hakkında soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Söz konusu iki otelin sezon başında, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) personelince sunulan deniz kaplumbağalarının korunmasına ilişkin genelgeyi imza karşılığı teslim aldığı, konu hakkında bilgi sahibi olduğu belirtiliyor.

Yaklaşık 1 milyon TL’ye yakın ceza gündemde

2021- 2022 yılı için belirlenen Av ve Yaban Hayvanları Tazminat Bedelleri’ne göre, ölen her bir caretta caretta için 16 bin TL tazminata hükmedilmesi gerekiyor. DKMP’nin yaptığı çalışma sonunda, 62 caretta yavrusunun öldüğü otele 992 bin TL ceza kesilmesi gündemde.

3 ayrı kurum tarafından soruşturma başlatıldı

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre EKAD Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ali Fuat Canbalot, hem Çevre ve Şehircilik hem de Doğa Koruma ve Milli Parklar’dan ikişer kişilik ekiplerle savcılık soruşturması kapsamında da emniyetten görevlilerin gelerek her iki otelde inceleme yaparak rapor tuttuğunu açıkladı.

Yuvaların işaretlemeleri sökülüyor

Yuvaya yönelik işaretlemelerin kafes veya ahşap çubukla bütün yuvalara yapıldığını vurgulayan Dr. Canbolat, bazı bölgelerde ise turistler, çocuklar veya işletme çalışanlarınca işaret çubuklarının yerlerinden çıkartıldığı veya kafeslerin yerlerinin bilerek ya da bilmeyerek değiştirildiğini söyledi.

Kundu-Denizyaka arasındaki 30 km’lik kumsal hem Türkiye hem de Akdeniz’deki en büyük yuvalama alanı

Dr. Canbolat, bu yıl bölgede 3 binin üzerinde yuva oluştuğu ve 30 günde 30 kilometrelik sahilde hepsini her gün kontrol etmenin imkansız olduğunu kaydetti.

Yavru kaplumbağaların ölümüne neden oldukları iddia edilen otellerden ise konuyla ilgili açıklama yapılmadı.